Dolar 32,5972
%0.26
Euro 34,7538
%0.26
Altın 2.420,130
%-0.52
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Irak, Kerkük'e operasyon başlattı

Irak, Kerkük'e operasyon başlattı

Irak güvenlik güçleri, Kerkük'teki askeri üs ve petrol kuyularını almak üzere operasyon başlattı.

  • Ege Postası
  • 16.10.2017 - 06:35

Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Kerkük'ün peşmergeden geri alınması için askeri operasyonun başladığını açıkladı. Öte yandan Başbakan Haydar el-İbadi, silahlı kuvvetlere Kerkük'teki tüm bileşenlerin can güvenliğini koruma talimatı verdi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor" açıklaması yaptı.

Irak devlet televizyonundan yapılan yayında İbadi'nin, "Silahlarımızı halkımıza karşı kullanmayacağız" açıklamalarına yer veriliyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Konseyi, Kerkük'e ilerleyen Irak güçlerine Haşdi Şabi'nin de eşlik ettiğini açıkladı.

Peşmerge güçlerinin, Kerkük'te Irak birlikleri ile yaşanması beklenen çatışmalar için Kerkük merkezine peşmerge sevkıyatı yapmaya devam ettiği bilgileri geliyor.

Rudaw'a konuşan Haşdi Şabi komutanlarından Kerim Nuri, "Irak güçlerine karşı koyan herkes DEAŞ'lı gibi değerlendirilecek" açıklaması yaptı. 

Mesud Barzani'nin danışmanı Hemin Havrami, Tuzhurmatu'da çatışmaların başladığını duyurdu. Havrami ayrıca, Barzani'nin peşmerge güçlerine hiçbir savaşa ön ayak olmamaları fakat bir saldırı durumunda ellerindeki tüm güçleri karşı koymak için kullanmaları talimatı verdiğini de bildirdi.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, "Az önce Irak Türkmen Cephesi Leylan bürosuna bir saldırı gerçekleşti" açıklamasında bulundu.

Kerkük Valisi'nden 'Karşı koyma' çağrısı

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı. 

Peşmerge güçlerinin ve silahlanan bazı yerel güçlerin Kerkük merkezinde Irak güçlerinin gelişi için hazırlandığı belirtiliyor.

Pentagon: Odağımız IŞİD olmalı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan Kerkük'teki gelişmelere yönelik açıklama yaptı. Yapılan açıklama ise şöyle:

"Gerginliği artıracak adımlardan uzak durun. Şiddete karşıyız. Odağımız IŞİD olmalı. Irak’ın toprak bütünlüğünü  destekliyoruz. Talihsiz referanduma rağmen diyalog en iyi yol"

Irak hükümeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kerkük'e PKK'lıları getirdiğini ileri sürerek, "Kerkük'teki PKK varlığı savaş ilanıdır" açıklamasında bulunmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi başkanlığında askeri ve güvenlik yetkilileri ile toplantı yapılmış ve toplantının ardından Kerkük ve diğer bölgelerin Irak hükümetinin otoritesine bırakılması talep edilmişti.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.