Dolar 32,5919
%0.36
Euro 34,8601
%0.37
Altın 2.504,820
%0.82
Bist-100 9.680,00
%1.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZBAN grevinde üçüncü gün

İZBAN grevinde üçüncü gün

İzmir'de, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı için başlayan İZBAN grevinde üçüncü güne girilirken, sabah saatlerinde trafikte yine yoğunluk yaşandı. İZBAN grevinde üçüncü gün

  • Ege Postası
  • 12.12.2018 - 09:17

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ortaklığı ile işletilen ve raylı sistemle toplu ulaşım hizmeti verilen İZBAN'da, çalışanların, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde önerilen yüzde 22'lik ücret zamlarını kabul etmeyerek greve başlamasının üçüncü gününe girildi.

Seferlerin, greve katılmayan az sayıda personelle, Çiğli- Adnan Menderes Havalimanı arasındaki güzergahta 24 dakikada bir sefer gerçekleşmesinden dolayı, vatandaşlar işlerine geç kalmamak için özel araçlarını, sefer sayıları arttırılan belediye otobüslerini, metro, tramvay ve vapurları tercih etti. Bu yüzden sabah saatlerinde hem trafikte, hem de tercih edilen bu ulaşım araçlarında normalin dışında yoğunluk yaşandı.

GÜNDE 26 SEFER YAPILIYOR

Öte yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ortaklığı ile işletilen İZBAN'da, Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine 10 Aralık Pazartesi günü başlayan grevde 343 personelin iş bırakması üzerine, yolcu yoğunluğunun yaşandığı sabah saat 06.00 ile 11.00 ve akşam saat 16.00 ile 22.00 saatleri arasında, 24 dakikada bir sefer yapılıyor. Grev dışında kalan personel ile günde 26 sefer yapılarak, yoğunluk azaltılmaya çalışıyor. 

İSTASYONLARDAN DÖNDÜLER 

İZBAN grevinden henüz haberi olmayan ve az sayıdaki seferlerin hangi saatlerde yapıldığını bilmeyen bazı kişiler de bulunuyor. Grevden habersiz olanlar, İzmir Metro'dan aktarma yapılan Halkapınar İstasyonu'nda, içeri girilmemesi için bugün saat 11.00'den sonra çekilen güvenlik şeridini görünce şaşırdı. İstasyondan dönmek zorunda kalan yolculardan kimisi duruma tepki gösterdi, kimisi ise grev yapan işçileri destekledi. İstasyona gelenleri, buradaki güvenlik görevlileri karşıladı. Görevliler, yolcuların en kolay yoldan gidecekleri adreslere ulaşması için yardımcı olmaya çalıştı.

İSTASYONLARDA ANONSLAR YAPILDI

İZBAN istasyonlarında, grev dışında çalışan trenlerin saatleri konusunda da gün boyu anonslar yapıldı. Anonslara ve grev pankartlarına rağmen istasyonlara gelen yolculardan Mürsel Çağlayan, işçilerin grevde olduklarını bilmediğini ve karşılaştığı duruma şaşırdığını söyledi. Aliağa'ya gideceğini, ancak tren çalışmadığı için farklı bir yol bulmak zorunda olduğunu ifade eden Çağlayan, mağdur olduğunu belirtti. Ömer Giden isimli yolcu ise İZBAN işçilerinin grevini desteklediğini söyledi. İZBAN'ın yolcular açısından büyük kolaylık olduğunu da dile getiren Giden, "Bu trenler büyük kolaylık ama işçiler de haklarını almalı. Biz şimdi her yere araçla gideceğiz, trafikte dur-kalk zor oluyor. İZBAN ile bir kerede gitmek istediğimiz yere gidiyoruz" dedi.

'İZBAN YOK, ŞOKE OLDUM'

Örgün Kartal isimli yolcu da, "İZBAN yok, şoke oldum. Aslında grevi biliyordum ama yolcuları mağdur etmemek adına çözüm bulacaklarını düşünüyordum. Şaşırdım, şimdi geri dönüyorum" diye konuştu. Nursel Çakmak isimli bir yolcu da, greve tepki göstererek, "Dertleri ne bunların, maaşları mı yetmiyo? Kızım ve oğlum sabah işe geç kaldı. Ne olacak böyle'" dedi.

Öte yandan, toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine geçen Ekim ayında sakal bırakarak pasif direniş sergileyen işçiler, henüz sakal tıraşı olmadı. İşçiler, sözleşmenin imzalanması halinde, tıraş olacaklarını söyledi. (DHA)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.