Dolar 32,5192
%-0.06
Euro 34,8732
%0.13
Altın 2.432,040
%0.37
Bist-100 9.775,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İki usta sanatçı hayatını kaybetti

İki usta sanatçı hayatını kaybetti

Oyuncu ve seslendirme sanatçısı Oytun Şanal ile Ferdi Merter Fosforoğlu yaşamını yitirdi.

  • Ege Postası
  • 21.09.2018 - 07:09

Oyuncu, yönetmen, senarist ve seslendirme sanatçısı Ferdi Merter Fosforoğlu, 79 yaşında hayatını kaybetti. Geçen şubat ayında düşüp, kalçasını kıran Fosforoğlu, tedavi sürecinde fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı.

Fosforoğlu için yarın saat 10.00’da Ankara Küçük Tiyatro’da da bir tören düzenlenecek. Sanatçı, sonrasında Ankara Karşıyaka Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Oyuncu Renan Fosforoğlu ve Muazzez Arçay’ın oğlu Ferdi Merter Fosforoğlu, 19 Haziran 1939’da İstanbul’da dünyaya geldi.

Bir yaşındayken rol aldığı “Tosun Paşa” filminde kamerayla tanışan sanatçı, 1945’te Yeşilçam filmlerine seslendirme yaptı. Sanatçı, 1952’de “Dağların Kızı” filminde çocuk oyuncu olarak rol aldı. 
Bir çok karatere sesiyle hayat veren Fosforoğlu, Star Trek’te DrMcCoy’un da sesiydi. 
Merter, İtalyan Lisesi’nin ardından devam ettiği Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan 1962’de mezun oldu, 1963’te ise Sivas’ta vatani görevini tamamladı.

Yaklaşık 20 filmde rol aldı

Çocukluk ve gençlik yıllarında yaklaşık 20 filmde oynayan sanatçı, 1962-2004 yılları arasında Devlet Tiyatroları’nda oyuncu, yönetmen, edebi kurul üyesi, disiplin kurulu üyesi ve baş rejisörlük görevlerini üstlendi.

Usta sanatçı, Ankara ve Adana Devlet Tiyatrosu’nda sanat yönetmenliği yaptı. Ankara Sanat Tiyatrosu’nda bir dönem görev alan Merter, Türkiye Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği’nin yönetim kurulunda da yer aldı.

Ferdi Merter Fosforoğlu, 1983’te emeklilik dolayısıyla ayrıldığı Devlet Tiyatroları’na 1985’te geri döndü. Adana Devlet Tiyatrosu’nda 1986’da görev yapan sanatçı, 1987’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalıştı. Aynı zamanda seslendirme çalışmaları da yapan sanatçı, 1988’de Devlet Tiyatroları Çalışanları Derneği (DETÇA) Genel Başkanlığı görevinde bulundu. Sanatçı, 1992 ve 1993’te Devlet Tiyatroları “Edebi Kurul Sanatçı Temsilcisi”, 1995’te ise Devlet Tiyatroları “Disiplin Kurulu Temsilcisi” oldu. Sinema ve tiyatro alanında “Zincir”, “Lise ve Dengi Okullara Tiyatro”, “İlköğretim Okullarına Tiyatro”, “Ateşte Semaha Durmak” ve “Tiyatro Tiyatro Tiyatro” adlı kitapları kaleme alan sanatçı, ODTÜ ve İTÜ’de eğitmen olarak görev yaptı.

Yer aldığı yapımlar

“Beyefendi’ye Bir Yalancı Aranıyor”, “Anadolar”, “Genç Osman”, “Cengiz Han’ın Bisikleti”, “Kuğular Şarkı Söylemez”, “Barbaros Hayrettin”, “Yanlışlık” ile “Silahlar ve Melekler” oyununun da aralarında bulunduğu çok sayıda eserin yönetmenliğini üstlenen Merter, televizyon ve sinemada “İhtiras Kurbanları”, “Asi Evlat”, “Ayrı Dünyalar”, “Turist Ömer Uzay Yolunda”, “Şeytan”, “Kurt ve Kuzu”, “Kuruluş / Osmancık”, “Kurtuluş”, “Cumhuriyet”, “Acı Hayat”, “Kaptan”, “Kurtlar Vadisi Pusu”, “Kolpaçino: Bomba”, “Vay Başıma Gelenler 2.5” ve “Kiralık Aşk” adlı yapımlarda rol aldı.

