Dolar 32,3701
%0.16
Euro 34,9552
%-0.31
Altın 2.325,270
%0.21
Bist-100 9,08
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İbadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi

İbadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi

Irak parlamentosu, Başbakan Haydar İbadi'ye Kerkük'e asker gönderme yetkisi verdi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, orduya Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerde denetimi sağlaması çağrısında bulundu. Irak Meclisi aldığı kararları duyurdu. Öte yandan Irak Silahlı Kuvvetlerinden üst düzey bir askeri heyetin İran'a gittiği duyuruldu.

  • Ege Postası
  • 27.09.2017 - 14:53

ADİ'YE KERKÜK YETKİSİ VERİLDİ

Irak Parlamentosu'nda milletvekillerine konuşan İbadi, "Referandum iptal edilmeli ve anayasal çerçeve içinde diyalog başlatılmalı" ifadelerini kullandı. İbadi ayrıca Kerkük'ü kastederek Peşmerge'nin tartışmalı bölgelerden çekilmesi çağrısında bulundu, "Meclisin çıkardığı karar doğrultusunda Kerkük ve tartışmalı bölgelerde merkezi yönetime bağlı güçlerin kontrol sağlamasını talep ediyorum." dedi. 

İbadi, IKBY güçlerinin tartışmalı bölgelerden çekilip, denetimi merkezi yönetim güçlerine teslim etmesini istedi.

Irak meclisinden pazartesi günü yapılan açıklamada, "Meclis, Kerkük ve tartışmalı diğer bölgelerde vatandaşların güvenliğini korumak için hükümetin askeri güç bulundurması gerektiği kararı aldı. Meclis ayrıca, IKBY denetimindeki tüm sınır kapılarının da kapatılmasına karar verdi." ifadeleri kullanılmıştı.

IRAK MECLİSİ'NDEN, IKBY'DEKİ YABANCI TEMSİCİLİKLERİN KAPATILMASI KARARI

Irak meclisi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bulunan tüm yabancı temsilciliklerin kapatılması kararı aldı. 

Meclis basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Hükümetin, IKBY'deki yabancı misyon temsilcilerini çağırıp, oradaki temsilciliklerin kapatılarak IKBY dışındaki kentlere taşınması yönündeki meclis kararını iletmesi gerekiyor." denildi. 

Meclisin aldığı bir dizi kararlar kapsamında hükümete, "IKBY denetimindeki tüm sınır kapılarını kapatma ve oradan ülkeye girecek ürünleri 'kaçak mal' olarak kabul etme yetkisi" verildiği belirtililen açıklamada, Cumhurbaşkanı Fuad Masum'dan da "anayasaya uygun davranıp, ülkenin egemenliği, birlik ve beraberliğiyle toprak ve halkının selametini koruması" istendi.

'PETROL KUYULARININ DENETİMİ'

Meclisin aldığı bir diğer kararda ise "Referandumda oy kullanan tüm Kürt memurlar görevlerini sürdürecek." ifadesine yer verildi. 
Irak meclisi ayrıca, "referandumun iptal edilmemesi halinde hükümetin IKBY ile hiçbir şekilde ön şartlı diyaloğa başlamaması, Kerkük ile tartışmalı diğer bölgelerde bulunan petrol kuyularının denetiminin merkezi yönetime geçmesi ve buradaki siyasi partilere bağlı güçlerin hakimiyetine son vermesi" kararı
aldı.

IRAK ASKERİ HEYETİ İRAN'A GİTTİ

Irak Silahlı Kuvvetlerinden üst düzey bir askeri heyetin "askeri çabaları koordine etmek üzere" İran'a gittiği duyuruldu.  Irak ordusundan yapılan açıklamada ziyaretin amacı hakkında herhangi bir detay verilmedi ancak ziyaretin Pazartesi günü Kuzey Irak'ta yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat
yönetiminin atacağı karşı adımlar çerçevesinde gerçekleştiği düşünülüyor.

IKBY BAĞDAT'IN HAVALİMANI TALEBİNİ REDDETTİ

Öte yandan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Ulaştırma Bakanı Mevlüd Bavemurad, Bağdat hükümetinin bölgedeki havalimanlarının kendilerine teslim edilmesi talebini kabul etmediklerini belirterek, aksi durumda birçok vatandaşın olumsuz etkileneceğini belirtti.

Erbil ve Süleymaniye Havalimanları'nın, IKBY'ye ait olduğunu ve çalışmaya devam edeceğini belirten Bavemurad, kararı kabul etmedikleri gibi doğru da bulmadıklarını ifade etti.

IKBY'nin gayrimeşru bağımsızlık referandumu düzenlemesinden dolayı halkın cezalandırılmak istendiğini savunan Bavemurad, böylesi bir durumdan kimsenin netice alamayacağını, havalimanlarının siyasi meselelere karıştırılmaması gerektiğini kaydetti.

UÇUŞLAR DURDURULACAK

Irak hükümetinin kararının ardından Middle East Havayolları (MAE) Erbil'e giden ve oradan kalkan uçuşların askıya alındığını duyurdu.  Irak Sivil Havacılık Kurumu, yabancı şirketlerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne uçuşlarını cuma gününden itibaren askıya almasını istedi  

MAE tarafından yapılan açıklamada ise "Şu anda duruyor. Bu kriz çözülene kadar son uçuş 29 Eylül'de olacak" ifade kullanıldı. 

Irak Başbakanı Ibadi, Erbil yönetiminden sınır ve havalimanlarının kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmesini istemişti.

YASALARA AYKIRI İDDİASI

Bunun yanında Erbil Uluslararası Havalimanı Müdürü Telar Fayek ise Bağdat'ın almış olduğu kararın hem yanlış hem de yasalara aykırı olduğunu iddia etti. 
Fayek, şunları kaydetti:

"Bu kararın uygulamaya konulacağı kanaatinde değiliz. Eğer uygulansa dahi çok uzun sürmez. Bu havalimanı sadece yolcu taşımacılığı için değil Birleşmiş Milletler'in Suriye'ye insani yardımları için de kullanılıyor."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.