Dolar 32,4732
%-0.04
Euro 34,7458
%-0.65
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İş dünyası faiz indiriminden memnun

İş dünyası faiz indiriminden memnun

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 325 baz puan düşürerek yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye çekti. Faiz indirimi İzmir ve Ege Bölgesi'ndeki iş dünyasında memnuniyetle karşılandı.

  • Ege Postası
  • 12.09.2019 - 17:00

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Faiz indirimi sanayicimiz için can suyu olacaktır. Faiz indirimi büyümeyi kısa vadede pozitif düzeye çekemese bile en azından küçülmeyi azaltmasını bekliyoruz. Temennimiz Bankacılık sektörünün bu indirim sonrası kredi kullandırmada daha iştahlı davranmasıdır. Ellerinde yüksek faizli kamu kağıtlarının varlığı nedeniyle düşecek faizlerle karları artacak olan bankacılık sektörünün ilave kaynak elde edebileceği görülüyor. Ayrıca sektördeki sorunlu kredilerin banka bilançolarına zarar vermesini engelleyecek önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi, bankacılığın rahatlatılması gerekiyor. Bunların yanında ekonomideki olumlu sayılabilecek gelişmelerin yüksek nitelikte bir içerikle açıklanacak yeni Orta Vadeli Programın ile desteklenmesi gerekiyor” dedi. 

Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 325 baz puan indirerek yüzde 16,50 seviyesine çekilmesine ilişkin bir değerlendirme yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar “Enflasyonun hem bulunduğu düzey hem de Eylül ayında baz etkisiyle daha da düşecek olması merkez bankasına faiz indirimi için imkan sunmuştur. Ancak küresel ve ulusal ekonomik boyuttaki sorunlar nedeniyle çok dikkatli olunması gerekiyor. Zira, ülke olarak geçen yıl faiz artımında geç kalmanın bedelini ödedik. Bu yıl da erken ve hızlı faiz indiriminin bedelini ödemek zorunda kalmayalım; faiz indirimlerinin olumlu etkilerini yüksek oranlı kur artışı ile heba etmeyelim. Zira CDS’lerin bulunduğu düzey endişe verici. Ayrıca, faiz indirimi yüksek faizli tahvilleri elinde bulunduran yabancılar için çıkış imkanı sunarken, yeni girişleri sınırlandırabilecektir. Faiz indiriminde bundan sonraki süreçte çok daha dikkatli olma zorunluluğu var” diye konuştu. 

Gelinen noktada faiz indirimlerinin iç yatırım ve tüketim talebini büyük oranda artırmasını beklemediklerini söyleyen Yorgancılar “Ekonomik göstergelerdeki iyileşme henüz beklentilere yansımadı. Girişimciler yatırım artışı, vatandaşlar da tüketim artışı için henüz ekonomik iklimi uygun bulmuyor. Bu algının değişmesi için Türkiye’de sadece niceliksel değil niteliksel iyileşme de gerekiyor. Yeni Orta vadeli programın bu ihtiyacı karşılamasını ve yeni bir sayfa açılmasına hizmet etmesini bekliyoruz. Bu çerçevede enflasyonla mücadelede kararlılık, kamuda tasarruf, kayıtdışılıkla ciddi mücadele, kurlarda istikrar sağlanması, sanayicilere elektrik ve doğalgaz fiyatlarında pozitif ayrımcılık yapılması uygun olacaktır. Yine tarımda ve tarım politikalarında bütünsel bir yenilenme gerekiyor. Ayrıca devletin temeli olan adalet alanındaki sorunları çözecek reform, özgürlüklerin genişletilmesi, AB ile ilişkilerin yeniden ivme kazanması, eğitimde niteliksel sıçramaya imkan verecek sistemsel yenilenme bekliyoruz” dedi.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE DEVAM DEDİ, ŞİMDİ SIRA BANKALARIMIZDA…

Merkez Bankası'nin 3,25'lik faiz indirimini değerlendiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, indirimle birlikte politika faiz oranının yüzde 16,5'e çekildiğini belirterek, "Merkez Bankası politika faiz oranları ile enflasyon oranları benzer seviyelere geldi. Bu gelişme sayesinde iş dünyası olarak daha düşük maliyetlerde borçlanmamıza fırsat tanındı. Yüksek faiz, üretim ve yatırımın önündeki en büyük engel. Bu nedenle faiz indirimiyle yakalanan fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Önceki faiz indirimiyle birlikte yüzde 1'in altına çekilen konut kredisi faiz oranlarının ve ticari kredi faiz oranlarının daha da aşağı çekilmesini ümit ediyoruz. Kamu bankaları baş rolü oynayacaklardır, ancak özel bankaların da kamu bankalarının yaptığı faiz indirimlerine eşlik etmesini bekliyoruz" dedi.

