Dolar 32,3764
%0.18
Euro 34,9968
%-0.19
Altın 2.333,930
%0.58
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İEF güneşi 89’uncu kez aydınlattı

İEF güneşi 89’uncu kez aydınlattı

89. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Akdeniz ruhunu 4-8 Eylül tarihlerinde Fuar ziyaretçileriyle buluşturdu. Maske, mesafe ve temizliğin ön planda tutulduğu Fuar, coşkusunu yayarak zorlu günlerde tüm dünyaya umut oldu.

  • Ege Postası
  • 10.09.2020 - 09:11

İzmir Enternasyonal Fuarı bu yıl kapılarını “mesafeli” de olsa 89’uncu kez açtı. Covid-19 salgını sebebiyle iptal edilen fuarların ardından Türkiye’de açılan ilk fuar olan İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir’den başlayıp dünyaya yayılan coşkunun örneği oldu. Uzun bir aranın ardından Fuar misafirleri fiziksel olarak bir araya getiren Fuarda; sağlık önlemleri ön plandaydı. İkinci Dünya Savaşı döneminde bile aralıksız olarak devam eden Fuar, bu misyonunu sürdürerek pandemi döneminde de kapılarını umuda ve neşeye açtı. T.C. Ticaret Bakanlığı himayesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından organize edilen 89. İEF, 3 Eylül tarihinde Uluslararası İzmir İş Günleri ile “online” olarak başladı. 4 Eylül’de ise resmi olarak açılan Fuar, 8 Eylül’e kadar İzmirlilere “Akdeniz gibi umutlu, coşkulu, yaşam dolu, renkli, sıcak ve eğlenceli” günler yaşattı.

İş dünyası İzmir İş Günleri’nde buluştu
Fuarda ticareti güçlendirmek amacıyla düzenlenen Uluslararası İzmir İş Günleri, 3-4 Eylül tarihlerinde T.C. Ticaret Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ tarafından; İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi (İMEAK) işbirliğiyle yoğun bir programla gerçekleşti. “Akdeniz’de Ticaretin Lojistiği” başlığı altında yapılan 9 oturumda aralarında T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan; Fas Sanayi, Ticaret, Yeşil ve Dijital Ekonomi Bakanı Moulay Hafid Elalamy; İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Maria Reyes Maroto Illera; İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı Manlio Di Stefano; İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de bulunduğu 40’ın üzerinde konuşmacı yer aldı.

Pandemi koşulları sebebiyle ilk kez online olarak düzenlenen toplantılar, uluslararası ticaretin her koşulda devam edebileceğinin göstergesi oldu. 50’den fazla konunun gündeme geldiği oturumlara katılımcıların çoğu Fuar İzmir’e kurulan stüdyolardan katıldı. Oturumların tamamı, www.izmirisgunleri.com adresi üzerinden online olarak izlendi. 4 Eylül’de ise T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri ile bir araya geldi. Fiziki ortamda yapılan toplantıda, İzmir’in Türkiye ticaretindeki stratejik önemi değerlendirildi. Toplantıda, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer; bakanlık, oda ve birliklerin üst düzey temsilcileri ile pandemi sürecinde ticaret ve lojistiği konuştu.

Açıkhava sahnesi coşturdu
Bu yıl Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda sosyal mesafe kuralına uyularak gerçekleşen konserler, fuar gecelerini ısıttı. Konserlerin açılışını, ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gerçekleştirdi. “Mavi Kıta Buluşması” adı altında bir araya getirilmesi hedeflenen kentlerden olan Barselona, Lizbon, Napoli, Zadar Belediye Başkanları ile Valensiya Belediye Meclis Üyesi ise konserlerin açılışına, video bağlantısı ile katılarak tüm İzmir’i selamladı. “Akdeniz Kentleri Müziği” teması ile sahne alan İzmir Senfoni Orkestrası; gecenin devamında rock müziğin sevilen grubu Mor ve Ötesi’ne eşlik etti.

Açıkhava Tiyatrosu ikinci gününde Ozbi ile Gülce Duru ve Gazapizm’i konuk etti. 6 Eylül’de ise sahne ısındı ve Anadolu Ateşi dans grubu ile gazeteci Nebil Özgentürk’ün hazırladığı “26 Ağustos’tan 9 Eylül’e Kurtuluşun Kısa Tarihi” belgeseli Fuar ziyaretçilerine büyüleyici bir gece yaşattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katıldığı gecede, izleyiciler Efsanelerin Dansı’nı ayakta alkışladı. 7 Eylül Pazartesi gecesi Ufuk Beydemir ve hemen ardından Buray sahne aldı. 89. İEF’nin kapanışında ise romantik anlar yaşandı. Klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici ile Halil Sezai Atatürk Açıkhava Tiyatrosu sahnesinde sevenleriyle buluştu. Pandemi kurallarına uygun olarak içeri alınan ziyaretçiler unutulmaz anlar yaşadı. Gösterilerin bitmesini istemeyen ve tüm konserlerde şarkılara sonuna kadar eşlik eden dinleyiciler, sosyal mesafelerini koruyarak doyasıya eğlendi. Fuar sürecinde 2.750 kişilik Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda etkinlikler öncesi alan temizliği yapıldı ve 1.435 kişi içeri alınarak sosyal mesafenin korunması sağlandı.

