Dolar 32,3270
%0.24
Euro 35,0727
%-0.14
Altın 2.298,020
%0.9
Bist-100 8,99
%2.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İKÇÜ Turizm Fakültesi'nden Uluslararası Başarı

İKÇÜ Turizm Fakültesi'nden Uluslararası Başarı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Öter, Çin Halk Cumhuriyeti’nde düzenlenen 11. Asya Pasifik CHRIE Konferansında, Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Osman Nuri Özdoğan ve Amerika Birleşik Devletleri Oklahoma State Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Hançer ile birlikte hazırladıklarıı bildiri ile 135 bildiri içerisinden turizm araştırmalarında söz sahibi Avrupa ülkelerinden birçok üniversite katılımcısını geride bırakarak “En İyi Yayın”(Best Paper Award) ödülüne layık görüldü.

  • Ege Postası
  • 23.06.2013 - 12:07
İZMİR - Turizm endüstrisinde "her şey dahil" sistemiyle çalışan otellerde yiyecek maliyetlerinin kontrolü ve sürdürülebilirlik uygulamalarını ele aldıklarını söyleyen Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Öter, ülkemizin önemli turizm merkezi Kuşadası’nda 43 otel ile yaptıkları görüşmelerin neticesinde tüketiciyi doğrudan ilgilendiren net sonuçlara ulaştıklarını söyledi.

“İsrafa gerek yok”


Tüketicilere seslenen Doç. Dr. Öter, başta su, elektrik ve yiyecek tüketiminde tatilcilerin aşırı israfının görüldüğünü vurguladı. Tüketimde daha küçük tabaklar kullanılması, otomasyon sistemlerinin kullanımı gibi çözümlerin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Öter, israfın işletmeleri kalitesiz hizmete ittiğini, ‘Nasıl olsa yemekleri yarım bırakacaklar, atacaklar o zaman ucuz hizmet ve hammadde alalım’ gibi bir mantık oluştuğuna dikkat çekti.

Otellere Uyarılar…

Doç. Dr. Öter, turistik işletmelerin öncelikle gıda israfını önlemek için sürdürülebilir önlemler geliştirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Öter, “Her şey dahil otelcilikte maliyetleri düşürmek için kalitesiz yağ, içecek vb. girdiler kullanılabildiği gibi, hijyenik olmayan yiyeceklerin üretime de söz konusu olabiliyor. Ama hem çevreyi koruyarak hem de kaliteli ürünlerle insanlara nitelikli hizmet sunulabilir. Temiz enerji kullanımı, daha bir çok çevre dostu uygulama, atık su arıtma sistemlerinin kurulması gerekiyor. Örneğin doğalgaza geçmek, yenilenebilir enerjileri kullanmak çok önemli bir çözüm yoludur” dedi.

‘Yeşil Otel’ etiketi işletmelere kolaylık sağlar”

Bu hususlara dikkat eden işletmelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2008’den bu yana desteklenerek ‘Yeşil Yıldız’ verildiğini ifade eden Doç. Dr. Öter, “Bu etiket otellerin pazarlanmasında da kolaylık sağlıyor. Turizm bölgesinde tek bir otelin şartlara uyması yeterli değil, tüm otellerin duyarlı olması gerekmektedir. Özellikle belediyeler doğalgaz kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynaklarına erişimin kolaylaştırılmasına yatırım yapmalılar” diye konuştu.

“Ucuz tatil, kalitesiz hizmet alma riskini de göze almak anlamına geliyor”

Otelin sadece fiyatına bakılarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Öter, “Ucuz tatil, kalitesiz hizmet alma riskini de göze almak anlamına geliyor. Düşük maliyetin altında neler yatıyor sorusunu da düşünmek gerekir. Yiyeceklerde, kalitesiz hammaddeler kullanılıyor olabilir. Tatilinizde su ya da elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Belki de az bir fark ödeyerek daha nitelikli hizmet alınabilir. Web sitelerinde çevreye duyarlı çalıştıklarını, ürünlerini nereden aldıklarını, yemeklerde hangi yağların kullanıldığı gibi daha kapsamlı olarak üretim süreçlerini açıklayan şeffaf işletmelerin tüketici tarafından tercih edilme şansı artabiliyor” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.