Dolar 32,5269
%0.24
Euro 34,7479
%0.08
Altın 2.493,430
%1.26
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İEF 85'inci kez kapılarını açtı

İEF 85'inci kez kapılarını açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen ve İZFAŞ tarafından düzenlenen İzmir’in simgesi İzmir Enternasyonal Fuarı kapılarını 85’nci kez açtı. İEF 85'inci kez kapılarını açtı

  • Ege Postası
  • 26.08.2016 - 20:32

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Kültürpark Lozan Kapısı önünde gerçekleşen açılış törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti, CHP ve MHP’li İzmir Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, bürokratlar, siyasi parti temsilcileri, diplomatlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının temsilcileri, ekonomi camiasının önde gelen isimleri katılım gösterdi.

85 yıllık İEF çıta yükseltiyor İzmir Enternasyonal Fuarı 85. kez açılıyor

BAKAN ÖZLÜ’DEN YABANCI FİRMALARA İZMİR ÇAĞRISI

Açılışta söz alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, fuara ev sahipliliği yapan İzmirlileri tebrik ederek, “İzmir’in marka olmuş bir etkinliğe ev sahipliği yapması tesadüf değildir. İzmir tarih boyunca ekonomi ve ticaretinin nabzını attığı bir liman kentidir, hoşgörü şehridir. 85 yıldır bu fuarı gerçekleştirmesi İzmir’in kimliğinin bir sonucudur. İEF her yıl biraz daha gelişiyor, daha önemli bir organizasyon oluyor. İhracatımızı arttırmanın yolu daha nitelikli bir üretimden geçiyor. Bu anlamda inovasyon ve araştırma büyük önem taşıyor. 14 yıldır attığımız adımlar da bunu göstermekte. Yurt dışında üretim yapan firmaları Türkiye’de üretim yapmaya ve ülkemizde araştırma ve inovasyon yapmaya davet ediyoruz. Bu anlamda İzmir biçilmiş bir kaftandır. Türkiye’de yerli ve yabancı firma ayrımı yoktur. İzmir Enternasyonal Fuarı ülkeler arasında sadece ekonomik ve ticari anlamda değil, diplomatik ilişkilerin gelişmesi açısından da büyük katkı sağlar. İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılan tüm yabancı dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Burada temaslarda bulunurken, 15 Temmuz’da ve sonrasında neler yaşandığını muhataplarınıza sorun. Terör örgütünün sinsi bir yapı olduğunu göreceksiniz. Bu örgütün ülkenizde dernek, vakıf ve okulları olduğunu göreceksiniz. Kendi ülkenizde bunları dostlarınızla paylaşın. Terörün iyisi kötüsü yoktur. Burada sadece ticaret değil, barışın da güçlenecek. Birçok yeni ortaklık ve işbirliğinin de temeli atılacak” dedi.

