Dolar 32,2081
%-0.11
Euro 34,8604
%0.17
Altın 2.446,320
%0.57
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Büyükşehir'de toplu sözleşme bayramı

İzmir Büyükşehir'de toplu sözleşme bayramı

DİSK Genel-İş’te örgütlü İzmir Büyükşehir Belediye şirketi İZENERJİ işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesinde mutlu sona ulaşıldı. Soyer, Gezi’ye atıfta bulunarak slogan attı. Soyer’den Gezi’yi hatırlatan slogan

  • Ege Postası
  • 31.07.2019 - 10:58

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - DİSK Genel-İş Sendikası’nda örgütlü İZENERJİ işçilerini kapsayan  toplu iş sözleşmesi İzmir Büyükyehir Belediyesi hizmet binası önünde imzalandı. Yaklaşık 5 bin işçiyi kapsayan sözleşme sonrası ortalama yüzde 26 zamla en düşük işçi maaşı ne olarak ikramiyeler dahil 3 bin 500 lira oldu. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası önünde gerçekleşen imza törenine Başkan Tunç Soyer, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Büyükşehir Genel Sektreteri Buğra Gökçe, DİSK Genel-İş yöneticileri, şube başkanları ve İZENERJİ işçileri katıldı.

Büyükşehir önünde sloganlar atıldı, halaylar çekildi. Başkan Soyer’de konuşmasında ‘Kurtuluş yok, ya hep beraber, ya hiç birimiz’ sloganını atarak Gezi’ye de atıf da bulundu. Adeta bir bayram havasında geçen imza töreninde halaylar çekildi. Tunç Soyer sözleşme sonunda Çav Bella eşliğinde alanda ayrıldı. 

KIDEM TAZMİNATI BİZİM SON KALEMİZDİR

İmza töreninde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu  “Hepinizi sevgi ve coşkuyla selamlıyorum. Bu zor dönemde bu toplu iş sözleşmesini imzalanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu Dünyaki en onurlu şey emeğinin hakkını almak için yan yana gelmek örgütlü olmak ve emeğin hak ettiği bir yaşamın ve Türkiyesi’ni kurmak için omuz omuza vereceğiz.Belediye başkanı ve belediye yönetiminin bu onurlu davranışını kutluyorum ve hepinizi tebrik ediyorum. Bu sözleşme çok önemli, 17 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın tüm yıkıcı etkilerini yaşadığımız süreçte, bu ülkenin topraklarından 150 yıllık demokrasi geleneğinin ve demokrasinin kalesi olması nedeniyle çok önemli. Türkiye İşçi Sınıfının en temel iş güvencesi dayanağımız olan Kıdem Tazminatına göz dikiyorlar. İzmir’den sesleniyoruz kıdem tazminatımız bizim son kalemizdir.  Kırmızı çizgimizdir. El uzatanlara karşı bütün gücümüzle kıdem tazminatımıza örgütlü ve örgütsüz bütün işçilerimizle sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu ülkenin gerçek sahipleri biziz. Biz işçi sınıfı olarak yan yana geleceğiz, omuz omuza geleceğiz karanlıkların açılmaya başladığı bu dönemde, adaletin, demokrasi ve emeğin Türkiye’sini hep beraber kuracağız” diye konuştu

‘BİR DİP DALGASI GELİYOR’

Alkışlar ve sloganlar arasında konuşmasına başlayan Başkan Tunç Soyer  “Değerli kardeşlerim, DİSK’in çok değerli Genel Başkanı,  sendika yöneticilerimiz, Büyükşehir in bürokratları emekçileri hepiniz bugün için hoş geldiniz sefalar getirdiğiniz. Türkiye her gün bir kişinin iki dudağına mahkum kaldığımız bir düzene doğru değişiyor, her gün demokrasiden adaletten hukuktan uzaklaşıyor. Fakat 31 marttan bu yana 2 Haziran ve 23 Haziranla gördüğümüz bir dip dalgası geliyor. İlk defa siyaset yukarıdan aşağaı değil, yukarıdan aşağıya düzenleniyor. Yani aşağıdan gelen dip dalga, yukarıdaki, siyasi aktörleri, siyasal dinamikleri değiştirmeye başladı. Bu ne demek kibrin küstahlığın geride kaldığı, ötekileştirmenin geride kaldığı, demokrasiden yana şeffaf bir ses demektir. Bu dip dalga büyüyecek, gelişecek. Bu değişim başladı ve bu değişimin öncülüğünü bizler yapacağız, bu değişim İzmir’den başlayacak. Hepimiz İzmirle ve İzmirli olmakla gurur duyuyoruz” dedi.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET VE KHK MÜJESİ

