Dolar 32,3677
%0.16
Euro 34,9983
%-0.19
Altın 2.325,820
%0.23
Bist-100 9,09
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZENERJİ işçileri gözaltına alındı

İZENERJİ işçileri gözaltına alındı

Taşerondan geçtikleri için toplu sözleşme kapsamı dışında bırakılmak istenen, buna itiraz için büyükşehir belediye binası önüne giden İzenerji işçilerine güvenlik güçleri izin vermedi. Açıklamada ısrar eden işçilerden 8'i gözaltına alındı, dört işçi arbedede yaralandı.Olaya tepki gösteren Genel-İş Sendikası eylem kararı aldı. ESHOT öğleden sonra protesto amacıyla kontak kapattı, çöp kamyonları çalışmadı. Büyükşehir önünde toplanan işçiler slogan atıp genel grev çağrısında bulundu. İşçilere biber gazı...ESHOT iş bıraktı... Genel grev çağrısı

  • Ege Postası
  • 11.01.2019 - 12:56

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-İzenerji işçileri toplu sözleşmeye dahil edilme talebiyle Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşmek için büyükşehir binasına gitti. Başkan Kocaoğlu ile görüşemeyen işçiler bunun üzerine basın açıklaması ve yürüyüş yapmak istedi, polis müdahale etti, arbede yaşandı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden biri olan İZENERJİ'de örgütlü bulunan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na(DİSK) bağlı Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube, toplu iş sözleşmesi görüşmelerini başlattı. İZSU, Park ve Bahçeler, Mezarlıklar Müdürlüğü, Eşrefpaşa Hastanesi gibi 17 birimde örgütlü bulunan sendika ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki görüşmeler sürerken,  taşerondan kadroya geçen işçiler de toplu iş sözleşmesine dahil edildi. Belediye ise sendikanın yetkisine itiraz etti. Şube Başkanı Arif Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yapılan görüşmelerde, kendilerine itirazı geri çekeceğini söylediklerini, ancak bunun yapılmadığını ileri sürdü. Bunun üzerine sabah saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan işçiler, eylem yapmak istedi. İşçiler; 'Toplu sözleşme hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz' pankart taşıyıp slogan attı. İşçilerin yolunu kesen polis, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, eylemin başkanlık kapısı önünde değil başka bir yerde yapılmasını istediğini söyledi.  Ancak işçiler kabul etmedi. 

Çevik kuvvet ekipleri de biber gazı ve coplarla işçilere müdahale etti. Çok sayıda işçi ve sendika yöneticisi gözaltına alındı. Yaşanan arbede sırasında dört işçi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. 

OTOBÜSLER KONTAK KAPATTI, ÇÖP KAMYONLARI ÇALIŞMADI

DİSK'e bağlı Genel -İş İzmir 2 Nolu Şube üyelerinin basın açıklamasına polisin müdahale etmesinin ardından, DİSK'e bağlı Genel-İş 1 Nolu Şube'de örgütlü bulunan ESHOT çalışanları iş bıraktı. 12.00 -14.00 saatleri arasında ESHOT otobüsleri kontak kapatarak, sefere çıkmadı. Buca, Konak ve Çiğli Belediyeleri'nde örgütlü bulunan 5 Nolu Şube üyeleri de aynı saatlerde iş bıraktı. Buca Belediyesi temizlik hizmetlerinde çalışan personel, çöp arabalarını Konak Tünelleri'nin çıkışına park etti. İş bırakan işçiler, Büyükşehir Belediyesi personel kapısı önünde toplandı. İşçilere, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da destek verdi. İşçiler, 'Yaşasın iş ekmek ve özgürlük mücadelemiz' sloganı atıp, genel grev çağrısında bulundu.

SENDİKADAN AÇIKLAMA

Gözaltına alınmadan kurtulan ve polis müdahalesi sırasında gömleği yırtılan DİSK Genel İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, beraberinde DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve CHP İzmir Milletvekili ve DİSK Genel eski Başkanı Kani Beko ve işçilerle birlikte büyükşehir belediye binası önünde basın açıklaması yaptı.

Son durum hakkında bilgi veren Sendika Başkanı Arif Yıldız, “8 arkadaşımız gözaltına alındı. Birazdan bırakacaklar. Sağlık durumları yerinde. Herhangi bir sıkıntıları yok” bilgisini verdi.

İşçilerin sık sık ‘Hemen şimdi, toplu sözleşme’, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Arif Başkan yalnız değilsin’, ‘Yaşasın onurlu mücadelemiz’ sloganları eşliğinde konuşan DİSK’e bağlı Genel İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, toplu sözleşme talepleri yerine gelinceye kadar direnmeye devam edeceklerini söyledi.

PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN İKİ SAAT İŞ BIRAKMA EYLEMİNE GİDECEĞİZ

Pazartesi gününden itibaren ikişer saat iş bırakma eylemi başlatacaklarını, Perşembe günü Konak Pier’in önünde toplanıp büyükşehir önüne kadar yürüyeceklerini açıklayan Başkan Arif Yıldız, “Pazartesi gününden itibaren işyerlerimizde ikişer saat iş bırakma eylemine gideceğiz. Perşembe günü 17’sinde Konak Pier’in önünde toplanıp, polis arkadaşlar bu kadar değiliz ama, ESHOT’taki arkadaşlarımız iş durdurduğu için gelemedi arkadaşlarımız. Biz Perşembe günü sorun çözülmezse yarım gün iş bırakarak Konak Pier’in önünde toplanarak buraya yürüyecek ve burada eylemimizi yapacağız” dedi.