KOCAOĞLU: ATA’NIN VERDİĞİ GÖREVİ YERİNE GETİRİYORUZ

Törene ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: “5 yıl önce bu fuar açılırken, insanlık tarihinin en kanlı çarpışması olan 2’inci Dünya Savaşı henüz başlamamış, Churchill İngiltere Başbakanlığı’na seçilmemiş, Hitler henüz Şansölye olmamıştı. Bugün parmakla gösterilen pek çok ülke, o yılların haritasında yoktu. Fotokopi makinesi henüz icat edilmemiş, Türkiye olimpiyatlarda henüz hiç madalya kazanamamıştı. Hatta uzaya çıkan ilk insan henüz doğmamıştı bile. Az sonra gerçekleştireceğimiz açılışın “sıradan bir kurdela kesme töreni olmadığının” altını çizmek için söylüyorum bunları. Dile kolay… Tam 85 yıl… En popüler, en güçlü şirketlerin bile ortalama 45 yıl ayakta kalabildiği, ortalama insan ömrünün iyimser bir rakamla 75’i aşamadığı bir dünyada, İzmir’de atılan bu temel 85 yıldır dimdik ayakta duruyor. Dünya ile entegre çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temeli… İzmir Fuarı, Mustafa Kemal Atatürk’le başlayan aydınlanma devriminin en önemli adımlarından birisi, Cumhuriyet ile özdeşleşmiş bir İzmir klasiğidir. Bu yüzden İzmir Fuarı, İzmir’i İzmir yapan değerlerin başında geliyor. Ve İzmirliler, böyle bir fuara sahip olmaktan büyük gurur duyuyor. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda bu kritik rolün İzmir’e verilmesi, elbette tesadüf değil! İzmir; varlarıyla, duruşuyla, konumuyla, halkının yaşantı biçimi ve Türkiye’nin demokrasi tarihi içindeki liderliğiyle çok özel bir kenttir. İzmir, demokrasiye olan inancını hiçbir zaman yitirmeyecektir. Bizim için demokrasi; insanların onuru, huzuru ve mutluluğunun en büyük teminatıdır. Evet; ilk olmak, öncü olabilmek önemlidir. Ama bu önderlik vasfını yaşatabilmek ve geleceğe taşıyabilmek de bir o kadar önem taşır. Bizler, Ulu önderimizin verdiği “İzmir’i fuarlar ve kongreler kenti yapma” görevini layıkıyla yerine getirmenin çabası içindeyiz. Bu yolda devraldığımız bayrağı, yere düşürmeden, bizden sonrakilere devretmenin sorumluluğunu asla unutmuyoruz. Bu yıl sizlere, uzun süre konuşulacak, uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir fuar hazırlamaya çalıştık. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma ve elbette ana sponsorumuz Folkart ile inovasyon sponsorumuz Vestel’e huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum. Onur konuğu ilimiz Manisa ile partner ülke Malezya’ya tüm hemşehrilerim adına “hoş geldiniz” diyorum. Barışın, hoşgörünün, özgürlüğün ve demokrasinin kenti aydınlık İzmir’den; 85 yıllık “Müstesna bir Cumhuriyet eseri” olan İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan, tüm dünyaya sevgilerimizi ve selamlarımızı gönderiyorum. Başta, İzmir Enternasyonal Fuarı’nı bir sembol haline getiren unutulmaz belediye başkanımız Dr. Behçet Uz olmak üzere, bu fuara büyük emekleri geçen, katkı koyan tüm belediye başkanlarımızı ve elbette rahmetli Başkanımız Ahmet Piriştina’yı da, minnetle ve şükranla anıyorum. İzmir’den Ege’ye, Türkiye’ye ve dünyaya 85. kez merhaba!”

BÖKE KALKINMAK İÇİN İNOVASYON ŞART

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke,  terör olaylarına ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na düzenlenen saldırıya değinerek, ülkenin zor günlerinde bu yaşananlardan ders alınması gerektiğini vurguladı ve teröre karşı en büyük  ilacın demokrasi olduğunu söyledi.  85. İEF’nin inovasyon temasıyla açılmasının oldukça heyecan verici olduğunu belirten Böke, “İnovasyondan ne anladığımıza değinirsek;  yenilik anlıyoruz. Ancak bu yenilik eskiyi yakıp yıkarak değil eskinin varlığını kabul ederek gerçekleşecek bir yenilik. Türkiye’nin sorunlarının çözümü de eskiye samimi bakışla yeniyi bunun üzerine inşa etmekten geçiyor. Doğrusundan, yanlışından ders alarak inşa edilirse, yenilikler ortaya çıkar. Yenilik geleceği geleneği yok etmeden inşa edebilmektir. Kalkınmak için inovasyona, inovasyon için özgürlüğe, özgürlük için de eleştirilerden korkmayan yepyeni bir siyasete ihtiyacımız var. İzmir Enternasyonel Fuarı bu yeniliklerin habercisi olsun. 85 yıllık gelenekle gelecek tarif eden İzmir Fuarı’nın açılışı bu açıdan çok kıymetli. Bu fuarın düzenlenmesini emek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na ve tüm emekçilere teşekkür ediyorum” dedi.

