Dolar 32,5166
%0.21
Euro 34,7470
%0.07
Altın 2.490,620
%1.15
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzgü eşinin yanında toprağa verilecek

İzgü eşinin yanında toprağa verilecek

İzmir’de tedavisi evde devam eden çocuk kitapları yazarı Muzaffer İzgü, 84 yaşında hayatını kaybetti. İzgü, hastanede yattığı dönemde, öldükten sonra kendisi için “Muzaffer İzgü doğdu, okudu, düşler kurdu, yazdı ve gitti" denilmesini istemişti. İzgü, yarın Alsancak Hocazade Camii’nde saat 13.20’de kılınacak cenaze namazının ardından Doğançay Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Yazar Muzaffer İzgü'ye son görev yarın

  • Ege Postası
  • 27.08.2017 - 12:34

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Servisi'ne 1 Ağustos’ta başvuran Muzaffer İzgü, kan değerlerindeki düşüklük nedeniyle hastaneye yatırılmıştı. Yapılan tetkiklerde İzgü'nün karaciğerinde kitle tespit edildiği açıklanmıştı. İzgü hastanede yaptığı açıklamada “İyi değilim, çok yorgunum. Karaciğerimde kitle var, araştırıyorlar. Güzel haber vermeyi ben de isterim ama veremiyorum. Tüm çocukları gözlerinden öpüyorum" demişti.

Tedavisine bir süredir evde devam edilen Muzaffer İzgü için ölümü seçtiği belirtilen haberler yapılmış, tanınmış yazarın bu haberlere üzüldüğünü belirten ailesi ve dostları, duruma tepki göstermişti. Gazeteci- Yazar Bekir Yurdakul, eşi Günsel İzgü’yü 2016 yılında kaybeden İzgü'nün bu kayba çok üzüldüğünü ancak, 'Hala söyleyecek sözü olduğunu' belirtmişti. Çocuk ve gençler için 154 kitap ve 200’den fazla radyo oyunu yazan, “Ben çocuklara düş kurdurmayı seviyorum" diyen yaşar Muzaffer İzgü dün saat 20.15 sıralarında, çocukları ve torunlarıyla vakit geçirdiği evinde hayatını kaybetti.

“ÇAĞIN NASRETTİN HOCASIYDI"

İzgü’nün yazar dostlarından Bekir Yurdakul, acı haber karşısında duygularını şöyle ifade etti:

“İzgü; çocuktu, gülümsemeydi, haksızlığa itirazdı, okumaydı, sevgiydi, çalışmaydı, adaletti, zamanın değerini bilmekti, topluma-halka borcunu ödemekti, okuyan, düşünen, soru soran, birey olan çocuklardı-insanlardı. Çağın Nasrettin Hocasıydı o." 

BAŞ KÖŞEDE TÜRK BAYRAĞI VE NUTUK VAR 

Yazar Bekir Yurdakul, Muzaffer İzgü’nün 61 yıllık eşi Günsel İzgü’yü 2016 yılında kaybetmesinin kendisine ağır geldiğini söyledi. İzgü’nün ömrü boyunca çocuklar için çalıştığını ve son anlarını dahi çalışma odasında geçirdiğini söyleyen Yurdakul, şunları anlattı: 

"Muzaffer İzgü kendi yazdığı ve okumaktan keyif aldığı yazarların kitaplarının rafları süslediği çalışma odasında bir ömür geçirdi. Burada çocuklar ve gençler için kitaplar yazdı. Yazarken de 2016 yılında hayatını kaybeden eşi Günsel İzgü hep yanındaydı. Torunlarının ve çocuklarının en sevdiği oyuncakları hep bu odadaydı. Odanın duvarından Türk bayrağı, kitaplığının başköşesinde ise Atatürk’ün eseri Nutuk hiç eksik olmadı. İzgü, öyküleriyle, radyo oyunlarıyla çocuklara hayal kurmayı öğretti, ilham verdi. Son ana kadar hep çocukları düşündü. Hayatı boyunca aldığı bütün ödülleri de odasının başköşesine koydu. Hep gözünün önünde tuttu. İzgü, son anlarını çocuklar için kitap yazdığı odada, kitaplarının arasında, çocukları, torunları ve dostlarıyla geçirdi." 

