Dolar 32,5494
%0.11
Euro 34,8894
%0.65
Altın 2.430,540
%-0.09
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte Soyer'in 100 günü!

İşte Soyer'in 100 günü!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer göreve gelmesinin ardından yüz günü geride bıraktı. Başkan Soyer’in ilk yüz günlük icraatlarını ve seçim döneminde vaat ettiği ancak hayata geçiremediği projeleri derledik. Başkan Soyer, ulaşım ve enerji alanında dev adımlar atsa da özellikle İzmir’in en büyük sorunu olan altyapı konusunda henüz bir hamle gelmedi. Hangi vaatlerini yerine getirdi, hangileri askıda kaldı'

  • Ege Postası
  • 14.07.2019 - 09:52

HAYRULLAH YILDIZ/EGEPOSTASI- 31 Mart Yerel Seçimlerinde yüzde 58’lik oy oranı ile zafer elde eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer mazbatasını 8 Nisan’da aldı. Başkan Soyer göreve gelmesinin ardından 100 günü geride bıraktı. Soyer’in yüz günlük icraatlarını, hayata geçirdiği ve açıkladığı projeleri, seçim döneminde söz verdiği ancak henüz hayata geçiremediği projeleri derledik. İşte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ilk yüz günü.

İLK ADIM AKDENİZ BİRLİĞİ İÇİN

Başkan Soyer, ilk yüz günlük hedefleri arasında yer alan Akdeniz Birliği’nin kurulması için harekete geçerek, Barselona, Beyrut, İskenderiye, Marsilya, Selanik ve Venedik yerel yönetim başkanlarına mektup gönderdi. Soyer gönderdiği mektupta, Akdeniz şehirlerinin ekonomik ve kültürel ilişkilerinin geliştirilmesi açısından karşılıklı işbirliği davetinde bulundu.

İLK İHALE TARİHİ ELEKTRİK FABRİKASI

İzmir’de uzun süredir atıl durumda olan Alsancak’taki Elektrik Fabrikası’nın akıbeti kamuoyunda tartışmalara sebep olurken Başkan Soyer seçim kampanyasında vaatleri arasında yer alan tarihi fabrika için düğmeye bastı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarihi fabrika için ihaleye katıldı. İhale sonucunda tarihi fabrika 35 milyon TL bedelle Büyükşehir Belediyesi’nin oldu.

BAYKUŞ SEFERLERİ

Başkan Soyer, yine seçim vaadi olan Baykuş seferlerinin kapsamını genişletti. Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Halk Ulaşım Seferberliği’nin birinci adımı olan Baykuş uygulamasıyla otobüslere ek olarak vapur, tramvay ve metroda da gece belirli saatler aralığında toplu ulaşım imkanı başlattı.

HALK TAŞIT UYGULAMASI

Halk Ulaşım Seferberliği projesi kapsamında toplu taşımada sabah ve akşam saatlerinde ulaşım ücretlerinin yarıya indirildiği uygulama 29 Nisan’da hayata geçti.  Uygulamaya göre İzmirliler 06.00-07.00, akşam 19.00-20.00 saatleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı tüm toplu ulaşım araçları yolcularını yüzde 50 indirimli tarifeden yararlanmaya başladı. Halk Taşıt Uygulaması’nın saatlerinde Temmuz ayı meclis toplantısında değişikliğe gidildi ve sabah 05:00-07:00 olarak güncellendi.

İZFAŞ BİNASININ TAHSİSİ İPTAL EDİLDİ

Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem başkanlığını yürüten Aziz Kocaoğlu zamanında üniversiteye tahsisi yapılan Kültürpark’taki eski İZFAŞ binasının tahsisi iptal edildi. Başkan Soyer iptal kararı için, “İZFAŞ eski binasının üniversiteye yapılan tahsis işlemini iptal ettik. Üniversite için başka çareler üreteceğiz, tabii ki destek olacağız” ifadeleriyle iptal kararını duyurdu.

BAYRAMLARDA ÜCRETSİZ ULAŞIM

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarının coşkulu ve geniş bir katılıma sahne olması için toplu ulaşım ücretleri gün boyunca 1 kuruş olarak belirlendi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen bir başka önergeyle de Ramazan ve Kurban Bayramı süresince ücretsiz toplu ulaşım hizmeti verilmesi kararlaştırıldı. Başkan Soyer’in bu hamlesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 31 Mart Yerel Seçimleri döneminde seçim vaadi olarak gündeme gelmişti.

EN AZ OY ALDIĞI MAHALLEYE YATIRIM SÖZÜ

Soyer, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi verdiği "en az oy aldığım mahalleyi ziyaret ederek işe başlayacağım" sözünü yerine getirdi. Kırsal kalkınmada öncü faaliyetler arasında yer alan arıcılığın geliştirilmesi için Dokuzlar Mahalle halkının isteği doğrultusunda 23 üreticiye arılı, arısız kovan, kıyafet ve üretim gereçleri dağıtıldı. Başkan Soyer, Dokuzlar Mahallesi sakinlerinin tüm isteklerini söz verdiği gibi yerine getirdi.