VALİ AYYILDIZ’DAN İNOVASYON VURGUSU

İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir’le özdeşleşen İEF’nin 85’in yıl coşkusuna ortak olan herkese teşekkürlerini sundu ve “Fuar’ın ilimize, ülkemize, katılımcı firmalara yararlı olmasını temenni ediyoruz. İzmir’in yerelliğini aşıp dünya kenti haline gelmesinde fuarın ciddi bir payı var. Her yıl yenilenen teması ile onur konuğu il ve partner ülke uygulaması ile çeşitliliği her sene arttırması bizleri sevindiriyor. İzmir ülkeler arasında işbirliğinin gerçekleştirilmesinde aracı olacaktır. Ülkemizin bilgi ile üretim arasındaki bağı güçlendirmesinde hepimize büyük görev düşüyor. İnovasyon bu anlamda çok önemlidir. Eğer inovasyonu kalkınma politikamıza yansıtırsak büyük başarılar elde ederiz” şeklinde konuştu.  

Folkart ve Vestel’in ana sponsorluğunda on gün süresince açık olacak İEF, 4 Eylül Pazartesi akşamına kadar ziyaretçileri ağırlayacak. Bu yıl Malezya’nın partner ülke, Manisa’nın ise onur konuğu il seçildiği İzmir’in geleneksel fuarı 42 farklı ülkenin temsilcilerine ev sahipliği yapacak. “İnovasyon” temasıyla açılan 85’inci İEF’ye giriş ücretleri ise tam 3 lira, öğrenci ise 2 lira olarak belirlendi. Engelliler, gazi ve gazi yakınları ile şehit aileleri fuara ücretsiz giriş yapabilecek. Fuar holleri için ziyaret saatleri 16:00-23:00 olarak belirlenirken, Fuar Çarşısı da 12:00-00:00 saatleri arasında açık olacak. 7’den 70’e hitap eden fuar programında konser, sinema gösterimleri, söyleşiler, sergiler, tiyatro oyunları, dans gösterileri ve birçok özel etkinliğe yer verildi. 

İEF’DE "İZMİR İŞ GÜNLERİ" 
Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, konuşmasında yaşanan terör olaylarına rağmen Türkiye’ye 25 ülkeden gelen üst düzey yöneticilere teşekkür etti. Metin, fuarın odak noktasının inovasyon olmasının ticari faaliyetlerde önemi artan, küresel haline gelen bu konuyu mercek altına almalarını sağlayacağını söyledi. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Enternasyonel Fuarı’nın İzmir'in sosyo- ekonomik gelişmişliğinin temel göstergelerinden biri olduğunu ve kentle özdeşleştiğini vurgulayarak, “İzmir’in yerelliğinin aşıp bir dünya kenti haline gelmesinde 85. yıldır gerçekleşen fuarın ciddi payı olduğuna inanıyoruz. Fuar sayesinde p artner ülke Malezya ile yeni işbirliklerinin doğmasını, iki ülkenin birbirini daha iyi tanımasını umut ediyoruz” dedi.
 
YATIRIMLARIMIZ ARTACAK 
Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu CEO’su Dato Dzulkifli Mahmud, Türkiye ile Malezya’nın iki kardeş ülke olduğunu belirterek, burada olmaktan duydukları mutluluğu ve gururu dile getirdi. Fuara kalabalık bir heyetle katıldıklarını söyleyen Mahmud, fuar sayesinde  iki ülke arasındaki yatırımların artacağına inandıklarını belirtti
Barışın, birlik ve beraberliğin en güzel sembollerinden olan bu fuarda yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, fuara gelenlerin tarihi, turistik yerleri ve mutfağıyla Manisa’yı tanıma imkanı bulacağını belirtti. Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, fuarın partner ülkesi olan Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu CEO’su Dato Dzulkifli Mahmud ile onur konuğu ili olan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e teşekkür plaketi verdi. Kurdele kesim törenin ardından konuklar 85. İzmir Enternasyonel Fuarı’nı gezdi.

