Dolar 32,5555
%0.21
Euro 34,9592
%-0.04
Altın 2.458,740
%0.92
Bist-100 9.886,00
%1.74

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İran ve İspanya'da ölü sayısı artıyor

İran ve İspanya'da ölü sayısı artıyor

Dünya genelinde corona virüs yayılmaya devam ediyor. Vaka sayısı 183 bini, ölü sayısı ise 7 bini geçti. Dünya Sağlık Örgütü’nün iki çalışanında corona virüs tespit edildi. İran'da son 24 saatte yeni tip corona virüs nedeniyle 135 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 988 oldu. İspanya'da ise ölü sayısı 491'e vaka sayısı 11 bin 178'e yükseldi. Avrupa'da koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Fransa'da 26 milletvekilinde Covid-19 tespit edildi. Öte yandan Çin'de, yeni tip corona virüse karşı geliştirilen aşının klinik deneylerinin yapılmasına onay verildi.

  • Ege Postası
  • 17.03.2020 - 14:48

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkeye yayılan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 183 bini aştı.

Covid-19 görülen ülkelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesi, dünya genelinde yeni tip koronavirüs vaka sayısını 183,737 olarak bildirdi. Siteye göre, Covid-19 nedeniyle toplam 7 bin 178 kişi öldü, 79 bin 911 kişi de iyileşti.

ÇİN'DEN CORONA VİRÜS AŞISI İÇİN BÜYÜK ADIM

Çin, corona virüse karşı geliştirdiği ilk aşı için klinik deneylerin yapılması onayladı.

 People's Daily gazetesinde yer alan haberde, söz konusu deneylerin Çin'in Askeri Sağlık Bilimleri Akademisi'nde araştırmacı olan Chen Wei öncülüğünde yürütüleceği bildirildi.

İSPANYA'DA 491 ÖLÜ

İspanya Sağlık Bakanı'nın açıklamasına göre, corona virüs nedeniyle ölü sayısı 491'e vaka sayısı 11 bin 178'e yükseldi.

DSÖ'DE İKİ VAKA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Christian Lindmeier, iki çalışanın corona virüse yakalandığını doğruladı.Lindmeier, “Ofisten çıkan çalışanlarımız evdeyken semptomları gösterdi ve onlara Covid-19 tanısı konuldu” açıklamasını yaptı.

İRAN'DA 988 ÖLÜM

İran'da yeni tip corona virüs (ovid-19) nedeniyle 135 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle can kaybı 988'e yükseldi. İran devlet televizyonunun haberine göre, Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte Covid-19 nedeniyle ülke genelinde 135 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.

Böylece toplam ölü sayısının 988'e çıktığını belirten Cihanpur, vaka sayısının da 1178 artarak 16 bin 169'e ulaştığı bilgisini verdi.

Cihanpur, 5 bin 389 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı.

İRAN 85 BİN MAHKUMU SERBEST BIRAKTI

İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, ülkede yeni tip corona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında şu ana kadar cezaevlerindeki 85 bin kişinin ev iznine çıkarıldığını açıkladı.

İsmaili, başkent Tahran'da video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, koronavirüs tedbirleri kapsamında bazı tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmasına ilişkin çıkarılan genelge hakkında bilgi verdi.

Cezaevlerinde sadece güvenlik suçlarıyla ilgili bazı mahkumların kaldığını aktaran İsmaili, "Güvenlik suçlarıyla ilgili mahkumların yüzde 50'si de bu izinden faydalandırıldı." dedi. İsmaili, şu ana kadar cezaevlerindeki 85 bin kişinin çıkarılan genelge kapsamında geçici olarak serbest bırakıldığını belirtti.

İran’da şu ana kadar corona virüsten 853 kişi yaşamını yitirdi, vaka sayısı 14 bin 991 olarak bildirildi.

Vatikan'ın ardından Avrupa'nın en küçük bağımsız ülkesi olan ve yaklaşık 35 bin nüfuslu Monaco'nun devlet bakanı Serge Telle'nin corona virüse yakalandığı açıklandı. Monaco Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamada Serge Telle'in evde karantina altında olduğu, görüşmelerine video konferans üzerinden devam ettiği ve genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

"HOLLANDALILARIN BÜYÜK BİR KISMI CORONA VİRÜSE YAKALANACAK"

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, corona virüs salgınına ilişkin canlı yayında ulusa seslendi. Konuşmasında halkın büyük bir kısmında yeni tip corona virüs (Covid-19) görüleceğini söyledi. Salgınının kısa sürede son bulmayacağına dikkati çeken Rutte, "Hollanda halkının büyük bir kısmının önümüzdeki süreçte enfekte olacağı bir gerçek" dedi.

Rutte, ülkede salgına karşı "kontrollü grup bağışıklığı" kazanılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. 

