Dolar 32,4991
%0.27
Euro 34,5904
%0.28
Altın 2.477,910
%-0.21
Bist-100 9.543,00
%-1.41

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir açıklarında kayalıklarda mahsur kalan göçmenler kurtarıldı

İzmir açıklarında kayalıklarda mahsur kalan göçmenler kurtarıldı

İzmir açıklarında lastik botla yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmek isterken kayalıklarda mahsur kalan 51 göçmen kurtarıldı. Göçmenlere havadan insani yardım ulaştıran Sahil Güvenlik ekipleri, ilk etapta 5'i çocuk 6 kişiyi helikopterle, kayalıklarda bekleyen göçmenler ise Sahil Güvenlik botuyla kıyıya çıkarıldı. Kayalıklarda mahsur kalan göçmenler kurtarıldı

  • Ege Postası
  • 14.12.2017 - 10:50

İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında lastik botla yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışırken kayalıklarda mahsur kaldığı tespit edilen 51 göçmen, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığının havadan ve denizden yaptığı operasyonla kurtarıldı.

Alınan bilgiye göre, gece 01.12'de "ALO 158 Sahil Güvenlik İhbar ve Talep Hattı"nı arayan ve yardım talep eden bir kişi, 60-80 civarında göçmenin denizdeki kayalıklarda mahsur kaldığı ihbarında bulundu.

Konuyu araştıran Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, aramanın Dikili'nin Bademli Mahallesi açıklarından yapıldığını belirledi.

Bölgeye gece 02.00'de hareket eden Sahil Güvenlik botları ve helikopteri, Güvercin kayalıklarında bir lastik bot ile çok sayıda göçmenin olduğunu tespit etti.

Arama kurtarma faaliyetlerine bölgenin sığ ve kayalık olması, gece şartları ile olumsuz deniz koşulları nedeniyle havanın aydınlanması ile devam eden ekipler, mahsur kalan göçmen grubuna iki helikopter vasıtasıyla yiyecek, içecek, battaniye gibi insani yardım ulaştırdı.

Havadan ve denizden operasyon

İlk etapta kayalıklarda bekleyen 5'i çocuk 6 kişi, arama kurtarma timi tarafından çelik halatla helikoptere alındı. Kurtarılanlar, helikopterle Dikili Limanı'na götürüldü.

Bu arada, denizden de başlatılan kurtarma çalışmalarında, kayalıklarda mahsur kalan göçmenler 4 ayrı Sahil Güvenlik botuyla kurtarılarak kıyıya çıkarıldı.

Göçmenleri taşıyan lastik botun kayalıklar arasında olduğu görüldü. 

İlk sağlık müdahaleleri 112 Acil Sağlık ekiplerince yapılan 15'i çocuk 36'sı yetişkin 51 göçmene kıyıda yiyecek, battaniye gibi malzemeler dağıtıldı.

9 göçmen, tedbir amaçlı Dikili Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Kurtarma çalışmalarına bölgedeki balıkçılar da destek verdi.

İlk bilgilere göre, göçmenlerin Afganistan, Suriye, Angola ve Somali uyruklu oldukları öğrenildi.

Arama kurtarma faaliyetleri sona erdi

Bu arada, Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan yazılı açıklamada, saat 10.15'te ilk kazazede grubun helikopterlerle kurtarılarak Dikili Limanı'na ulaştırıldığı, 45 göçmenin de bölgede bulunan balıkçı tekneleri desteğiyle kurtarılarak Sahil Güvenlik botlarına transfer edildiği ve limana belirtildi.

Açıklamada, kayalıklarda mahsur kalan 51 göçmenin sağ olarak kurtarılmasına müteakip arama kurtarma faaliyetlerine son verildiği kaydedildi.

Helikopter ekibinin kamerasından kurtarma anı

İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında, lastik botla yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışırken kayalıklarda mahsur kaldığı tespit edilen göçmenlerden 6'sının helikopterle kurtarılma anına ilişkin görüntüler kaydedildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Dikili ilçesine bağlı Bademli Mahallesi açıklarında yer alan Güvercin kayalıklarında mahsur kalan 51 göçmenin kurtarılma anına ilişkin görüntüler, Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı helikopter ekibince kaydedildi.

Çelik halat ile helikopterden Güvercin kayalıklarına indirilen arama kurtarma personelinin üzerindeki "go-pro" kamerasıyla kaydedilen görüntülerde, helikopterin 2 sorti yaparak 5'i çocuk 6 göçmeni kurtarması yer alıyor. 

'TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR EDERİZ'

İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçiş yapmak isterken, olumsuz hava koşulları nedeniyle, üzerinde oldukları botun çarptığı kayalıklarda mahsur kalan 51 kişi, sahil güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Kurtarılan göçmenlerden Suriyeli Muhammet Ahmet, Türkiye'ye teşekkür etti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince Güvercin kayalıklarından kurtarılarak Dikili Limanı'na getirilen göçmenlerden Muhammet Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi ve 4 çocuğu ile 2 ay önce Suriye'nin Deyrizor kentinden kaçarak Türkiye'ye giriş yaptıklarını söyledi.

Ahmet, gece saatlerinde Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek için Dikili'den denize açıldıklarını ancak fırtına nedeniyle kayalıklara sığınmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Burada saatlerce soğukta beklediklerini anlatan Ahmet, "Bizi kurtardığı için Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Bizi boğulmaktan kurtardılar. Sahil Güvenlik bize yardım etti. Yardım konusunda bizden bir şey esirgemediler." dedi.

Bu arada, mahsur kaldıkları kayalıklardan kurtarılan ve işlemleri tamamlanan 51 göçmenin İl Göç İdaresine teslim edileceği öğrenildi.

Öte yandan, Bademli sahilinde de yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçme hazırlığında olan 32 kişi, lastik bota binemeden karada yakalandı. (AA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.