CİTTASLOW TÜRKİYE “SOYER’LE DEVAM” DEDİ

Cittaslow Türkiye ağına üye kentlerin temsilcileri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Cittaslow Koordinatörü Tunç Soyer’in ev sahipliğinde Tarihi Asansör’de buluştu. 31 Mart’tan sonra göreve gelen belediye başkanlarının mevcut üyelerle tanışması amacıyla düzenlenen toplantıda Başkan Soyer’in Cittaslow Koordinatörlüğü görevini 1 yıl daha sürdürmesi kararlaştırıldı. 

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN HİBESİ

Başkan Tunç Soyer’in katıldığı törenle dağ köylerinde yaşayan ve kendilerine yeni gelir kaynağı yaratmak isteyen 130 üreticiye 520 adet koyun hibe edildi. Böylece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı toplam küçükbaş hayvan hibesi 10 bin koyunu geçti. Bu dağıtımla birlikte İzmir genelinde yapılan küçükbaş hayvan hibesinin toplam sayısı 2 bin 670 üretici oldu. Hibe edilen 10 bin 389 küçükbaş hayvanın yavrularıyla birlikte toplam sayısı ise 20 bin 154’e ulaştı. Belediye küçükbaş hayvan hibesi için 18 milyon lira harcadı.

HARMANDALI ATIK DEPOLAMA TESİSİ

Çiğli'deki katı atık depolama alanının rehabilitasyonu ve atıklardan enerji üretim tesisi kurulmasına yönelik çalışmalar için beklenen ÇED raporu 15 Mayıs’ta alındı. Eylül ayından itibaren İzmir'de çöpten elektrik üretiminin başlaması hedefleniyor. Harmandalı Atık Depolama Tesisi Soyer’in yüz günlük hedefleri arasında yer alıyordu.

SUYA İNDİRİM

Büyükşehir Belediyesi bayram öncesinde suya indirim yapılacağını açıkladı. İzmirlilerin bütçesine katkıda bulunmak, ayrıca  su kaynaklarını verimli kullanılmak ve su  tasarrufu sağlamak  amacıyla 1 Temmuz 2019 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda uygulanan 2 kademeli (0-20 metreküp, 20 metreküp ve üstü) tarifeden vatandaşlarımızın lehine düzenleme yapılarak üç kademeli (0-13 metreküp, 14-20 metreküp ve 21 metreküp ve üstü) tarifeye geçildi.

SOYER EGE’NİN DE BAŞKANI

Ege Belediyeler Birliği 2019 Yılı Olağan Mayıs Dönemi Toplantısı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Yapılan seçim sonucunda birliğin yeni başkanı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer oldu. Birinci başkan vekilliğine Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ikinci başkan vekilliğine ise Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş seçildi.

İZMİR İÇİN 'STRATEJİK PLAN'

Başkan Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında gündeme getirdiği 'Stratejik Plan' için İzmirlilerin katkısını istedi. İzmir’in önümüzdeki beş yıl içinde atacağı adımlar, hayata geçirmeyi planladığı projeler ve öncelik verilmesi gereken konular gibi her alanda görüş ve fikirlerin istendiği 'Stratejik Plan' için çalışmalarını başlattı. Soyer, sadece meclis üyelerinden değil iteraktif anketlerle de İzmirlilerin fikirlerini alldığı 'Stratejik Plan' İzmir’in önümüzdeki 5 yıllık yol haritasını belirleyecek.

İLK ARAMA KOFERANSI KÜLTÜRPARK İÇİN

İzmir’in geleceğiyle ilgili önemli kararların, katılımcı bir anlayışla şekillendirilmesi amacıyla Başkan Tunç Soyer tarafından gündeme getirilen “Arama Konferansı” serisinin ilki Kültürpark temasıyla gerçekleştirildi. İzmir Sanat merkezindeki toplantı Kültürpark Platformu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapıldı. Her kesimden İzmirli ve sivil toplum temsilcileriyle belediye yetkilileri Kültürpark hakkında görüşlerini paylaştı.

KÜLTÜRPARK’TA TAHLİYE VE İMAR PLANI KARARI

İlk ‘Arama Konferansı’nı Kültürpark için gerçekleştiren Başkan Soyer, konferasından ardından bir dizi kararlar aldı. Başkan Soyer, Kültürpark ve çevresinin imar planlarının yeniden gözden geçireleceğini duyururken, Kültürpark içindeki tüm binaların tahliye edileceğini açıkladı.

