Dolar 32,5435
%-0.01
Euro 34,8597
%-0.02
Altın 2.435,800
%0.23
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İTB Ekim ayı Meclis toplantısı

İTB Ekim ayı Meclis toplantısı

İTB Başkanı Işınsu Kestelli, "Yılın ilk yarısındaki yüzde 5'lik büyümenin ardından ekonomi yönetiminin üçüncü çeyrek büyüme beklentisi çift haneye çıkmış durumda. Görünen o ki ekonomi bu yılı yüzde 7'ye yakın bir büyüme ile tamamlayacak" dedi.

  • Ege Postası
  • 01.11.2017 - 00:50

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, "Yılın ilk yarısındaki yüzde 5'lik büyümenin ardından ekonomi yönetiminin üçüncü çeyrek büyüme beklentisi çift haneye çıkmış durumda. Görünen o ki ekonomi bu yılı yüzde 7'ye yakın bir büyüme ile tamamlayacak." dedi.

Ekim ayı Meclis toplantısında konuşan Kestelli, hükümetin geçen ayın sonunda gelecek üç yılın perspektifini çizen Orta Vadeli Programı açıkladığını, ekonominin bu yıl dahil, gelecek üç yılda ortalama yüzde 5,5 büyüyeceğinin tahmin edildiğini söyledi.

Cari ve bütçe açığının aynı anda gerileyeceğinin öngörüldüğü programda böylesine güçlü bir büyüme performansı için özel sektör ve dışarıdan sermaye yatırımlarının tempolu bir şekilde artmasının şart olduğunu belirten Kestelli, "Ekonomide güvenin ve sürekli bir reform ikliminin devam ettirilmesi gerekiyor. Yılın ilk yarısındaki yüzde 5'lik büyümenin ardından ekonomi yönetiminin üçüncü çeyrek büyüme beklentisi çift haneye çıkmış durumda. Görünen o ki ekonomi bu yılı yüzde 7'ye yakın bir büyüme ile tamamlayacak. Ama bu büyümenin geçici tedbirlerle sağlandığı unutulmaması, ihtiyatlı olunması önemli." diye konuştu.

Kestelli, bu yıl uygulanan Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı krediler gibi inovatif desteklerin ekonomide önemli bir hareketlilik yarattığını kaydetti. 

Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Başbakan Binali Yıldırım'ın onur konuğu olduğu Ege Ekonomik Forumun bölge ekonomisine ivme kazandırdığını ifade eden Kestelli, forumun gelecek senelerde de gerçekleştirilmesinin bölge için önemli olduğunu aktardı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise tamamlanmak üzere olan pamuk hasatının Söke bölgesinde yaşanan bölgesel verim düşüklüklerinin haricinde genel anlamda ülke genelinde verim sonuçlarının başarılı olduğunun altını çizdi.

İTB’nin Ege Üniversitesi ile beraber yaptığı çalışmada Ege Bölgesi'nde pamuk rekoltesinin 187 bin ton beklendiğini aktaran Kocagöz, şunları kaydetti:

"Ülke genelinde de bu durumda beklenen 850 bin ton üretim rakamına ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. Bu rekoltenin iyi piyasa koşullarında üretici memnuniyeti paralelinde hareket etmesi en büyük arzumuz. Hükümetimizin de önümüzdeki yıl atacağı doğru adımlar, önümüzdeki yıl üretim rakamına kolaylıkla 1 milyon tona taşıyacaktır. Bu amaçla en az 5 yıllık yapılacak destekleme planı ile enflasyondan koruyacak düzeyde artırılacak destekleme prim miktarı, temelde hedefe ulaşmakta yeterli olacak kanısındayız."

Kocagöz, İTB'nin kurucu lider ortağı olduğu ELİDAŞ lisanslı depoculuk projesinin, 3'üncü sezonuna girdiğini, 15  bin tonluk kapasitenin 9 bin tonunun ekim ayı itibarıyla doluluk oranının yüzde 61'e ulaştığını sözlerine ekledi. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.