Dolar 32,5880
%0.35
Euro 34,8018
%0.2
Altın 2.507,560
%0.93
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İnşaat sektörü yeni faiz indiriminden umutlu

İnşaat sektörü yeni faiz indiriminden umutlu

İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 325 baz puan düşürerek yüzde 19.75'ten yüzde 16.50'ye çekmesinin olumlu olduğunu belirterek, inşaat sektörün hareketlenmesi açısından yeni faiz indiriminden umutlu olduklarını söyledi.

  • Ege Postası
  • 13.09.2019 - 12:16

Merkez Bankası'nın 12 Eylül Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre 325 baz puanlık faiz indirimine gitmesini olumlu bulduklarını belirten İMDER Yönetim Kurulu Başkanı İslam Yıldırım, para politikası kurulu üyelerinin aldığı kararı cesaretli bulduklarını dile getirdi. İzmir ve diğer illerde kararın memnuniyetle karşılandığını ifade eden Yıldırım, özel bankaların da artık faiz indirimine gitmesi gerektiğini savundu. İnşaat sektörünün temsilcileri olarak özellikle 425 baz puanlık faiz indiriminden sonra sektörde hafif bir kıpırdanma olduğunu anlatan Yıldırım, yeni faiz indiriminden sonra da umutlandıklarını söyledi. Yıldırım, "Özellikle 13-14 aydır sektörümüz çok yara aldı. Döviz kurundaki dalgalanma ve yüksek faizler adeta sektörümüzü 'harç bitti, yapı paydos' konumuna itmişti. Bu durum sadece müteahhitleri değil, bu sektörden ekmek yiyen milyonlarca insanı da etkiledi. Ekonomi ne zaman kötüye gitse, adeta günah keçisi hep inşaat sektörü seçilir. Sözde ekonomistler; sektörümüzü topa tutarlar. Biz onlara hiç aldırış etmedik. Daha önce de yapmış olduğumuz açıklamalarda inatla ve ısrarla inşaata devam dedik. Bizler de biliyorduk tasımızı, tarağımızı toplayıp elimizdeki tüm sermayeyi yüzde 26-27 faiz ile bankaya yatırmayı. Fakat bizler öyle yapmadık. Geçmişte olduğu gibi ara vermeden devam ettik" dedi. Sektörün bu sıkıntılı dönemi kademeli olarak atlatacağını dile getiren İslam Yıldırım, faizin çok olduğu ortamda istihdam, yatırım ve büyümenin mümkün olmadığını dile getirerek şöyle konuştu:

"Faiz varsa işsizlik, enflasyon ve eksi büyüme olur. Paradan para kazananlar, alın teri dökmeden servetine servet katarlar. Önemli olan çok büyük işler yapmak değil, ayağımızı yorganımıza göre uzatarak iş yapmak. Geçtiğimiz bir yılda yaşadıklarımızdan dersler çıkartarak yolumuza devam edelim. Lakin bir şartla, bir yıl önceki arsa payları ile değil reel ekonomik şartlara göre. Çünkü son bir yılda maliyetlerimiz yüzde 30-40 oranında arttı. Ben inanıyorum ki, sektörümüz kötü günleri geride bıraktı. Önümüzdeki günlerde daha temkinli hareket ederek, yolumuza emin adımlarla, ayağımızı yere daha sağlam basarak devam etmek durumundayız." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.