‘Adaylık sürecinde eşit işe eşit ücret demiştik’ diyerek sözlerine devam eden Soyer Önümüzdeki bir kaç yıl içinde eşit işe eşit ücreti başaracağız. Birleşe birleşe sadece biz değil İzmir ve Türkiye kazanacak. 450 KHK mağduru arkadaşımızın mağduriyetini ağustos ayında meclis toplantısında bir karar alacağız. Bu mağduriyeti ortadan kaldıracağız. Şundan yana emin olabilirsiniz sizin yüzünüz gülmüyorsa bizim yüzümüz gülmez” dedi.

GEZİ’Yİ HATIRLATTI SLOGAN ATTI

Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz sloganları sonrası konuşmasına devam eden Soyer “Gerçekten bu slogan Gezi’nin de sloganıydı biliyorsunuz. Bunu içimize aklımıza kazımamız lazım. Bu sadece bir slogan değil, felsefe ve dünya görüşü. Hepimiz çok iyi anlamayız ki Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz. Şimdi önümüze bakma vakti. Az önce dedik ya bir dip dalgası geliyor. Hep berbaber göreceğiz emeğin demokrasinin ve özgürlüğün yeşerdiği bir Türkiye olacak. Ama bu bize altın tepsilerde sunulmayacak. Biz bunu alın terimizle emeğimizle söke söke alcağız” diye konuştu.

‘Bugün itibaren geriye dönmek yok, arkaya bakmak yok’ diyen Soyer Yani şunu demek istiyorum elimizden ne geliyorsa yaptık. Bugünden itibaren ne sizin ne bizim mazeritimiz yoktur. En iyi şeyi yapmaya çalıştık. Bundan sonrada en iyiyi yapmaya çalışacğız. Bulunduğumuz yerde hepimiz en iyisini yapmaya çalışacağız. Eğer süpürge yapıyorsa tek bir izmarite kadar süpürecek, eğer direksiyon sağlıyorsa arkadaşım kazasız belasız götürecek güler yüzle hizmet verecek. İşçi arkadaşımız en iyi işçi olacak, başkan arkadaşımız en iyi başkan olacak, Bizim mazeritimiz yok. Hepinizden rica ediyorum Türkiye’nin yükünü omuzlarınızda hissedin, geleceğini omuzunuzda hissedin. Ankara’dan İstanbul'dan hükümetten beklemeyin o aydınlık günleri kuracak biziz, İzmir. Hepinizi bugünün sıcağında kalbimin olanca sıcağıyla kucaklıyorum, hepinizi selamlıyorum. 

Yeni topu sözleşmeye göre işçiler ne alacak'

Sözleşmeye göre, A grubundaki işçinin ücreti yüzde 39,40 artışla 3 bin 135, B grubundaki işçinin ücreti yüzde 40,37 artış ile 3 bin 238, C grubundaki işçinin ücreti yüzde 42,61 artış ile 3 bin 341, D grubundaki işçinin ücreti ise yüzde 41,87 artışla 3 bin 403 TL. oldu. Günlük yevmiyelere de en düşük yüzde 37,77 ile en yüksek yüzde 39,75 oranında artış geldi. Yeni sözleşme ile birlikte Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim maaşlarında 18 günlük, Aralık maaşında ise 22 günlük yevmiyeye göre hesaplanan ikramiye oranları da artmı ş oldu.

Çocuğu evlenen ve sünnet olanlara yardım geldi

Sözleşmeye göre işçilerin sosyal haklarında da önemli iyileşmeler yapıldı. İlkokulda çocuğu olanlar için öğrenim yardımı yüzde 115,36 oranında artarken,  ortaokulda öğrenim gören çocuklar için  yüzde 102,18, lisede öğrenim gören çocuklar için yüzde 92,77, üniversitede öğrenim gören çocuklar için yüzde 108,01 oranında arttı.  Özürlü çocuk yardımı ise yüzde 12,78 oranında zamlandı. Sözleşmeye çocuğu ilk kez evlenen ve sünnet olan işçiler için 279,80 TL'lik yardım da eklendi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.