AÇILIŞIN ARDINDAN STANDLARI GEZDİLER 

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışının ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve protokol üyeleri, bir süre motosiklet şovunu izledi. Havanın rüzgarlı olması nedeniyle şov tam anlamıyla yapılamayınca protokol üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bando ekibi eşliğinde hollere geçti. Holl girişinde protokolü Mehter Takımı karşıladı.

İlk olarak fuarın onur konuğu ili olan Manisa'nın standını gezen Bakan Özlü ve beraberindekilere leblebi ile karadutlu çilek suyu ikram edildi, yörük poşusu verildi. Daha sonra fuarın onur konuğu ülkesi Malezya'nın standına geçildi ve burada her iki ülkenin milli marşları okundu, kırmızı kurdele kesildi. Son olarak Bakan Özlü ve beraberindekiler İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün standını ziyaret edip buradaki maskotla hatıra fotoğrafı çektirdi. Bakan Özlü daha sonra fuardan ayrıldı.

85. İEF’DEN NOTLAR...
85. İzmir Enternasyonal Fuarı, Folkart’ın ana sponsorluğunda ve Vestel’in inovasyon ana sponsorluğunda ziyaretçilerine inanılmaz bir 10 gün yaşatacak. Her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İEF’in bu yılki teması inovasyon, partner ülkesi Malezya ve onur konuğu ili Manisa. 2 No’lu Hol İnovasyon’a ayrılırken, Malezya 26 – 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında 4 No’lu holde, Manisa ise fuar boyunca 1 No’lu Hol’de yer alacak.
 
42 ÜLKE FUARDA BULUŞTU 
85. İzmir Enternasyonel Fuarı’nın resmi açılış törenine Bangladeş Irak Kosova, KKTC,  Libya,  Nijer, Rusya,  Sudan,  Afganistan, Angola, Çad, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahilleri, Hindistan, İsrail, Özbekistan, Peru, Suudi Arabistan, Sri Lanka, Tacikistan, Tunus ve Vietnam’dan üst düzey yetkilileri katıldı. Etkinlikler ve delegasyon kapsamında ABD, Afganistan, Almanya, Angola, Arjantin, Avusturalya, Bangladeş, Belçika, Çad, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvator Ginesi, Estonya, Fildişi Sahilleri, Fransa, Gine, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İsrail, İsveç, İtalya, Kamerun, Katar, Kosova, KKTC, Küba, Libya, Malezya, Nijer, Özbekistan, Peru, Rusya, Suudi Arabistan, Sri Lanka, Sudan, Tacikistan, Tunus, Ukrayna, Vietnam, Yeni Zelanda olmak üzere 42 ülke fuarda buluştu.

"İNOVASYON" TEMASIYLA AÇILDI

Tasarım ve inovasyon kenti olma hedefiyle hareket eden İzmir’de, bu hedef doğrultusunda Türkiye’nin fuarcılık çınarı; İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ana teması "inovasyon" olarak belirlendi. İnovasyon temalı fuarın logo çalışması ise sonsuzluk simgesinin seksen beş rakamıyla birleştirilmesiyle oluşturuldu. Tema kapsamında teknoparklardan maker hareketine; dünyaca ünlü markalardan yazılım teknolojilerine kadar ana tema ile ilgili önemli isimler 2 No’lu Hol’de buluştu. Fuar’a; İzmir Ekonomi Üniversitesi Teknopark, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknopark, Hacettepe Üniversitesi Teknopark, Yaşar Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, ODTÜ Teknokent, Zafer Teknokent, Fırat Teknoloji Transfer Ofisi ve Marmara Teknokent katılıyor. Öte yandan dünyada hızla yayılan ve her geçen gün daha çok insa nın dahil olduğu yeni akım Maker Hareketi’de 10 gün boyunca fuar ziyaretçilerine yaratıcı fikirlerini gerçekleştirme konusunda rehber olacak.
 
