Dolar 32,3496
%0.31
Euro 35,0999
%-0.06
Altın 2.307,710
%1.32
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Büyükşehir Meclisinde 'isim değişikliği' tartışması

İzmir Büyükşehir Meclisinde 'isim değişikliği' tartışması

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde Narlıdere ve Menemen ilçelerindeki sokak ismi değişikliğiyle Torbalı ilçesinde yapılmak istenen mahalle ismi değişikliğine ilişkin Hukuk Komisyonu raporu tartışma yarattı Büyükşehir Meclisinde 'isim değişikliği' tartışması

  • Ege Postası
  • 12.12.2017 - 00:32

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Narlıdere ve Menemen ilçelerindeki sokak ismi değişikliği ile Torbalı ilçesinde yapılmak istenen mahalle ismi değişikliğinin Hukuk Komisyonu tarafından uygun bulunmaması tartışma yarattı.

Aralık ayı olağan meclis toplantısı, belediye salonunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığında yapıldı.

Toplantıda Narlıdere ilçesinde bulunan Yavuz Bingöl Sanat Sokağı'nın isminin "Berkin Elvan Sokak" olarak değiştirilmesi, Öğretmenler Sokağı'nın kuzeyde Mithatpaşa Caddesi'yle kesiştiği yerde bulunan segmentinin adının "Ali İsmail Korkmaz Sokak" olarak değiştirilmesi, Menemen'de bulunan 441 no'lu sokak isminin "Şehit Serdar Amak" ismiyle değiştirilmesi ve Torbalı'da bulunan Korucuk Mahallesi'nin isminin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in doğum yerini çağrıştırması nedeniyle eski ismi olan "Dirmil" olarak değiştirilmesine ilişkin Hukuk Komisyonunun, teklifleri uygun bulmadığına ilişkin hazırladığı rapor tartışmaya neden oldu.

"Büyükşehir Belediyesinin prensip kararı ve yönetmelik var"

CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, zaman zaman ilçelerden isim değişikliğiyle ilgili ilçe meclislerinden kararların geldiğini, konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesinin aldığı prensip kararı ve yönetmelik olduğunu hatırlattı. Aydoğan, adrese dayalı tutulan kayıt sistemine göre sokak ve cadde isimlerinin değiştirilmesinin uygun görülmediğini belirterek "Ancak yeni bir yer. Burada da komisyon her zaman yaptığı gibi Torbalı Belediyesinin de teklifini uygun görmemiş." dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, coğrafi bilgi sistemi kurulmadan önce isim değişikliklerinin kabul edildiğini, sistemin devreye girmesiyle önemli problemlere neden olduğu gerekçesiyle önergelerin reddedildiğini ifade etti.

İsim değişikliklerinin üç belediye başkanı tarafından üzerinden hassasiyetle durulan konular olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, "Meclisin genel kanaatini meclisimiz değerlendirsin. 3 tane maddeyi oy birliğiyle isim değişikliklerinin uygulanması yönünde kabul edelim. Bu şekilde bu iş tatlıya bağlansın." dedi.

"Komisyona gelirse biz aynı kararımızda ısrar ederiz"

Toplantıda söz alan Hukuk Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Büyükkayıkçı, 3 maddenin tekrar komisyona havale edilmesinin doğru olmadığını belirterek "Belediye başkanlarının söz vermesi nedeniyle ilke kararı eğer uygulanmayacaksa buna meclisin karar vermesi daha doğru olur. Komisyona gelirse biz aynı kararımızda ısrar ederiz. Çünkü bir ilke kararı ve yönetmelik var. Komisyona sevk etmenizi uygun görmüyorum." değerlendirmelerinde bulundu.

Kocaoğlu, Büyükkayıkçı'nın konuşmasının ardından daha önce gündemde bırakılan 3 maddeyi oylama kararı aldı. Maddelerin tek tek okunmasının ardından karar meclisten oy birliğiyle kabul edildi.

Oylamanın ardından yeniden söz alan CHP Grup Başkanvekili Aydoğan, oylanan 2 no'lu komisyon raporunun Torbalı'da bir mahallenin adının değiştirilmesini kapsadığını, mahalle isimlerinin değiştirilmesinin Bakanlar Kurulu kararına bağlı olduğunu, maddelerin komisyon tarafından bir daha incelenmesi gerektiğini söyledi.

"Yavuz Bingöl isminin değiştirilmek istenmesi siyasi bir karar"

AK Parti Meclis Üyesi İmet Tunç, Narlıdere Belediye Meclisinin Yavuz Bingöl Sanat Sokağı'nın isminin "Berkin Elvan Sokak" olarak değiştirilmesine tepki gösterdi. Bingöl'ün Türkiye'ye mal olmuş bir sanatçı olduğunu vurgulayan Tunç, kararın siyasi olduğunu, ismin değiştirilmemesi gerektiğini söyledi.

Tunç'un sözlerine Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur yanıt verdi:

"Narlıdere Belediyesi Meclisinden oy birliğiyle geçti. Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz Gezi olaylarında hayatlarını kaybeden gençlerimizdi. Narlıdere bu konuda çok duyarlı. Narlıdere'de bu isimleri her köşede görebilirsiniz. Narlıdere'nin ortak bir kararıdır, yüzde 80'in aldığı bir karardır. Bu kararın günlerden beri meclis gündemine gelip beklemesinden bile tedirgin olduk. Sayın başkanın bu konudaki önerisini oyladık. Bu isimlerin tartışılması bizim ağrımıza gidiyor."

3 madde gündemde bırakıldı

Kocaoğlu, isim değişikliği konusunun doğru bir konu olmadığını söyledi. Bunun üzerine 3 maddenin gündemde bırakılması mecliste oy birliğiyle kabul edildi.

Toplantıda ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına Kocaoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan tepki gösterdi.

Burada bir kışkırtmanın ve oyunun olduğunu belirten Kocaoğlu, bu oyuna karşı herkesin birlikte hareket ederek karşı durması gerektiğini ifade etti.

AK Parti Grup Başkanvekili Doğan ise "Kudüs tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. ABD'nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği "Dünya 5'ten büyüktür" itirazının haklılığının teyit etmiştir." diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.