Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hindistan ile kazan-kazan dönemi

Hindistan ile kazan-kazan dönemi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Türkiye ile Hindistan arasındaki ticaret hacminin her iki ülkeye de kazanç sağlayacak şekilde dengeye getirilmesiyle Asya’da ortak bir güç oluşturulabileceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 21.04.2017 - 09:19

Küresel ekonomi ve küresel siyasetin farklı yönlere ilerlediği ortamda Türkiye ile Hindistan’ın işbirliği için zaman kaybetmemesi gerektiğini belirten Gökçüoğlu, “G20 içerisinde yer alan ve dünyanın 7’nci büyük ekonomisi olan bir ülke ile 17’nci büyük ekonomisi olan ülkenin birlikteliğinden doğacak gücü hepimiz tahmin edebiliriz” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası, Hindistan ile yatırım ve işbirliği olanakları bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. Asya’nın yükselen yıldızı Hindistan ile Avrupa ve Ortadoğu’nun parlayan ülkesi, Avrasya’nın üretim üssü hedefi olan Türkiye için aradaki mesafenin sorun olarak görülmemesini vurgulayan İbrahim Gökçüoğlu, ticari anlamda iki ülkenin de potansiyeline ve geçmiş birlikteliğine yakışmayan bir tablo ile karşılaşıldığını belirtti. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, “Türkiye ile Hindistan arasındaki ticaret hacmi, geçen yıl 5 milyar 757 milyon dolar düzeyinde. Daha da ilginci, oldukça az olan karşılıklı ticaret hacminin yüzde 90’ını Türkiye’nin Hindistan’dan ithalatı oluşturmaktadır. Yani, Türkiye’nin ihracatı içinde Hindistan’a yaptığı ihracat yüzde 1 bile değil. 1.3 milyar nüfusa sahip bir ülkeye sadece 650 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Benzer şekilde İzmir’den de 96,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmekte. Yani biz size bir adım atmışız ama cevap alamamışız. Belki de kendimizi yeterince size anlatamamışız. Oysa ki, firmalarımız, Hindistan pazarında talep edilen ihtiyaca fazlasıyla cevap verebilecek nitelik ve potansiyele sahiptir” dedi.

Birlikte yapalım

Türkiye’nin ihracat, Hindistan’ın da ithalat yaptığı ilk 10 sektör karşılaştırıldığında 6 sektörün ortak olduğuna dikkati çeken Gökçüoğlu, şunları söyledi:

“Sağlıklı iletişim ve işbirliği içinde sektörler arasındaki işbirliklerini güçlendirerek, doğru insanları aynı masanın çevresinde buluşturup ileriye dönük iş ortaklıklarının kurulmasını sağlayarak içinde bulunduğumuz durumu aşabiliriz. Çünkü küresel ekonomide gelinen noktada; karşılıklı kazan-kazan ilkesi ile Asya’da birlikte ortak bir güç oluşturabiliriz. Dünyanın 3’ncü büyük ordusuna sahip Hindistan ile savunma sanayinde de işbirliği yapabiliriz. İzmir olarak iddialıyız ve işbirliğine açığız. EBSO olarak bu noktada elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye hazırız.”

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, Hindistan’ın ileri teknoloji ve özel sektör girişimlerini esas alarak başardığı büyüme stratejisini takdir ettiklerini karşıladıklarını ifade ederken, “Jepolitik konuma ve dinamik özel sektöre sahip Türkiye ile işbirliğiniz, emin olunuz ki sizleri hedeflerinize daha çok yaklaştıracaktır. Gelişmekte olan ülkeler grubunda el ele vererek, güç birliği yaparak gerek özelde, gerekse küresel platformlarda çok daha fazla birlikte yol almalıyız” diye konuştu.

Türkiye’ye güveniyoruz

Hindistan Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Madhumita Hazarika Bhagat, toplantıdaki konuşmasında “Türkiye’ye güveniyoruz” mesajını verdi. 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında bir Bollywood firmasının Türkiye’de film çektiğini hatırlatan Bhagat, “Türkiye’ye güvenimiz tam. Ekipteki 50 kişi, o karışık ortama rağmen Türkiye’yi terk etmek istemedi. Ocak ayında ise Hintli endüstri topluluğu Mahindra & Mahindra, tarım makinaları üreten Hisarlar Makine’yı satın aldı. Bu toplantı da son derece önemli. Yatırımcıları birbirleriyle karşılaştırmak, şirketler arasında stratejik işbirlikleri yapmak önemli. Hindistan, Türkiye’nin en önemli partneridir. Ülkelerimiz arasında daha fazla işbirliği olmalıdır” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.