Hollanda Başbakanı, "Bağışıklık kazanan sayısı ne kadar çok olursa virüsün yaşlı ve hastalara yayılması o kadar az olur. Bu hastalığa yakalanıp iyileşenler tekrar hastalanmaz. Bu kişilerle bağışıklığı zayıfların etrafına duvar örmüş oluruz fakat bu uzun zaman alacak. Zayıfları ancak bu şekilde koruyabiliriz" diye konuştu.

Aşısı bulunmadığı sürece salgının Hollanda'yı es geçmeyeceğine dikkati çeken Rutte, bu aşamada virüsün yayılmasını yavaşlatmak için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

JOHNSON'DAN 'KARANTİNA' TAVSİYESİ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, halktan bar, kulüp, restoran ve tiyatro gibi mekanlara gitmekten kaçınmasını isterken, bu tür mekanları kapatma yönünde bir kararı almak için erken olduğunu belirtti. 

Johnson, ülkenin yeni tip corona virüs (Covid-19) hastalığına karşı aldığı tedbirleri bir adım ileri taşıyarak ateşi veya öksürüğü olan birinin yaşadığı hanedeki herkesin 14 gün kendisini karantinaya almasını tavsiye etti.

67 MİLYONLUK FRANSA KARANTİNADA

Fransa'da corona virüs nedeniyle serbest dolaşıma sınırlandırma getiriliyor. Ülke genelinde bugün yerel saatel 12.00'den itibaren 15 gün serbest dolaşım sınırlandırılacak. Zorunlu haller dışında dışarı çıkanlar cezalandırılacak.

Tedbirlerin kontrolü için 100 bin polis ve jandarma görevlendirildi.

Pazar günü yapılması planlanan yerel seçimlerin ikinci turunun ileri bir tarihe ertelendiğini açıklayan Macron, salgına karşı "savaşta" olduklarını ve bununla mücadele edilmesinin önemine işaret etti. Macron, ülkede tartışmalara neden olan emeklilik reformunun askıya alındığını aktardı.

Maskelerin doktorlara ve sağlık çalışanları için temin edileceğini ifade eden Macron, yarın 12.00'den itibaren Schengen bölgesinin ve Avrupa Birliği (AB) sınırlarının kapatılacağını, AB üyesi ülkeleriyle AB dışındaki ülkeler arasındaki seyahatlerin 30 gün boyunca askıya alındığını belirtti.

300 MİLYON EURO KAYNAK

Macron, salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen şirketlere birçok kolaylık sağlanacağını ve mali yardımlarda bulunacaklarını, bunun için 300 milyon euro kaynak ayırdıklarını söyledi.

Salgınla mücadelenin kazanılacağını ve halkın paniğe kapılmaması gerektiğini kaydeden Macron, yarından itibaren şirketlerin elektrik, gaz ve kira ödemelerinin askıya alınacağını sözlerini ekledi.

TEDBİRLERİN KONTROLÜ İÇİN 100 BİN POLİS VE JANDARMA

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ülke genelinde serbest dolaşımın zorunlu haller dışında sınırlandıran uygulamanın kontrol edilmesi için 100 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini bildirdi.

Castaner, düzenlediği basın toplantısında, ülke genelinde dolaşımın zorunlu haller dışında sınırlandırılmasına ilişkin alınan karar hakkında açıklamalarda bulundu.

Diğer yandan Fransa Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 148'e, vaka sayısı ise 6 bin 633'e yükseldi. 

Fransa'da salgın nedeniyle tüm okul, kafe, restoran, bar, gece kulübü, sinema ve ticari iş yerlerinin kapatılmasına, sadece market, eczane, banka ve benzin istasyonlarının açık bırakılmasına karar verilmişti.

135 EUROYA KADAR CEZA

Zorunlu haller dışında dışarı çıkanların 135 euroya kadar para cezasına çarptırılacağını ifade eden Castaner, bu uygulamanın kontrol edilmesi için ülke genelinde 100 bin polis ve jandarmanın görevlendirildiğini belirtti.

Diğer yandan Fransa Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 148'e, vaka sayısı ise 6 bin 633'e yükseldi.

Fransa'da salgın nedeniyle tüm okul, kafe, restoran, bar, gece kulübü, sinema ve ticari iş yerlerinin kapatılmasına, sadece market, eczane, banka ve benzin istasyonlarının açık bırakılmasına karar verilmişti.

LE PEN KENDİNİ KARANTİNAYA ALDI

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen, son günlerde virüse yakalanan kişilerle temas kurduğu için tedbir amacıyla kendi karantinaya aldığını açıklarken, Peugeot, Citroen, DS Automobiles, Opel ve Vauxhall markalarını bünyesinde barındıran PSA Grubu, Fransa'daki tüm fabrikalarını 2 ay boyunca kapatacağını belirtti.

POLONYA ÇEVRE BAKANI WOS DA CORONA VİRÜSE YAKALANDI

Polonya Çevre Bakanı Michal Wos'un corona virüs testi pozitif çıktı. Wos, durumunun iyi olduğunu açıklarken, Bakan’ın irtibat kurmuş olabileceği kişiler karantinaya alındı. 