YILDIZ: 31 OCAK’TA ADLİYE ÖNÜNDE BULUŞACAĞIZ, İŞ BIRAKACAĞIZ

Yıldız, sorunun çözülmemesi durumunda 31 Ocak’ta görülecek mahkeme önünde tüm işçilerle birlikte olacaklarını, iş bırakacaklarını da sözlerine ekledi:

“Eğer o güne kadar çözülmezse ayın 31’inde mahkememiz var. Sabahtan bütün üyelerimizi, bize destek veren arkadaşlarımızla birlikte adliyenin önünde buluşacağız. İş bırakacağız. İlçe belediyelerinde bize destek veren tüm emekçi arkadaşlarımızla, İZBAN’daki temsilci arkadaşlarımıza destek verdikleri için teşekkür ediyoruz.”

CHP’Lİ VEKİLLER GELMEZSE BİR DAHA ONLARI SENDİKA BİNASINA SOKMAYACAĞIM

CHP’li milletvekillerinin 17 Ocak ve 31 Ocak’ta yanlarında olmaması durumunda onları bir daha sendika binasına sokmayacaklarını da kaydeden Arif Yıldız, “CHP’nin 14 milletvekiline de sözümüz var. Yanımızda olanlara sözümüz yok. 17’sinde ve 31’inde yanımıza gelmezlerse iki nolu şubeye sokmayacağım onları” dedi.

MEMİŞ SARI: POLİS BİBER GAZI SIKTIĞI İÇİN BELEDİYE BİNASINA SIĞINDIK

Yıldız’ın ardından bir açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da, büyükşehir belediye binasını basmadıklarını, polis biber gazı ve cop kullandığı için sığındıklarını söyledi.

Sarı, toplu sözleşme taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda eylemlerinin süreceğini söyleyerek,  “Aslında sabahleyin bir basın açıklaması yapacaktık. Hukukçularımız bir araya gelecekti. Şimdi buradan söylüyorum. Buraya dostlarımıza, yoldaşlarınıza sahip çıkmaya geldiniz. Görüşmelerimizi tamamladık. Basın açıklamasından sonra hukukçularımız bir araya gelecek. Biz belediye binasını basmadık. Polis bize biber gazı sıktığı için belediye binasına sığındık. Belediyeden hakkımızı istiyoruz, toplu sözleşme istiyoruz. Eğer olmazsa eylemlerimiz sürecek sürecek. Şimdi hukukçularımız yukarı çıkacak, biz de çıkacağız. Herkes aynı disiplinle, DİSK’in disiplinine uyarak sakince işyerlerine dönsün” çağrısında bulundu. 

BARO HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan polis müdahalesinin hemen ardından İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Baro Başkan Yardımcısı Av. Özgür Yılmazer ve İnsan Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ali Deman Güler İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan işçilere destek vermek için olay yerine gidirek sendika başkanları ve diğer yetkililer ile görüştü.

Barodan yapılan açıklamada toplu sözleşme ve sendika hakkının gerek anayasa, gerek iç mevzuat ve gerekse Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan temel bir insan hakkı olduğu belirtilerek, "Hakları için mücadele eden işçilerin barışçıl eylemlerine şiddetle karşılık verilmesi asla kabul edilemez. Son günlerde basında konu olan cinsel istismar, cinayet ve gasp benzeri örneklerin müsebbibleri hakkında yıllarca eylemsiz kalan güvenlik güçlerinin konu barışçıl protesto gösterileri olduğunda takındığı tavır esasında ülkenin yaşadığı hukuk travmasının tezahürüdür. Barışçıl gösterilere sıklıkla yapılan sert müdahaleler ne iş barışına ne de toplumsal huzura herhangi bir katkı sağlamaz, ülke demokrasisini ileri taşımaz. Bu nedenle, bugünkü olaylarda göz altına alınan ve darp edilen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun diyor, kamu görevini yapmakta olan güvenlik kuvvetlerine barışçıl toplantılara müdahale etmemesi ve yurttaşların temel hak ve özgürlüklerine azami saygıyı göstermesi gereğini bir kez daha hatırlatıyoruz. İzmir Barosu bundan önce olduğu gibi söz konusu olaydan sonra da yurttaşların temel hak ve özgürlüklerinin korunmasında üstüne düşen sorumluluğu layıkınca yerine getirmeye devam edecektir" denildi.

BELEDİYEDEN 'ZORUNLU' AÇIKLAMA

Yaşananlarla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası'nın bugün sabah saatlerinde gerçekleştirdiği basın açıklaması sırasında yaşanan polis müdahalesi, bazı yayın organlarında okuyuculara "İzmir'de işçiler belediye binasını bastı" başlığıyla servis edilmiştir. Bu iddia kesinlikle doğru değildir. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında sıkılan biber gazından kaçan işçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi binasına sığınmıştır. Olay bundan ibarettir.

Ayrıca ulusal yayın yapan bir internet sitesinde bu olayla ilgili haberde yer alan "Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu istedi, polis işçilere saldırdı" başlığı ve içeriğindeki "..eyleme Başkan Aziz Kocaoğlu engel olmak istedi" cümleleri kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tıpkı geçen 15 yılda olduğu gibi, sendikanın bugün yaptığı basın açıklamasına da asla müdahil olmamış, engelleme gibi bir tavır içine girmemiştir. Bunu en iyi bilen de sendika yöneticileridir."

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.