Dolar 32,5107
%0.07
Euro 34,8880
%-0.24
Altın 2.455,550
%0.79
Bist-100 9.891,00
%1.79

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İsrail Başkonsolosu'ndan İTO'ya ziyaret

İsrail Başkonsolosu'ndan İTO'ya ziyaret

İzmir Enternasyonal Fuarı için İsrailli heyetle kente gelen İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

  • Ege Postası
  • 26.08.2016 - 16:30

Başkan Demirtaş, Türkiye ile İsrail arasında gereksiz bir kriz yaşandığını, ancak bunun geride kaldığını, ilişkilerin hızla düzeldiğini belirtti. Başkonsolos Cohen iki ülke arasında anlaşmaların güncellenmesi gerektiğini, bununla da özellikle ekonomik ilişkilerin daha hızlı gelişeceğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı, İzmir Enternasyonal Fuarı için kentte bulunan İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen ve beraberindekiler ziyaret etti. İsrail ile gereksiz bir kriz yaşandığını savunan Demirtaş, son günlerde yaşanan gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Başkan Demirtaş'ın daha önce İsrail'e yaptığı ziyaretin önemine değinen Başkonsolos Cohen, "İzmir'le ticari ve ekonomik ilişkilerimizi geliştirme düşüncemiz hızla ilerliyor. Biz, turizm, eğitim, hizmet ve ekonomi gibi bütün alanlarda ilişkilerimizi geliştirmek için çok çalışıyoruz. Ve sanırım çok da başarılı oluyoruz yaptığımız çalışmalar siyasi alt yapının gelişmesinde etkili oluyor. Son yıllarda ortak ticaretimiz 5 milyar dolar sevilerine ulaştı, uzmanlar 8 milyar dolarlık hedeften söz ediyor. Elbette bu yalnızca ithalat ve ihracat onun dışındaki hizmet, turizm gibi sektörleri bu kapsama sokmuyorum. İstanbul, İzmir ve Bursa yaptığım incelemelerde bu hedefe çok da uzak olmadığımızı gördüm" diye konuştu.

8 MİLYAR DOLAR HEDEFİ DÜŞÜK

Başkan Demirtaş, iki ülke arasındaki 8 milyar dolarlık hedefin düşük olduğunu dile getirip, "Bunun daha da yukarıya çıkartılması gerekiyor. Gerginlik sonrası ve bu ortamda İzmir Fuarı'na katıldığınız için ayrıca teşekkür ediyorum. Bu fuar bizim için çok önemli ama onun dışında ihtisas fuarlarımız da var. Esas o fuarlara firmaları getirmemiz gerekiyor" dedi.

İŞBİRLİĞİ TALEBİ

Başkonsolos Cohen, işbirliği yapmak istediklerini belirtip, "Tel Aviv ile İzmir kardeş şehir. Biz Tel Aviv'de metro inşaatına başladık ve bu bir ilk. Kudüs'te tramvay var ama bu metro değil. 7 farklı metro hattı yapmayı planlıyoruz. İlki 2019 yılında açılacak, metro operasyonu için Türk ortak arıyoruz. Gerekmesi durumunda İsrailli firmanın başındaki kişi de İzmir'e gelebilir. Biz akademik ilişkilere de çok önem veriyoruz. Bu yüzden İzmir Ekonomi Üniversitesi ile çalışmalar başlattık. İsrailli üniversitelerle bu üniversitenin çeşitli alanlarda projeler üretmesini istiyoruz. Siyasi ilişkilerin normale dönmesiyle ilişkiler yeniden düzenleniyor. İkili ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ticari ilişkilere yanılmıyorsam 8 yıldır hiç dokunmadık onların da yenilenmesi gerekiyor. Anlaşmalar yenilenir yenilenmez ilişkilerin daha hızlı gelişeceğini düşünüyorum. Güncellenmesi gereken anlaşmalardan biri de serbest ticaret anlaşmasıdır" diye konuştu. İsrailli bir firmanın İzmir'de salatalık üretip bunları da turşu olarak işlemek istediğinin belirtilmesi üzerine Başkan Demirtaş, "Her konuda yardımcı olmaya hazırız. Metro ili ilgili size firma önerebiliriz. Ayrıca salatalık üretmek isteyen firmaya arazi bulunur, salatalığı işlemesi için tesis yapmak isterse sanayi arsası da bulunur" diye konuştu.

DAHA FAZLA TURİST GELMELİ

Başkan Demirtaş da İsrailli heyetten ilişkilerin geliştirilmesi için girişimlerde bulunulmasını istedi. Başkan Demirtaş, "İzmir'in tanıtımı için İsrail'de faaliyet gösteren turizm acenteleriyle bir araya gelmek istiyoruz, ayrıca iki ülke arasındaki turist sayısını arttırmamız da gerekiyor. İzmir'e İsrail'den gelecek yıl en az 100 bin turist bekliyoruz" dedi. Başkonsolos Cohen, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu kasım ayında İsrail'de yapılacak Belediye Başkanları toplantısına davet ettiğini bu toplantıya Demirtaş'ın da katılmasını istediklerini söyledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.