Ankara Devlet Tiyatrosu’nda 1959’da Sofokles’in “Kral Oidipuz” eserinde yer alan sanatçı, “Büyük Jüstinyen”, Göç”, “Dumanlı’da Telakki Var”, “Juls Sezar”, “Buzlar Çözülmeden”, “Dumanlıda Telaki Var”, “Dünyanın Düzeni”, “İstanbul Efendisi”, “My Fair Lady”, “IV. Hanry”, “Deli İbrahim”, “Çınar Dede ile Ihlamur Nine”, “Meçhul Asker ve Karısı”, “Lisistrata”, “IV. Murat”, “Becket Yahut Tanrılarının Şerefi”, “Yanlışlıklar Komedyası”, “Akın”, Bağdat Hatun”,  “Kedi Oyunu”, “Pas Pas”, “Aman Bana Bir Eğlence”, “III. Selim”, “Cephede Piknik”, “Güneş Çocukları”, “Bir Umut İçin Montserrat”, “Hep Vatan İçin”, “Scapin’in Dolapları”, “Yaz Misafirleri”, “Bir Sabah Gülerek Uyan”, “Cumhuriyet Kızı”, “Buzcu Geliyor”, “Kuğular Şarkı Söylemez”, “Sınıf Bunadı” ve “Mustafam Kemal’im” adlı oyunlarda oynadı.

Usta oyuncunun, 1965 yılında evlendiği Cansın Merter’den Almula ile Teymuralp adlı çocukları var.

Şanal kansere yenik düştü

Devlet Tiyatrosu emekli sanatçılarından, oyuncu ve seslendirme sanatçısı Oytun Şanal 81 yaşında hayata veda etti.

İstanbul’da 1937’de doğan Oytun Şanal , 1960’da Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümünü bitirdi. Aynı yıl stajyer sanatçı olarak Devlet Tiyatrolarında göreve başlayan Şanal, çok sayıda oyunda görev aldı. Sanatçı, 2002’de yaş haddinden Devlet Tiyatrosundan emekli oldu. 

Şanal’ın rol aldığı bazı oyunlar arasında “Othello”, “Midas’ın Kulakları”, “Köroğlu”, “Ağaçlar Ayakta Ölür”, “Köşebaşı”, “Bizim Şehir”, “Nalınlar” ve “Martı” yer alıyor.

Dallas’ın JR’ıydı

Televizyon tarihinin en popüler dizilerinden “Dallas”ta J.R.’ı, “Uzay Yolu”nda Kaptan Kirk’ü seslendiren Oytun Şanal 2 yıldır yakalandığı akciğer kanseriyle mücadele ediyordu. İlginç bir tesadüf, Şanal’ın ses verdiği J.R’ı canlandıran Amerikalı oyuncu Larry Hagman da yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 2012 yılında 81 yaşındayken vefat etmişti.

‘Yolun açık olsun değerlim...’

-METİN UCA : Siyah beyaz TV yıllarımda Oyun Gemisi’nin Erhan Gökgücü ile beraber genç miço’su, Uzay Yolu’nun Dr McCoy’u usta tiyatrocu seslendirme sanatçısı ağabeyimiz Ferdi Merter’de çocukluk anılarımızı öksüz bırakıp gitmiş. Merter Fosforoğlu ailelerine ve tüm sevenlerine sabır dilerim.

-AYŞEGÜL ALDİNÇ : Ferdi Merter’i de yitirmişiz. Hayat verdiği onlarca karakterin yanı sıra anılarımda önemli bir yeri olan Star Trek’te DrMcCoy’un sesiydi. Onun yerli versiyonunda da Dr.McCoy’u oynamıştı. Çocukluğumun unutulmaz seslerindendi. Allah rahmet eylesin. Ailesi ve sevenlerinin başı sağ olsun.

-ZAFER ALGÖZ : Ferdi Merter ve Oytun Şanal ağabeylerime rahmet dilerim. Ankara Devlet Tiyatrolarında iz bırakan adamlar.

-YEKTA KOPAN: Oytun Şanal da bu dünyaya veda etmiş. Dün Ferdi Merter, bugün Oytun Şanal. Değerli tiyatro oyuncuları ve Uzay Yolu’nun efsane sesleri (Kaptan Kirk ve Dr.McCoy) bir gün arayla veda ettiler. Yakınlarına sabır diliyorum.

-IŞIL YÜCESOY: Ah be dostlar, teker teker bırakıp gidiyorsunuz.. ne kadar üzgün olduğumu anlatamam.

- FERDİ MERTER ’le büyük bir sanatçıyı uğurlamıyoruz yanlız. Anılarımız, gençliğimiz, kahkahalarımız gidiyor. Güle güle arkadaşım.

-AYŞENİL ŞAMLIOĞLU: Canııııımmmmm....

Çok güzel uyu e mi....
Yattığın yer incitmesin....
Ustam, dostum, abim....
Yolun açık olsun değerlim....

-OYUNCULAR SENDİKASI Tiyatro ve seslendirme dünyamızın ustalarından Ferdi Merter’i kaybettiğimizi üzüntüyle öğrendik. Mekanı cennet olsun. Başımız sağ olsun.

-MEHMET NURİ ERSOY (Kültür ve Turizm Bakanı) Türk sinema ve tiyatrosuna oyunculuğu, sesi, kalemi ve baş rejisör olarak getirdiği bakış açısıyla büyük değer katmış olan Ferdi Merter Fosforoğlu her zaman saygı ve takdirle anılacaktır. Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.