Dolar 32,3641
%0.14
Euro 34,9931
%-0.21
Altın 2.325,120
%0.2
Bist-100 9,12
%0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşte darbenin beyin takımı Kritik isimden itiraf notu!

İşte darbenin beyin takımı Kritik isimden itiraf notu!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay'ın basılıp Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere çok sayıda üst düzey askerin rehin alınarak Akıncılar Hava Üssü'ne götürülmesine ilişkin soruşturmayı tamamladı.

  • Ege Postası
  • 03.03.2017 - 12:19

İddianamede Fetullah Gülen bir numaralı şüpheli olarak yer aldı. Darbeyi yöneten Yurtta Sulh Konseyi'nin üyeleri arasında Akın Öztürk, Mehmet Partigöç, Semih Terzi, Mehmet Dişli'nin de olduğu 38 isim yer aldı. Darbecilerin soruşturma ve YAŞ'ta tasfiye korkusu nedeniyle darbe girişimini erkene çektiği belirtildi. Gece 03.00 gibi planlanan darbe girişimin 20.30 sıralarında başlamasına ise darbecilerin ’tespit edildikleri yönündeki inançlarının neden olduğu kaydedildi. Darbe planlarının kilit isimlerinden Partigöç'ün karısına yazdığı notlar da iddianameye girdi. Partigöç eşine, "Eğer biz yapmasaydık zaten ömür boyu hapis yatacaktık" diye yazmış!

En kritik geceden çarpıcı kareler

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlerle ilgili çatı iddianamesinde yer alan 221 şüphelinin,biri orgeneral, 3'ü korgeneral, 4'ü tümgeneral, 16'sı tuğgeneral, 3'ü tuğamiral, 26'sı albay, 27'si yarbay, 37'si binbaşı, 21'i yüzbaşı, kalanlar ise diğer alt rütbelerde. Şüphelilerden 199'u tutuklu, 8'i adli kontrol şartıyla serbest.

ÖRGÜT LİDERİ FETULLAH GÜLEN

15 Temmuz Darbe Girişimi Ana Davası kapsamında yazılan iddianamede bir numaralı sanık Fetullah Gülen. Yurtta Sulh Konseyi tamamen askerlerden oluşuyor. Darbeciler için ‘asker elbisesi giyen teröristler’ denildi.

HAZIRLIK ARALIK 2015'TE BAŞLADI

İddianameye göre Yurtta Sulh Konseyi 1960 darbe girişiminde bulunan Milli Birlik Komitesi gibi 38 kişiden oluşuyor. Darbe girişimi için hazırlıklar 27 Aralık 2015’te başladı. Adil Öksüz darbeci askerle toplantılar yaptı.

SABAHA KARŞI 03.00 İÇİN PLANLAMIŞLAR!

Darbe girişimi için talimat 15 Temmuz akşamı 20:30'da verildi. Darbe girişiminin 16 Temmuz sabaha karşı 03:00'da başlaması planlanıyordu, panik halinde erkene çekildi.

REKOR CEZA

İddianamede Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu belirtilen sanıklar için rekor ceza istendi. 38 sanığa 2 bin 988'er kez müebbet hapis cezası talep edildi.  Örgüt lideri Gülen'in de aralarında bulunduğu 15 firari şüpheli hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

PLAN VE ORGANİZASYON EV TOPLANTILARINDA YAPILMIŞ

İddianamede şu bilgiler paylaşıldı:"Darbe planlarının eklerinde yer alan atamaların birbirinden habersiz hücreler şeklinde yapılanan FETÖ'nün gizliliğe azami önem vermesi ve yıllarca örgüt içerisinde yer alan bir kişinin ancak çok sınırlı sayıda örgüt mensubunu tanıyabildiği göz önüne alındığında, örgütün en üst düzeydeki sivil ve askeri mensuplarınca ortaklaşa hazırladığı, örgüt içinde yer alan her 2 veya 3 askerin sivil bir imam veya abi sorumluluğunda faaliyet gösterdiği dikkate alındığında, yüzlerce örgüt mensubunun mesleki ihtisas ve tecrübeleri de göz önüne alınarak görevlendirilmesinin, örgütün en üst düzey üyelerinin koordinesi olmadan mümkün görülmediği, planın eklerindeki atama planlaması incelendiğinde bu eklerin bir iki gün içinde hazırlanamayacak kadar kapsamlı ve önemli görevleri içerdiği, tüm örgüt mensubu askerlerin bilgilerinin tutulduğu, örgütün ABD'de bulunan merkezindeki üst düzey yöneticileri tarafından genel taslağın oluşturulduğu, teknik düzenlemesinin yapılması ve son halinin verilmesinin ise üst düzey sivil ve askeri personelin katıldığı, darbe plan ve organizasyonunun yapıldığı ev toplantılarında gerçekleştirildiği anlaşılmıştır.

-Bu sözde atama listelerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli jandarma hariç 326 general ve amiralden 94'ünün Genelkurmay Başkanlığı ya da mensubu bulunduğu kuvvet komutanlıkları emrine alındığı, 167 generalin görevine devam ettiği, 61 generalin üst görevlere atandığı, 3 generale ise herhangi bir atama planlaması yapılmadığı görülmektedir.