HEYECAN DORUKTA 
Ana Sponsor Folkart’ın İzmir’e getirdiği dünyaca ünlü serbest stil motokros gösteri ekibi FMX Blackliner; fuar süresince Lozan Kapısı girişi, Pakistan Pavyonu önüne kurulacak olan parkurda nefes kesen gösterileriyle izleyenleri büyüleyecek. Açılış töreni ardından ilk şovunu gerçekleştiren ekip, görkemli şovlarını Fuar sokaklarına taşıdı.

BİLİŞİM ÜRÜNLERİ DİKKAT ÇEKTİ

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ilk günü renkli görüntülere de sahne oldu. İnovasyon temalı fuarda, bilişim ürünlerinden, yeme içme bölümlerindeki yüzlerce standı gezebilme imkanı bulunan ziyaretçilerin en büyük ilgisi ise, fuarın simgelerinden lunaparktaki oyuncaklar oldu. 

Kapılarını bir kez daha ziyaretçilerine açan fuarın coşkusunda bir eksilme olmadı. Açılış töreninden sonra binlerce ziyaretçi de, stantları gezmek için fuara akın etti. 

Fuarda geçen yılların aksine, bu yıl hazırlıkların daha dikkatli yapıldığı dikkat çekti. Folkart ve Vestel'in sponsorluklarında yapılan fuarda, sanattan eğlenceye, bilişimden, yeme içmeye kadar her ziyaretçinin dikkati çeken, bölümler fuarda yer aldı.

Fuara katılan firmaların stantlarını gezen vatandaşlar, yine önemli etkinliklerini izleme imkanını elde etti. Artan terör olaylarından dolayı, bu yıl güvenlik önlemlerin de sıkı tutuldu. Özel timler, fuarın belli bölümlerinde, devriye görevi yaptı. 

YEME İÇME YİNE ZİRVEDE

İzmir Fuarı'nda en fazla stand ise, yine yiyecek ve içecek satışlarının yapıldığı bölümlerde yer aldı. Vatandaşlarda, bu bölümlerde hem kendilerine ikram edilen ürünlerin tadına baktı, hem de beğendiklerinden satın alıp evlerine götürdü. Fuarın bir bölümünde kadınlar gözleme yaptı, diğer bölümünde kilolarca ağırlıktaki dönerlerin satışı yapıldı. 

FUARIN SİMGESİ LUNAPARK

Ziyaretçilerin özellikle de çocukların en çok tercih ettiği alan, fuarın simge alanlarından lunapark oldu. Kalabalığı hiç eksilmeyen lunaparkta, ziyaretçiler çarpışan otomobillerden, dönme dolaba kadar her oyuncağın zevkini yaşadı. 

KONSERLER MURAT BOZ İLE BAŞLADI 
Ticaret, eğlence, kültür, sanat ve inovasyonun buluştuğu 85. İzmir Enternasyonal Fuarı, Murat Boz’un Migros sponsorluğunda gerçekleştireceği konserle başladı. 7’den 77’ye her yaşa hitap eden etkinlikleriyle İEF, bu yıl sinema gösterimleri, söyleşiler, sergiler, tiyatro oyunları, dans gösterileri, sokak etkinlikleri gibi birçok özel etkinlik düzenleniyor. Cazdan popa, rock müzikten arabeske birbirinden keyifli konserlerle ziyaretçiler müziğe doyacak.
T.C. Ekonomi Bakanlığı himayesinde düzenlenen 85. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda hol ziyaret saatleri 16.00 – 23.00, Fuar Çarşısı için ise 12.00 – 00.00 olarak belirlendi.Fuara giriş ücretleri İzmirim Kart için tam 3 TL., öğrenci 2 TL. iken jetonla giriş 3 TL. Ayrıca engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi, elektronik kart sahipleri ücretsiz olarak fuara girebilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.