İZMİR’E YENİ METRO HATTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin en uzun metro hattı için kolları sıvadı. 28 km uzunluğundaki Adnan Menderes Havalimanı-Karabağlar-Halkapınar metro hattının proje hazırlıkları başladı. Buca metrosu ile birlikte İzmir'in kent içi ulaşımına soluk aldıracak proje için önümüzdeki ay "Uygulama Projeleri Danışmanlık Hizmeti Alım"  ihalesine çıkılacak.

FAYTON DÖNEMİ KAPANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir ili genelinde fayton taşımacılığını yasakladı. İzmir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu, önceki yıllarda hayata geçirilen “Fayton Çalışma Esas ve Usulleri Yönergesi”ni iptal ederek İzmir’de fayton dönemini kapattı. Öte yandan, Belediyeye bağlı İZULAŞ bünyesindeki fayton işletmesi de 1 Mayıs'tan itibaren kapatıldı. 

TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ

Soyer, kentin tarih ve turizm ekseninde gelişmesi için önem verdiği Kadifekale’de temizlik seferberliği başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile birlikte sabahın erken saatlerinde temizlik çalışmalarına katılan Başkan Soyer’e Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kadifekaleliler, muhtarlar ve İzmir’in dört bir yanından gelen vatandaşlar da destek verdi. 

ALTINYOL PROJESİ

Soyer kent içi ulaşımı rahatlatmak adına planladığı, kentin ana damarlarından Altınyol’un sahil tarafını genişleterek 3 şeritten 4 şeride çıkaracak projesini kamuoyuyla paylaştı. Naldöken Kavşağı ile Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı arasında kalan 3.7 kilometrelik Altınyol'un deniz tarafı 3 şeritten 4 şeride çıkarılacak. Daha sonra başlayacak 2’inci Etap çalışmaları kapsamında ise yine Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı ile Bornova ayrımı arası ele alınacak.

SODEM-SEN KURULDU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in adaylığı sürecinde açıkladığı SODEM-SEN’in kurulması için kentteki ilçe belediye başkanları imzalarını verdi. Soyer ve 6 ilçe belediye başkanı kurucu olarak yer aldı.  

BİR YEŞİL YATIRIM DAHA

Büyükşehir Belediyesi Harmandalı’nın ardından bir yeşil yatırım adımını Bergama'da atıyor. İlçedeki katı atık depolama alanını iyileştirmek, çöpleri geri dönüştürmek ve atıklardan enerji üretim tesisi kurmak için harekete geçildi. İzmir’in kuzeyinde yer alan Bergama, Dikili, Kınık ve Aliağa ilçelerinin çöplerinden elektrik üretecek tesis için 11 Temmuz’da ihaleye çıktı.

3 İLÇEYE GES MÜJDESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte 3 ilçeye Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması için harekete geçti. Aliağa, Bergama ve Karabağlar’da yapılacak santraller için 5 Temmuz’da ihaleye çıktı.

MUHTARLARA ÜRETSİZ ULAŞIM

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte görev yapan muhtarlar için toplu ulaşımı mesai saatleri içinde ücretsiz hale getirdi. İzmir'deki 1294 muhtar, hafta içi mesai saatleri süresince toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanacak. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan karar doğrultusunda muhtarlar otobüs, metro, tramvay, banliyö trenleri ile vapurlara ücret ödemeden binebilecek. 

SOYER DÜNYA SAHNESİNDE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ürdün’ün başkenti Amman’da düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) toplantısına katıldı. 2019-2022 dönemi yönetim organları ve ilgili komitelerin seçimlerinin de yapıldığı toplantıda Tunç Soyer, UCLG Dünya Teşkilatı Konsey Üyesi ve UCLG-MEWA Yerel Yönetişim ve Kent Diplomasisi Komitesi Eşbaşkanı seçildi. 

BUCA METROSU İMZALANDI

İzmir'in öncelikli toplu ulaşım projesi Buca Metrosu yatırım programına alındı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, önümüzdeki yıl inşaat çalışmalarına başlayıp, beş yıl içinde Buca Metrosu'nu hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi ve yatırım onayını veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

SOYER’İN YÜZ GÜNLÜK PROGRAMINDA HAYATA GEÇİREMEDİĞİ PROJELER

Buca metrosunun ilk yüz gün içinde temelini atmayı planlayan Başkan Soyer bu hedefini gerçekleştiremedi.

İlk yüz gün içinde altyapı çalışmalarına başlamayı hedefleyen Soyer bu konuda da somut bir adım atamadı.

Tunç Soyer son olarak  trafik akışının yer altına alınması gereken noktalardan söz ederek, Basmane Garı önündeki 9 Eylül Meydanı’nda, Alsancak Garı ve Karşıyaka Vapur İskelesi’nin önünde trafiği yer altına alarak üstte de geniş meydanlar oluşturacaklarını ifade etti. Soyer, bu noktalardaki çalışmalara ilk 100 gün içinde başlayacaklarını bildirmişti ancak sözünü yerine getiremedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.