Dolar 32,3654
%0.15
Euro 34,9546
%-0.32
Altın 2.325,560
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İran karıştı: Konsolosluk ve Elçiliği yaktılar!

İran karıştı: Konsolosluk ve Elçiliği yaktılar!

İran'ın en büyük ikinci şehri Meşhet'te, Suudi Arabistan'ın önde gelen Şii din alimi Şeyh Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesi protesto eden bir grup şehirdeki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nu ateşe verdi. Sonrasında ise Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ateşe verildi.

  • Ege Postası
  • 03.01.2016 - 11:04
Akşam saatlerinde Şii din adamının infazını protesto etmek için konsolosluk binası önünde toplanan kalabalık, Suudi Arabistan bayrağını indirip binaya taş ve yakıcı maddeler fırlattı. Protestocular konsolosluk binasının bir kısmını ateşe verip camlarını kırdı.

Öte yandan Şii din aliminin idam edilmesi değişik düzeylerde yapılan açıklamalarla kınayan İran, Suudi Arabistan'ın Tahran'daki maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran yönetiminin olayı "şiddetle" kınadığını bakanlığa çağrılan Suudi temsilciye ilettiklerini bildirdi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu ise yayınladığı yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan rejimi bu utanç verici eylemin bedelini kesinlikle ödeyecek" diye tepki gösterdi.
BÜYÜKELÇİLİK BİNASI DA ATEŞE VERİLDİ
Öte yandan, İran'ın başkenti Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde toplanan eylemcilerin, elçilik binasını ateşe verdiği bildirildi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesinin ardından Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, elçilik binasına saldırdı.

Suudi Arabistan yönetimi aleyhinde sloganlar atan eylemcilerden bazıları elçiliğe girerek, binayı ateşe verdi.

Güvenlik güçlerinin olaylara müdahale ederek elçiliğe giren eylemcileri dışarı çıkardığı belirtildi.



Polisin müdahalesine rağmen gösterilerin elçilik çevresinde beklemeye devam ettiği bildirildi.

Suudi Arabistan yönetimi, bu sabah aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu.

İRAN: AÇIKLAMALAR KABUL EDİLEMEZ

Ayrıca Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırılan ve resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, dün idam cezaları infaz edilenlerle ilgili İran'dan yapılan açıklamaların şiddetle kınandığı, bunun kabul edilemez olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: 

"İran, idam edilen teröristler hakkında yaptığı açıklamalarla teröre destek veren bir ülke olduğunu ortaya çıkararak, gerçek yüzünü gösterdi. Yürüttüğü politikalarla bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını hedef alan İran, terör eylemlerini meşrulaştırmak ve desteklemekle o teröristlerin eylemlerine ortak oluyor. Ayrıca İran, yürüttüğü kutuplaştırma ve kaosu tırmandırma siyasetinden de sorumludur."


ABD: ENDİŞEYİ DAHA ÖNCE DE DİLE GETİRDİK

ABD'den, idamların mezhepsel gerilimi tırmandırabileceği belirtilerek 'endişeliyiz" açıklaması geldi.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, ABD yönetiminin, Suudi Arabistan'daki yasal süreçler hakkında duyulan endişeyi daha önce de ifade ettiği belirtilerek, Suudi Arabistan yönetimine insan haklarına saygı gösterilmesi ve şeffaf yargılama çağrısı yapıldı.
Barışçıl şekilde muhalif seslere izin verilmesi için de Suudi yönetimine çağrıda bulunulan açıklamada, "Önde gelen Şii din adamı ve aktivist Nemr'in idamının, acilen düşmesi gereken bir zamanda mezhepsel gerilimi tırmandırma tehlikesi bulunduğu için özellikle endişeliyiz. Bu kapsamda bölgedeki liderlerin gerilimi düşürmek için çabalarını katlamaları gerektiğini tekrarlıyoruz" denildi.

AB İDAMLARI KINADI

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, son yaşananların, bölgede mezhepsel gerginliği tırmandırabileceği uyarısında bulundu.

Mogherini, aralarında en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam edilmesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. AB'nin her koşul altında idam cezasına  özellikle de toplu infazlara karşı olduğunu yineleyen Mogherini, Nemr'in idamını ise Suudi Arabistan'da ifade özgürlüğü, temel ve siyasi haklara saygı konusunda ciddi endişelere yol açtığını ifade etti.    

AB Yüksek Temsilcisi "Bu idam, halihazırda bölgeye büyük zararlar veren mezhepsel gerginliği, tehlikeli sonuçlara yol açacak şekilde tırmandırma potansiyeline sahip" dedi. Mogherini, Suudi yetkilileri ülkedeki farklı toplum kesimleri arasında uzlaşıyı teşvik etmeye, ilgili tüm aktörleri de itidal ve sorumluluk göstermeye çağırdı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ise Twitter'da yaptığı açıklamada bir idam kararının bile çok olduğunu ifade ederek, "Suudi Arabistan'ın din adamı en-Nemr dahil 47 kişiyi öldürmesi, tarifsiz ve insanlık dışı. Güçlü bir şeklide kınıyorum" dedi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.