Sanat ışığı pandemiyi gölgede bıraktı
Pandemi önlemleri sebebiyle 5 gün düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, sınırlı sürede de olsa ziyaretçilerini kültürel faaliyetlerinden yoksun bırakmadı. Sanatseverler sinema söyleşileri, film gösterimleri ve 6-7 Eylül tarihlerinde sahnelenen “Kuvayi Milliye Destanı” ile fuar günlerini dolu dolu geçirdi. Sanata ve sanatçıya verdiği değerle ön plana çıkan İEF, her yıl olduğu gibi bu yıl da birbirinden dolu içerikleri fuar ziyaretçileri ile buluşturdu. Tiyatro severlerin Kültürpark’taki buluşma noktası İsmet İnönü Sanat Merkezi, bu kez destansı bir oyuna sahne oldu. Nazım Hikmet’in başyapıtlarından biri olan ve Kurtuluş Savaşı’nı bölümler halinde anlattığı “Kuvayi Milliye Destanı”, iki gün boyunca “kurtuluş”un adını fuardan duyurdu. Ali Berktay tarafından oyunlaştırılan ve Ayşe Emel Mesci yorumuyla sahneye konan destan, bu yıl İzmir’deki 9 Eylül kutlamalarının ilk adresi oldu. 728 koltuk kapasiteli olan ve her yıl kapalı gişe oyunlara imza atan İsmet İnönü Sanat Merkezi, bu yıl pandemi önlemleri kapsamında 352 kişiye kadar olan misafirlerini ağırlayabildi.

Fuarda “Açıkhava Sineması” keyfi
Kültürpark Uzun Havuz’da kurulan alanda açık hava sineması ile nostalji yaşayan İzmirliler, birbirinden değerli filmler ile sinema keyfini doyasıya yaşadı. Ziyaretçiler ayrıca, film gösterimlerinden önce filmlerin yönetmen ve oyuncularının ağırlandığı söyleşilerde filmlere dair merak ettikleri sorulara yanıt buldu. Söyleşiler, sinema yazarı Vecdi Sayar moderatörlüğünde gerçekleşti. Sinemaseverler filmleri, mesafeli konan armut koltuklarda izledi.

Tema: Akdeniz
89 yıldır süregelen serüven bu yıl “Akdeniz” temasıyla düzenlendi. Fuar, pandemi gölgesinde kalan 2020 yılında, hem İzmirlilere hem de tüm dünyaya umut aşılamak amacıyla Akdeniz’in sıcaklığından ilham aldı. 89. İzmir Enternasyonal Fuarı, Akdeniz’e has lezzetlerin, kulağa hoş gelen müziklerin ve renkli kültürlerin birleşimini tüm ziyaretçilerine aktardı.

Akdeniz lezzetleri ilgi gördü
Fuarda ayrıca, Resim Heykel Müzesi önünde Akdeniz lezzetleri bölümü yer aldı. İspanya, Fas, İtalya, Yunanistan ve Ege mutfaklarının tanıtıldığı “Akdeniz Lezzetleri” alanı; özel sunumları, yöreye özgü lezzet sohbetleri ve konuklarına özel ikramlarıyla fuar ziyaretçilerinin en çok vakit geçirdiği alanlardan biri oldu. 4 Eylül’de; İtalya, İspanya, Yunanistan ve Ege mutfaklarından karma lezzetlerin tanıtımıyla başlayan etkinlik; 5-6 Eylül’de İtalya ve İspanya mutfağı ile devam etti. 7 Eylül’de Yunanistan mutfağı, 8 Eylül’de ise Ege mutfakları lezzetleri ve odağında zeytinyağı olan Akdeniz’e özgü yemek sohbetleri fuar ziyaretçileri ile buluştu.

Sokak sahneleri boş kalmadı
Belediye hizmetleri, eğitim, gıda, hediyelik eşya gibi ürün çeşitliliğinin yer aldığı sınırlı sayıda stant, Lozan Kapı girişinden itibaren sergilendi. Fuar sokaklarının geri kalanını ise sokak gösterileri, sokak konserleri ve söyleşiler ile renklendi. Fuarın farklı yerlerinde kurulan sahneler, ziyaretçilerine keyif dolu anlar yaşattı.

Fuar duvarları renklendi
Teması “Barış ve Özgürlük” olan grafiti çalışmaları, Kültürpark sokaklarında grafiti sanatçıları tarafından gerçekleşti.  Sanatçılar, kendilerine ayrılan büyük çalışma alanlarına tıpkı “Akdeniz Gibi Yaşam Dolu ve Renkli” resimler yaptı. Etkinlik, fuar ziyaretçileri tarafından ilgi ve merakla takip edildi.

Survivor Parkuru kuruldu
Bu yıl ilk kez düzenlenen Survivor Parkuru ziyaretçilere heyecan dolu anlar yaşattı. Çim alanda gerçekleşen etkinlikte katılımcılar hem tek başlarına hem de gruplar halinde birbirinden zorlu parkurlarda finale ulaşmak için yarıştı. Çocuklar ise, ebeveynleri eşliğinde alana giriş yapabildi. Parkur, her oyundan sonra dezenfekte edildi.

“Sağlıklı” fuar
Uzun bir aranın ardından fiziksel olarak bir araya gelinen ilk fuar olan 89. İzmir Enternasyonal Fuarı ziyaretçileri; maske, mesafe ve temizlik kurallarına uygun olarak ağırlandı. Önlemler kapsamında bu yıl kapalı hollerin kullanılmadığı Fuar, T.C. İçişleri Bakanlığı’nın açık alanda fuar düzenlemeye yönelik yayınladığı genelgeye uygun olarak gerçekleştirildi. Fuara gelen misafirler, ateşleri ölçüldükten sonra içeri alındı. Kapı girişlerinde 89. İEF için özel olarak tasarlanmış maske ve dezenfektan dağıtıldı. Girişler ayrıca, metrekare standartlarına uygun ve kontrollü bir şekilde gerçekleşti. Maske ile gezmenin zorunlu olduğu Kültürpark’ta, sosyal mesafe ve temizliğe de dikkat edilmesi için fuarın dört bir yanından sık sık uyarılar yapıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.