Muzaffer İzgü'nin oğlu Ahmet Şahin İzgü de babasının kitaplarını yazdığı çalışma odasında vakit geçirmeyi çok sevdiğini söyledi.

Çocuk yazını ve gülmecenin büyük adı Muzaffer İzgü için yarın saat 11.00’da Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde saygı buluşması gerçekleştirilecek. Öğle namazından sonra Alsancak Hocazade Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından da İzgü'nün cenazesi, Karşıyaka Doğançay Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

İzgü’nün çocuklar için yazdığı kitaplarından 'Zıkkımın Kökü', 2013 yılında Bursa’nın Osmangazi ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık tarafından oluşturulan bir komisyonda yasaklandı. Aynı dönem 'Şeker Portakalı', 'Fareler ve İnsanlar' kitapları da yasaklandı. Kitaplara getirilen yasaklara tepki gösteren İzgü bir söyleşide şöyle demişti:

“Ben çocuklara düş kurdurmayı seviyorum. Düş kuran insan, düşünüyor demektir. Düşünen insanın beyni çalışıyor demektir. Beyni çalışan insan soru sormaya başlar. Soru sordu mu, o kişi artık bir bireydir. Sürünün koyunu değil. Ama onlar soran, sorgulayan insan istemiyor. Başını eğsin, 'Evet' desin, hiçbir şeyi sormasın. Sorgulamadan nasıl yaşanı? Bir çocuk nasıl bilgi sahibi olu? Benim kitaplarım çocukları duygu yönünden eğitiyor. Okuldaki derslerle nasıl duygulanır bir çocu? Matematikte beş kere beş yirmi beş eder, Seyhan ve Ceyhan nehri Akdeniz’e dökülür; bir çocuk bundan duygulanır m? Olur m? Bu dersler duyguyu aktarmaz ama gerekli mi; çok gerekli! Bir çocuk bunları öğrenmeli ama duyguyu nereden alacak; Kitaplardan. Okul kitaplarında bulamazsınız o duyguyu. Çocuk duyguyu güzel sanatlardan alır, resim, müzik, edebiyattan. Güzel bir müzik dinler duygulanır, bir resim çizer duygulanır, bir kitap okur duygulanır. Duygu yönünden bir çocuğa en yakın olan edebiyattır. Bir süre önce televizyondan gördüm, bir çocuk kediyi kuyruğundan sallayarak attı. Eğer o genç beş kitap okumuş olsaydı, bunu yapmazdı."

KİTAPLARININ ARASINDA ÖLDÜ

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Türk edebiyatının en çok okunan gülmece, genç ve çocuk kitapları yazarlarından Muzaffer İzgü'yü tedavi gördüğü hastanede ve Bozyaka'daki evinde ziyaret etmişti. Başkan Selvitopu, İzgü'nün özellikle çocukların neşe kaynağı olduğunu belirtti.

Muzaffer İzgü, son günlerini edebiyat ödüllerinin, gazete küpürlerinin, fotoğraflarının ve aralarında kendi eserlerinin de olduğu yüzlerce kitabın bulunduğu odasında geçirdi.

Çocuklara düş kurduran yazar Muzaffer İzgü'nün cenazesi, Pazartesi günü (yarın) İzmir Alsancak’ta bulunan Hocazade Camii’nden öğleleyin kılınacak namazı ardından toprağa verilecek. İzgü, 2016 yılında kaybettiği eşi Günsel İzgü’nün Doğançay Mezarlığı'nda bulunan kabrinin yanına defnedilecek. (DHA)

Yazar Muzaffer İzgü hayatını kaybetti

'Ödedin borcunu Muzaffer Dede'

Yurdakul: Acı çekmeden veda etti

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.