Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZBAN'ın yeni sistemine 'hayır' kampanyası

İZBAN'ın yeni sistemine 'hayır' kampanyası

Türkiye Komünist Partisi (TKP) İzmir Kent Komitesi, İzmir'in kent içi raylı ulaşımını yapan İZBAN'ın önümüzdeki günlerde başlatacağı 'Artı Para' adı verilen yeni sistemiyle ulaşıma gizli zam yaptığını iddia etti. Komite yeni sistemle vatandaşların mağdur olacağını belirterek 'hayır' kampanyası başlatacaklarını açıkladı. İZBAN'ın yeni sistemine 'hayır' kampanyası

  • Ege Postası
  • 11.02.2018 - 11:05

İzmir'in Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasındaki 136 kilometrelik hatta işletmecilik yapan İZBAN, 15 Şubat Perşembe günü 'Artı Para' adı verilen yeni sisteme geçecek. Konuyla ilgili basın açıklaması yapan TKP İzmir Kent Komitesi, yapılan düzenlemeyle ulaşıma yüzde 77 oranında gizli zam yapıldığını öne sürdü. Açıklamada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun meclis oturumunda verdiği örnek üzerinden vatandaşların mağdur edildiği ifade edilen açıklamada, "İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Aralık 2016 tarihli oturumunda, hem İzmir'deki ulaşım ücretlerine yüzde 10 oranında zam yapılmış, hem de İZBAN için yeni bir ücretlendirme politikası belirlenmişti. İZBAN'daki yeni ücret politikası, ilk biniş ücreti sonrası kilometre başında ek ödeme yapılmasını temel alıyordu, Yani kademeli ücretlendirme. İlk binişlerde en uzak mesafe ücretinin kart bakiyesinden düşüleceği, inilecek istasyonda da, kartın yeniden okutulmasının ardından, mesafeye bağlı para iadesinin yapılacağı belirtiliyordu. Yeni ücretlendirme tarifesinin gerekçesi, İZBAN hattının uzunluğu olarak gösterilmiş, Selçuk- Aliağa arasında 136 kilometre yolculuk yapan bir vatandaş ile kısa mesafe yolculuk yapan bir vatandaşın, aynı ücreti ödemesinin adaletsiz olacağı belirtilmiştir. Oysa gerçekler farklıdır. Aziz Kocaoğlu halkı kandırmaktadır. CHP, emekçi düşmanlığında AKP ile adeta yarışmaktadır.

Çok basit bir hesap: Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından, meclis oturumunda, Havalimanı İstasyonu'ndan binen bir yolcudan ilk binişte 6,40 TL kesileceği, Menemen'de inmesi durumunda ücretin bir kısmının geri ödenerek, 4,60 TL ile Menemen'e ulaşacağı belirtilmiştir. Bu hesaba göre 2017 yılında 2,60 TL ödenen ulaşım ücreti, 2018 yılında yüzde 77 artarak, 4,60 TL'ye çıkmaktadır" denildi.

"GİZLİ ZAM SADECE BUNUNLA SINIRLI DEĞİLDİR"

Yeni düzenlemeye karşı imza kampanyası başlatacaklarını belirten komite açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"İZBAN hattını kullanan her bir vatandaş, ulaşım kartlarına, en uzak mesafeye göre bakiye yüklemek zorunda bırakılacaktır. Örneğin Alsancak istasyonundan İZBAN'a binen bir yurttaş, Halkapınar'da ya da Salhane'de inecek bile olsa, önce kartından en uzak mesafe düşülecek, sonra indiği istasyonda yeniden kuyruğa girip tekrar kartını okutup fazlalık ücret kartına iade edilecektir. 'Nasıl olsa kartımda az bir bakiye var, ben de zaten iki durak gideceğim, bana yeter' diyemeyeceğiz. Bindiğimiz istasyondan en uzak istasyona öngörülen ücretin kartımızda yüklü olması gerekmektedir. Bu bir dayatmadır. Bu ücret, vatandaşlar tarafından kullanılamayacak olan ve sistem tarafından bloke edilmiş bir ücrettir. Ve bu ücret, ulaşım kartlarına yüklendiği andan itibaren, akıllı kart şirketinin kasasına girecek, şirket bu parayı istediği gibi kullanabilecektir. Yeni ücretlendirmeye ve İZBAN verilerine göre, İZBAN'ı kullanan 2 milyon 600 bin kişinin, bakiyesinde her zaman için en az 6 TL bulunması gerekmektedir. Bu durum, akıllı kart değişikliği sonrasında, İzmirlilerin, yeniden kart ücreti ödemeye mecbur ve mahkum edilmesinin başka bir formudur. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yapılan zam ile hiçbir ulaşım hizmeti verilmeden, en az 15 milyon 600 bin TL'nin vatandaşın cebinden alınarak, bir şirketin hesabına aktarılmasına vesile olmaktadır.

Bunların temelinde, kökünde ise yatan zihniyet bellidir: İzmir halkı müşteri olarak görülmekte, kar getiren bir alıcı olarak düşünülmektedir. Bu durumda Aziz Kocaoğlu da kendisini, müşterileri İzmir halkı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi adlı şirketin CEO'su zannetmektedir. Buna izin vermeyeceğiz. Ulaşım temel bir haktır. Kentte yaşayan her yurttaşın en temel hakkıdır. Bir lüks değildir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, en temel haklardan biri olan ulaşım hakkını kullanan İzmirlilerden para kazanmaktan, kâr elde etmekten derhal vazgeçmelidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, özel bir şirket değildir. Bir yerel yönetim kurumudur ve kamu hizmeti vermekle yükümlüdür. Toplumsal faydayı ve emekçi halkın çıkarlarını gözetmekle yükümlüdür. Yoksulluğun gün geçtikçe arttığı, emekçilerin çalışma koşullarının zorlaştığı bir dönemde, ulaşım ücretlerine yapılan bu zam, önemli bir hak gaspıdır. Ulaşım hakkının gaspıdır.

Toplu ulaşım bir haktır. En başta İZBAN ulaşımında uygulamaya sokulan gizli zam, mesafeye göre kademeli ücretlendirme uygulaması olmak üzere, tüm ulaşım zamları derhal geri alınmalıdır." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.