Dolar 32,4448
%0.39
Euro 35,1039
%0.11
Altın 2.324,340
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İmar çıkmazı mahkemeye mi taşınacak'

İmar çıkmazı mahkemeye mi taşınacak'

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Torbalı'da krize yol açan merkez bölgesine ait imar planlarında kritik bir gelişme yaşandı. Belediye planlara dair gelen tüm itirazları reddederken, gözler şimdi mahkemeye gideceğini duyuran hak sahiplerine çevrildi. Mavişehir'in ardından bir kriz de Torbalı'da

  • Ege Postası
  • 15.07.2017 - 12:17

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 6 senelik çalışma sonucunda Torbalı ilçe merkezine yönelik hazırladığı ve Şubat ayındaki meclis kararının ardından askıya çıkan yeni imar planlarına halktan, hak sahiplerinden ve ticari işletmelerden itiraz yağdı. Belediyeye sunulan onlarca itirazın yapılan son meclis toplantısında görüşülerek karara bağlandı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTİRAZLARI REDDETTİ

İlçeyle ilgili kriz yaratan ve her seferinde itirazlara konu olan 5 bin ölçekli yeni imar planları Ocak ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanarak geçtiğimiz aylarda da askıya çıkartılmıştı. Belediye meclisi tarafından karara bağlanan ve Torbalı ilçe merkezinin büyük bölümünü kapsayan planlar yine İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 25 bin ölçekli çevre düzeni planlarına dayanarak hazırlanmıştı. Torbalı'yı karıştıran ve ilçede faaliyet gösteren çok sayıda dinlenme tesisi ile akaryakıt istasyonu sahibinin mağduriyetine yol açan yeni planlara hak sahipleri ve ticari kurumlardan 69 ayrı itiraz geldi. Yüze aşkın hak sahibinin planlara dair sunduğu söz konusu itirazların büyük bölümü belediye meclisinde karara bağlandı. Büyükşehir Belediyesi, Torbalı halkının sonucunu merakla beklediği plan itirazlarına ilişkin nihai kararını ise dün verdi.

TORBALI HALKINA İKİNCİ ŞOK

Aralarında çok sayıda ticari işletme ve resmi kurumlarında yer aldığı itiraz sahiplerine belediyeden üzen haber geldi. Hak sahiplerinin sunduğu itirazlar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin dünkü meclis toplantısında ele alındı. İlçede çıkmaza yol açan yeni imar planlarına dair itirazların büyük bölümü belediye meclisi tarafından uygun bulunmadı ve reddedildi.

VATANDAŞLAR MAHKEMEYE GİDECEK

Mecliste alınan karar ve son gelişmelerle birlikte ilçedeki kriz de yeni bir boyut kazandı. İmar planlarına dair gelen söz konusu itirazların reddedilmesiyle birlikte, planlarda yeniden düzenlemeye gidilmesi ve hak sahiplerinin mağduriyetinin belediye kanalı ile çözülmesi ihtimali ortadan kalktı. Böylece planların yargıya taşınması gündeme geldi. Çıkan kararla birlikte daha önceden Büyükşehir Belediyesi'nde itirazları kabul edilmediği takdirde yargıya gideceklerini duyuran Torbalı halkına mahkeme yolu gözüktü. Hak sahipleri plan değişikliğini yargıya taşıyarak İdare Mahkemesi'ne dava açtığı takdirde, mahkemelik olan planların tümden iptali gündeme gelebilecek. Mahkeme planlar için yürütmeyi durdurma kararı uygularsa bu sefer de 2011 yılından bu yana plan krizi yaşanan bölgenin yeniden plansız kalacak.

İLÇEDEKİ İMAR KRİZİ 7 YILDIR ÇÖZÜLEMEDİ

Torbalı'nın konut, ticaret, sanayi ve tarım alanlarını yeniden düzenleyen ve ilçenin imar anayasası olarak kabul edilen düzenlemeyle ilgili itiraz süresi geçtiğimiz ay dolmuştu. Son olarak bölgeyi kapsayan 2004 yılında düzenlemeye giden Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı değişiklik neticesinde, ilçenin ana ticaret merkezi olan Tepeköy Mahallesi, İzmir-Aydın yolu üzerindeki toplam büyüklüğü 7,7 hektarı bulan akaryakıt istasyonlarının kullanım kararları da değiştirilmişti. Yol üzerinde bulunan ve dinlenme tesisleri ve akaryakıt istasyonlarının kullanım kararlarıyla birlikte, ilçedeki birçok tarım arazisi, ticari tesis, sosyo-kültürel tesis, eğitim alanları, sanayi tesisleri, spor tesisleri ve konut alanı gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce değiştirilmişti. İlk olarak 2011 yılında başlayan planlama sürecindeki revizyon çalışmaları nedeniyle 2016 yılında yenilenen planlara dair başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere 2016 yılında, 14 ayrı kurum olumlu görüş sunmuştu. İlçedeki plan uyuşmazlığını gidermeyi ve sıkıntıları kaldırmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı söz konusu düzenlemeyle birlikte krize yol açan ve ticari alana çevrilen akaryakıt istasyonları da ayrı değerlendirme konusu olarak ele alındı. Yapılan düzenlemeyle yol kenarında konumlanan benzinlikler için işletme sahiplerinin başvurusu doğrultusunda ayrı bir düzenleme yapılması bekleniyordu.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.