Dolar 32,5747
%0.11
Euro 34,9940
%0.47
Altın 2.424,360
%0.05
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İtfaiye sapıkları iş başında

İtfaiye sapıkları iş başında

​30 ilçede 4 milyon vatandaşa gece gündüz aralıksız hizmet veren İzmir İtfaiyesi’nin “Alo İtfaiye 110” hattına günde gelen ortalama 200 ihbardan 50 adedi asılsız çıkıyor. İlginç diyaloglara sahne olan “İtfaiye sapıkları”, vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye atarken, yetkililer ise halkı duyarlı olmaya davet etti.

  • Ege Postası
  • 09.12.2014 - 10:54
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kimisi arayıp müzik dinletti, kimisi sohbet edecek arkadaş aradı. Ancak farkında olmadan halkın can güvenliğini tehlikeye atmaya devam ediyorlar. Yangın, sel, maden faciası, deprem gibi acil durumlarda ve felaket anlarında ilk aradığımız numaralar arasında olan ve “İmdat” dediğimiz 110 itfaiye acil yardım hattına gelen asılsız ihbarlar saç baş yoldurtacak cinsten. Kimliği belirsiz telefon sapıklarının dakikalarca meşgul ettiği acil yardım hattına özellikle ankesörlü telefonlardan gelen bu çağrılar bir türlü bitmek bilmiyor.
 
AH BİR DE SAHTE İHBARLAR OLMASA…
Teknolojik imkanları, güçlü araç yapısı ve eğitimli personeli ile Türkiye’nin en köklü ve en iyi itfaiyeleri arasında yer alan İzmir İtfaiyesi, hem can kurtarmaya hem de her akşam çağrı merkezine gelen çeşitli asılsız ihbarlarla vatandaşın can sıkıntısına çare olmaya çalışıyor. Günde 200’ü aşkın ihbar telefonu kabul eden İtfaiye Daire Başkanlığı, birçok kritik durumun yanı sıra, ilginç isteklerle de karşılaşıyor.Özellikle birkaç telefon sapığının her akşam ısrarla rahatsız ettiği 110 hattını arayarak “Boş boş oturmaktan canım sıkıldı, benimle biraz konuşur musunuz'”, “Yanımda konuşacak kimse yok. Lütfen birazcık daha muhabbet edelim, telefonu kapatmayın”, “Banyoda sabunlu kaldım, su getirin”, “İçim yanıyor gelin söndürün” gibi taleplerde bulunduğu ya da sadece telefondan şarkı dinleterek, adres tarifi sorarak acil yardımlarda kullanılması gereken hattı meşgul ettiği belirtildi. Ayrıca söz konusu kötü niyetli kişilerin tüm çabalara rağmen, kimliklerinin tespit edilemediği ve ısrarla her akşam arayarak itfaiyeyi zor durumda bıraktığı da öğrenildi.
 


İTFAİYEDEN DUYARLILIK ÇAĞRISI
110’u amacı dışında ve gereksiz kullananların cezalandırılması gerektiğini bildiren İzmir İtfaiyesi Daire Başkanvekili İsmail Derse, “7/24 görev yapan itfaiye santraline gelen ihbarlara göre yangın, kurtarma, trafik kazaları, sel, deprem, çökme vb. acil olaylara gidiliyor. Yaptığımız işte insan hayatı söz konusu. Asılsız ihbarlar insan hayatının birincil durumda olduğu acil olayları engelleyebilir. Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Yangın ihbarlarının dışında çok sayıda asılsız ihbar ve ilginç istekler alıyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.
 


CEZA ŞART
Son zamanlarda cep telefonlarının kullanımının artması, ankesörlü telefonlardan 110 acil yardım hattını aramanın ücretsiz olması gibi nedenlerle özellikle küçük yaştaki çocukların da 110’u meşgul ettiğine değinen Derse, “Cezai bir yaptırımın olmaması sorunun büyümesine neden oluyor. Cezai işlem uygulanması tüm bunların önüne geçebilir. Biz telefonlarımızı bu şekilde meşgul edenleri belirleyerek Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruyoruz. Ancak, bu girişimlerimizden bir sonuç alamadık ve takipsizlik kararları çıkıyor” dedi.
 
İŞTE O İLGİNÇ TALEPLERDEN BAZILARI:
İzmir İtfaiyesi santraline gelen ilginç telefonlardan bazıları ise şöyle:
 
Yangın var içim yanıyor, gelin söndürün.
Banyoda sabunlu kaldım, su getirin.
İntihar edeceğim, gelin beni kurtarın.
Yarın hava nasıl olacak'
Burada yangın çıksa kaç dakikada gelirsiniz'
Maç izleyecektik, Digitürk bozuldu, gelin tamir ediverin.
Benim orada hemşerim vardı, verin de bir görüşeyim.
Mahallemde su borusu patladı.
Kontörüm bitti kontör gönderir misiniz'
İtfaiye arabası kaç vites'
Abi şafak 110, 110 diye bağırır mısınız'
itfaiye arabası neden kırmızı'
Orada saat kaç'
İnternetim kesik, modem bozuk, gelin tamir edin.
Sizde bahçe hortumu bulunur mu'
Çayır sulayacağım, su getirin.
Ezan okundu mu, orucumu açacağım'
Çatıda kedi geziyor, gelip alır mısınız'
Köpeğim kaçtı, bulmama yardım eder misiniz'
Sabah beni uyandırır mısınız'
İtfaiye araçları neden kırmızı'
Sigaram yanıyor, söndürür müsünüz'
Orası 118 mi, bilinmeyen numara soracaktım'
Burada kavga var, polis yollayın, adam öldürüyorlar.
Uyduda sorun var boyum yetmiyor, gelin  anteni düzeltin.
Teknem yanıyor gelin söndürün.
Komşumuz mangal yakıyor, buraya gelip söndürür müsünüz'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.