Dolar 32,5510
%0.2
Euro 34,9531
%-0.05
Altın 2.448,050
%0.49
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İskoç'un Osmanlı el işlemesi merakı

İskoç'un Osmanlı el işlemesi merakı

İzmir'de, Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda İngilizce Öğretim Elemanı olarak beş yıldır görev yapan John Thompson, sandıklar dolusu havlu, geleneksel kostüm parçaları ve nakış işlemeli Osmanlı el işi ürünleri biriktiriyor.

  • Ege Postası
  • 08.05.2016 - 11:36

Thompson, "El emeği ürünler bana çok duygusal geliyor. Onları işleyen kadınların hikayelerini düşünüyorum. Tek tipçiliğe ve teknolojiye karşıyım" dedi.

Türkiye'ye 20 yıl önce tatil amacıyla gelen İskoç John Thompson, beş yıldır Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nde yüksek lisans öğrencilerine İngilizce öğretiyor. Tarihe meraklı olan Thompson, Büyük Britanya'da başladığı koleksiyonculuk serüvenini Türkiye'de dekoratif eşya ve porselen, havlu, geleneksel kostüm parçaları ve ev tekstili gibi nakış işlemeli Osmanlı el işi ürünleri ile sürdürüyor. Her biri en az 100 yaşında sandıklar dolusu objeye sahip olan Thompson, koleksiyonunun parçalarını sergilemek istediğini belirterek, şunları söyledi:

"El emeği ürünler bana çok duygusal geliyor. Onları işleyen kadınların hikayelerini düşünüyorum. Tek tipçiliğe ve teknolojiye karşıyım. Geçmişi korumanın bizi hep daha çok zenginleştireceğine inandım. Bu yüzden de asıl değer sanatta olduğundan koleksiyonum için harcadığım paraya önem vermedim. Türk kültüründen kaynaklanan nakışlı ürünlerle de tanışınca onları çok beğenip toplama kararı aldım. Pek çoğu nişan, düğün ve buna benzer diğer mutlu olaylar için üretilen bu ürünler bana pozitif enerji veriyor. En büyük amacım da geçmişe ait bu ender parçaları insanlara göstermek ve güzel şeylerin teknolojiye ihtiyaç duyulmadan da yapılabileceğini anlatabilmek. Bunları bir müzede sergilemek istiyorum." (Elif DEMİRCİ / DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.