Dolar 32,5842
%0.34
Euro 34,7970
%0.19
Altın 2.509,020
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Barosu'ndan kayyum atamalarına sert tepki!

İzmir Barosu'ndan kayyum atamalarına sert tepki!

İzmir Barosu’ndan Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden uzaklaştırarak, yerlerine valilerin kayyum olarak atanması sert tepki geldi. Kayyum atamalarına İzmir'den bir tepki daha

  • Ege Postası
  • 19.08.2019 - 14:18

EGEPOSTASI - Baro yaptığı açıklamada HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasını  hukuksuzluğuna vurgu yaparak “Herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın üç belediye başkanının görevden alınmış olması seçim öncesi yürütmenin başı tarafından “seçilirlerse kayyum atarız” şeklinde ortaya konan anti demokratik tavrın bir tezahürüdür” denildi ve görevden alınan başkanların derhal göreve iadesi istendi.

İŞTE İZMİR BAROSU’NUN AÇIKLAMASININ TAM METNİ:

Türkiye'nin Demokratik ve Çağdaş Bir Hukuk Devleti Olmaktan Başka Seçeneği Yoktur

Demokratik seçimlerle iş başına gelmiş Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediye başkanları henüz görevlerinde beşinci aylarını doldurmadan İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınmışlardır.

Söz konusu üç belediye başkanı, başkan olabilme yeterliliğine sahip kişiler olduğu gibi seçildikleri tarihten bugüne kadar da haklarında belediye başkanlığı görevini sürdürmelerine engel herhangi bir mahkeme kararı verilmemiştir. Yani bir başka deyişle, Üç belediye başkanının da hukuki statülerinde aday oldukları andan bu yana bir değişiklik olmamıştır. Tüm bunlar, meselenin demokrasiye bakış açısı olduğunu çok net şekilde göstermektedir.

Herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın üç belediye başkanının görevden alınmış olması seçim öncesi yürütmenin başı tarafından “seçilirlerse kayyum atarız” şeklinde ortaya konan anti demokratik tavrın bir tezahürüdür. Bu hukuksuz anlayışın sonucu olarak meşru ve demokratik yollar yurttaşların bir bölümüne fiili olarak kapatılmıştır. Yapılan uygulama ile yurttaşlara kimi seçerseniz seçin size kendinizi yönetme imkânı tanımayacağız denilmektedir. Dolayısıyla, bugün yaşanan yürütme erkinin demokrasiye karşı darbesidir.

Bugün bir kez daha görülmüştür ki, bu antidemokratik girdaptan çıkış, makyaj niteliğinde yargı reformları ile değil ancak köklü bir zihniyet değişimi ile mümkün olacaktır. Türkiye'nin demokratik ve çağdaş bir hukuk devleti olmaktan başka seçeneği yoktur.

Siyasi iktidar faşizmin ilanı anlamına gelecek bu uygulamadan derhal vazgeçerek görevden alınan belediye başkanlarını görevlerine iade etmelidir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.