Kredi yapılandırmalarının gerçekleşmesini ve yeni kurulan firmaların kredi ile desteklenmelerini isteyen Özgener, "Bazı firmalarımız ticari hayatın bir gereği olarak nakit sıkıntısı ve borçlarını ödemede sıkıntı yaşayabiliyor ve bu noktada sıkıntıyı aşmak amacıyla bankalarımızın desteğine ihtiyaç duyuyorlar. Cirosu anlamlı olan, yıllarca düzgün bir şekilde iş ilişkisi olan firmalarımıza destek verilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Sonuç olarak Merkez Bankası faiz indirimini memnuniyetle karşılıyoruz, ancak bu haliyle bile faiz oranları rakiplerimize göre yüksek. Bu nedenle üretimin, yatırımın, ihracatının önünün daha da açılması için gelecek aylarda da enflasyonda iyileşmenin ve faiz indirimlerinin devam etmesini bekliyor ve istiyoruz" diye konuştu.

PİYASALARA OLUMLU YANSIYACAK

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli yazılı açıklama yaparak faiz indirmini değerlendirdi.

Kestelli şunları söyledi;

"Merkez Bankası’nın geçen ay bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 425 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirmesini, “Doğru zamanda atılmış çok doğru bir adım” olarak değerlendirmiştim. Kurumun faiz indirme yönündeki kararlılığı bu ay da aynen devam etti. Merkez Bankası, tahminlerin de ötesinde bir adım atarak faizleri 325 baz puan indirdi ve 16.50 seviyesine çekti. Piyasalar da bu indirime anında olumlu tepki gösterdi vedöviz kurları inişe geçti. Sırada bu indirimin bankaların mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine hızlı bir şekilde yansıması var... Kaynakların hızla üretime yönlenmesi gerekiyor. Tüketicilerin, piyasalardaki belirsizlik nedeniyle uzun zamandır erteledikleri tüketim ihtiyaçlarını yavaş yavaş realize etmeye başlamasıyla da ekonomide bir canlanma yaşanacaktır. Bu canlanmanın kalıcı reformlarla sürekli kılınması da işsizliğin ve enflasyonun düşmesine olumlu katkı sağlayacaktır. Şunu da unutmayalım: Ekonomik açıdan bizimle aynı ligde yer alan Rusya’da faiz oranı 7,25, Güney Afrika’da 6,50 Brezilya’da ise 6.00... Dolayısıyla daha kat edecek çok yolumuz var ama gidilen yol doğru bir yol."

EGİAD BAŞKANI: YATIRIMLAR İVME KAZANACAK

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Mustafa Aslan, Merkez Bankasının faiz indirimi kararına ilişkin, "Yüksek faizler sebebiyle ötelenen yeni yatırımların ivme kazanacaktır." ifadelerini kullandı. 

Aslan, yaptığı yazılı açıklamada, reformlarla ve icraatlarla desteklenen her kararın arkasında olduklarını bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz indiriminin olumlu bir politika olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

"Kısa vadeli bir rahatlama yaratacağı kesindir fakat büyümenin negatif yöndeki gidişatını tersine çevirmeye yetecek gücü olmayabilir. Bundan sonra bankacılık sektörünün de hızla kredi faizlerini aşağı çekeceğini umut ediyoruz. Böyle olursa iş insanlarımızın kredi kullanımında kolaylığa yol açacaktır. Kredi faiz oranlarına da yansıması, piyasalarda iyileşme sürecine büyük etki gösterecektir. Yüksek faizler sebebiyle ötelenen yeni yatırımlar ivme kazanacaktır."

Diyarbakır'daki terör saldırısında 7 sivilin şehit olduğunu belirten Aslan, ekmeğini kazanma derdinde olan orman işçilerinin PKK tarafından saldırıya uğramasının terör örgütünün lanet yüzünü bir kez daha ortaya koyduğunu bildirdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.