'EN ÖNEMLİ TERÖRİSTLERDEN BİRİ PARTİGÖÇ'

Öte yandan AA'nın haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ile iddianameyi hazırlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen, Cumhuriyet Savcıları Kemal Aksakal ve İstiklal Akkaya, Ankara Adliyesinde görev yapan gazetecilere bilgi verdi. 

Kocaman, "Yurtta Sulh Konseyi" içinde yer aldığı belirlenen, suç tarihinde tuğgeneral rütbesiyle Genelkurmay Personel Başkanlığı Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığı yapan Mehmet Partigöç'ün "en önemli teröristlerden biri olduğu"nu söyledi.

"Yurtta Sulh Konseyi"nin tamamen askerlerden oluştuğunu ve darbe girişiminin planlamasıyla 1960 darbesi arasında benzerliklere ulaştıklarını ifade eden Kocaman, "Yurtta Sulh Konseyi de Milli Birlik Komitesi gibi sırf askerlerden oluşuyor. İpleri ise başkalarının elinde." diye konuştu.

Adil Öksüz gibi darbenin organizasyonunda görev alan siviller hakkında ayrıca dava açılacağını vurgulayan Kocaman, "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hain darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü üyelerinin hak ettikleri cezaları almaları için etkin ve kararlı şekilde görevini yapmaya devam edecektir. Birinci tehdidimiz FETÖ." değerlendirmesinde bulundu. 
Başsavcıvekili İşçimen ise darbe girişiminin plan ve icraat safhasında daha çok kurmay albaylar ve tuğgenerallerin bulunduğunu aktardı.

İddianameyi yazan Cumhuriyet Savcıları Aksakal ve Akkaya ise darbenin hazırlıklarına ilişkin, "27 Aralık 2015'e kadar gittik." dedi.

İZMİR’DEKİ SORUŞTURMA VE TASFİYE BEKLENTİSİ ÖNE ÇEKTİ

Başsavcılık, darbe girişiminin öne çekilmesinin en büyük nedeninin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının, Amirallere Suikast kumpas davasıyla ilgili yeniden soruşturma başlatmasının TSK’daki FETÖ üyelerini tedirgin etmesine ve YAŞ kararlarıyla tasfiye edileceklerinden korkmalarına bağlarken, gece 03.00 gibi planlanan darbe girişimin 20.30 sıralarında başlamasına ise darbecilerin ’tespit edildikleri yönündeki inançlarının neden olduğu söylendi.

EŞİNE YAZDIĞI NOTLAR

’Yurtta Sulh Konseyi’ bildirisinde imzası bulunan ve FETÖ'nün darbe girişiminin kilit isimlerinden Genelkurmay Personel Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç’ün eşine yazdığı notlar da iddianamede yer aldı. Partigöç’ün eşine, "Memleketin gidişatı kötü, bunu yapmak bize düştü. Eğer biz yapmasaydık zaten ömür boyu hapis yatacaktık" diye yazdığı belirtildi.

ERDOĞAN HEM MAĞDUR HEM DAVACI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar hem mağdur hem davacı olarak iddianamede yer aldı. Davacılar arasında kuvvet komutanları da bulunuyor.

İŞTE YURTTA SULH KONSEYİ ÜYELERİ

İddianamede, 15 Temmuz darbe girişimini yöneten Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin tespit edildiği belirtildi. İşte o 38 kişilik liste

1-Akın Öztürk: Hava Pilot Orgeneral, Yüksek Askeri Şura Üyesi
2-Ahmet Bircan Kırker: Tuğgeneral, Kara kuvvetleri Komutanlığı’nda Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı 
3-Ahmet Özçetin:  Hava Kurmay Albay, 4. Ana Jet Üssü Harekat Komutanı
4-Ali Kalyoncu: Tuğgeneral, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Personel İşlem Daire Başkanı
5-Ali Osman Gürcan: Tuğgeneral, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 1. Jadarnam Komando Tugay Komutanı (Çakırsöğüt)
6-Ali Yazıcı: Kurmay Albay, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri
7-Bilal Akyüz: Kurmay Albay, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Teşkilat Şube Müdürü
8-Cemil Turhan: Kurmay Albay, Genelkurmay Personel Başkanlığı General Amiral Şube Müdürü
9-Doğan Öztürk: Kurmay Albay, Genelkurmay Strarejik Dönüşüm daire Başkanlığı’nda Proje Geliştirme Şube Müdürü
10- Erhan Caha: Tuğgeneral, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kuvvet Geliştirme Daire Başkanı
11-Ertuğrul Terzi: Kurmay Yarbay, 28. Mekanize Tümen Komutanlığı’nda Tabur Komutanı (Mamak)
12-Fırat Alakuş
13-Gökhan Şahin Sönmezateş
14-Hakan Evrim
15-Halil Gül
16-İlhan Talu
17-Kubilay Selçuk
18-Mehmet Dişli
19-Mehmet Partigöç
20-Mehmet Şahin
21-Muhsin Kutsi Barış
22-Murat Aygün
23-Murat Koçyiğit
24-Mustafa Barış Avıalan
25-Muzaffer Düzenli
26-Orhan Yıkılkan
27-Osman Kardal
28-Osman Kılıç
29-Osman Ünlü
30-Ömer Faruk Harmancık
31-Özcan Karacan
32-Özkan Aydoğdu
33-Ramazan Gözel
34-Savaş Kabaklı
35-Semih Terzi
36-Sinan Sürer
37-Turgay Sökmen
38-Ünsal Coşkun

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.