Dolar 32,3473
%0.09
Euro 35,1165
%0.15
Altın 2.332,310
%0.51
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İki bakanlıktan başkan Trump'a ek vergi tepkisi

İki bakanlıktan başkan Trump'a ek vergi tepkisi

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD yönetimi tarafından bugün duyurulan çelik ve alümünyuma ek vergiler Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırıdır" denildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin ABD’ye gerçekleştirdiği alüminyum ve çelik ihracatına ek vergi uygulamasına ilişkin attığı tweet ile ilgili olarak, "Kararı devlet ciddiyetiyle bağdaştırmak mümkün değildir" dedi.

  • Ege Postası
  • 10.08.2018 - 21:48

Ticaret bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada şu satırlara yer verildi;

"10 Ağustos 2018 tarihinde, sosyal medya aracılığıyla ABD yönetimi tarafından yapılan duyuruda, ülkemizden yapılacak alüminyum ve çelik ithalatında gümrük vergilerinin sırasıyla %20 ve %50’ye çıkarılacağı açıklanmıştır.

Bilindiği üzere, ABD tarafından alüminyum ve çelik ithalatında 23 Mart 2018 tarihinde tüm ülkelere karşı sırasıyla %10 ve %25 ek vergi uygulaması yürürlüğe konulmuştur.

Ek gümrük vergisine konu demir çelik ve alüminyum ürünlerinde ABD’ye ihracatımız, 2017 yılında 1,1 milyar dolar olup, aynı yıl 157 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatımız içindeki payı % 0,7’ye (binde 7) tekabül etmektedir. Bahse konu ürünlerde ABD’den 2017 yılı ithalatımız 1,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

ABD yönetimi tarafından alınan kararlarda asıl kaybeden iki ülkenin üreticileri, özel sektörleri ve ihracatçılarıdır.

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ KURALLARINA AYKIRIDIR

ABD yönetimi tarafından daha önce duyurulan çelik ve alüminyum gümrük vergileri ile birlikte bugün duyurulan ek vergiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırıdır.

Türkiye, kendi ticaret politikasını Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uygun şekilde belirlediği ve uyguladığı gibi, diğer üye ülkelerden de uluslararası kurallara aynı titizlikle riayet etmelerini beklemektedir.

Tüm ihracatçılarımız gibi demir çelik ve alüminyum ihracatçılarımızı desteklemeye ve menfaatlerini diğer ülkelerin hukuka aykırı uygulamalarına karşı başta Dünya Ticaret Örgütü olmak üzere, tüm uluslararası platformlarda savunmaya devam edeceğiz. ABD, ülkemiz açısından bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli bir ticaret ortağı olacaktır."

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ: DEVLET CİDDİYETİYLE BAĞDAŞTIRMAK MÜMKÜN DEĞİL

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise, ABD Başkanı Trump’ın ülkemizin ABD’ye gerçekleştirdiği alüminyum ve çelik ihracatına ek vergi uygulamasına ilişkin attığı tweet hakkında gelen soruyu cevaplandırdı.

Aksoy cevabında, "Başkan Trump’ın, Dünya Ticaret Örgütü kurallarını hiçe sayarak, çelik ve alüminyum ihracatımıza ek vergi uygulama kararını devlet ciddiyetiyle bağdaştırmak mümkün değildir" dedi.

ABD'nin bu tür yaptırım ve baskılarla işbirliği yönünde hiçbir sonuç elde edemeyeceğini ve yalnızca çetin sınamalardan geçerek kazanılan müttefiklik ilişkilerine zarar vereceğini söyleyen Aksoy, "Türkiye’ye karşı atılan tüm adımlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerekli karşılık verilecektir. Türkiye her zaman sorunların diplomasi, diyalog, iyi niyet ve karşılıklı anlayışla çözülmesinden yanadır." dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.