Polonyalı Bakan, Twitter hesabında yaptığı açıklamayla testinin pozitif çıktığını belirtti.

“İrtibatta bulunduğum Devlet Ormanları Kurumu’ndaki bir görevlide corona virüs tespit edilmesi üzerine önceki gün kendimi karantinaya alarak test yaptırdım. Testin sonucu pozitif. Kendimi iyi hissediyorum” açıklamasında bulunan Michal Wos, tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti ve tüm hastalarla dayanışma içerisinde olduğunu belirtti.

VİRÜSTEN 4. ÖLÜM

Geçtiğimiz haftadan itibaren corona virüs yayılmasını önleme amacıyla okulların, sinemaların, kafeteryaların, alışveriş merkezlerinin kapatılması, uluslararası tüm uçak ve tren seferlerinin askıya alınması, ülkeye hiçbir yabancının girişine izin verilmemesi gibi oldukça sert tedbirler alınan Polonya’da, tüm yurt içi uçak seferleri ikinci bir karara kadar askıya alındı.

Halkın neredeyse tamamının evlere kapandığı, hayatın adeta durma noktasına geldiği ülkede pek çok kamu kurumu ya faaliyetlerini askıya aldı ya da haftanın belirli günlerinde, belirli saatler arasında hizmet vermeye başladı.

Polonya’da şimdiye kadar corona virüs vakası tespit edilen kişi sayısı 177 olurken, dün saatlerinde 67 yaşındaki bir erkek hastanın hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 4’e yükseldi.

Ülkede yaklaşık 800 kişi hastanelerde müşahade altında tutulurken, 8 bin kişi de evlerinde karantinaya alınmış durumda. 

ABD'DE CAN KAYBI 85'E YÜKSELDİ

ABD'de virüs salgınına ilişkin verileri takip eden Johns Hopkins Üniversitesinin açıkladığı en son rakamlara göre, ABD genelindeki Covid-19 vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor. Yeni tip corona virüs (Covid-19) kaynaklı vaka sayısının 4 bin 661, can kaybının ise 85'e yükseldiği bildirildi.

Pazartesi gecesi yapılan son güncellemeye göre, ülkede şu ana kadar Batı Virginia dışında bütün eyaletlerde corona virüs bulunan hasta rapor edilirken, toplam vaka sayısı 4 bin 600'ü geçti. ABD genelindeki corona virüs kaynaklı ölü sayısı 85, vaka sayısı ise 4 bin 661'e yükseldi.

Söz konusu ölümlerin 48'i virüsün ABD'de ilk görüldüğü eyalet olan Washington'dan rapor edilirken, bunu 10 ölümle New York ve 7 ölümle California takip ediyor.

Vaka sayısında 950 rakamıyla New York "en fazla vaka rapor edilen" eyalet olurken, 909 vaka ile Washington eyaleti ikinci sırada yer aldı.

Öte yandan, ülke genelinde pazartesi gününden itibaren birçok eyalette yaygın olarak corona virüs test kitlerinin dağıtımına başlandığı ve test yapılan hasta sayısı arttıkça vaka sayısının da artacağı belirtiliyor.

NEW JERSEY'DE KISMİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

New Jersey Valisi Phil Murphy, yeni tip corona virüsün (Kovid-19) yayılmasını önlemek amacıyla kısmi sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Vali Murphy, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Covid-19'un yayılmasını yavaşlatmak için emrediyorum" ifadesini kullanarak, eyaletteki tüm okulların, eğlence ve sosyal yerlerin kapatıldığını duyurdu.

Acil ihtiyaçların karşılanacağı belli başlı mağazaların dışında ilgili yerlerin saat 20.00'den sonra kapatılmasının zorunlu olduğunu belirten Murphy, 50 kişi ve üstü katılımın olacağı her türlü etkinliğin ikinci bir emre kadar yasaklandığının altını çizdi.

SİLAH SATIŞLARI ARTTI

Öte yandan salgın nedeniyle asayiş endişesi içinde olan ve bazı Amerikalıların silah satın almaya yöneldiği kaydedildi.

Sosyal medya hesaplarından, silah mağazalarının önünde oluşan kuyrukların fotoğrafları paylaşılırken, özellikle California, New York ve Washington gibi virüs salgınının en çok görüldüğü eyaletlerde silah satışlarında artış olduğu iddia edildi.

TUVALET KAĞIDI BULAMAYINCA POLİS ACİL HATTINI ARADILAR

Oregan eyaletinde bazı vatandaşların salgın paniği ile mağazalarda tuvalet kağıdı kalmadığı için acil durum hattı 911'i aramaları polis departmanını kızdırdı.

Oregon polisi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Bu duyuruyu yapmak zorunda kaldığımıza inanması gerçekten güç: tuvalet kağıdınız bitti diye lütfen 911'i aramayı bırakın. Yardımımız olmadan hayatta kalabilirsiniz." ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.