Dolar 32,3731
%0.17
Euro 35,0661
%0
Altın 2.326,230
%0.25
Bist-100 9,10
%0.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İran’dan flaş Türkiye açıklaması

İran’dan flaş Türkiye açıklaması

Son 48 saat içerisinde Suriye sınırında gerçekleşen hareketlilik devam ederken Tahran yönetimi flaş bir açıklama yaptı. İran Dışişleri Bakanlığı, "İran, Türk ordusunun Suriye'deki herhangi bir operasyonuna karşıdır" ifadesini kullandı. Hemen ardından Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov ise gelişmelere ilişkin ne ABD ne de Türkiye tarafından bilgilendirildiklerini söyledi.

  • Ege Postası
  • 08.10.2019 - 12:57

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin kuzeyindeki askerleri bölgeden çekme kararı sonrasında gözler Türkiye-Suriye sınırında… Son 48 saatte taraflardan peş peşe açıklamalar gelirken bugün İran’dan ilk resmi yorum geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Suriye’deki varlığının kanunsuz olduğunu ve Amerikan askerlerinin Suriye’den çıkmasının çok daha önce olması gerektiğini duyururken, “Türk askerinin Suriye topraklarına girme ihtimali hakkındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse insani ve maddi çok büyük bir zarara sebep olunacağına inanıyoruz. Dolayısıyla İran, herhangi bir askeri operasyona karşıdır” açıklamasını yaptı.

Açıklamada, Türk ve Suriyeli yetkililerin yaşanan gerilimi çözmek için daha barışçıl bir yol izlemesi gerektiği tavsiye edildi.

ZARİF, ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

İran basını ve ajanslarında yer alan haberde İran Dışişleri Bakanı Zarif’in yaşananların ardından mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradığı ve olası bir operasyondan dolayı rahatsız olduğunu aktardığı belirtildi. Zarif’in Çavuşoğlu’na, “Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı göstermeli” dediği belirtildi.

RUSYA’DAN BİR AÇIKLAMA DAHA

Öte yandan, konuya ilişkin dün “Suriye’nin toprak bütünlüğü korunmalı” açıklaması yapan Rusya’dan bugün kritik bir mesaj daha geldi.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov’a bugünkü basın toplantısında ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusundan askerlerini çekmeden önce Rusya’ya bilgi verip vermediği soruldu.

Reuters’ın haberine göre; Peskov, “Moskova Yönetimi’nin ABD ya da Türkiye tarafından önceden bilgilendirilmediğini” söyledi.

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye’de yaşanan gelişmeler hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’la temasa geçmediğini de sözlerine ekledi.

Türkiye ve Rusya ile birlikte Astana Görüşmeleri’ne katılan İran, Suriye lideri Beşşar Esad’ı destekleyen sayılı ülkeden biri.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.