Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hazırgiyim ihracatçıları ödüllendirildi

Hazırgiyim ihracatçıları ödüllendirildi

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), 2018 yılında Türkiye'ye 1 milyar 215 milyon dolar döviz kazandıran 85 üyesini ödüllendirdi. EHGKİB Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, hazır giyim sektörü olarak 2018 yılında 17.6 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini, otomotiv endüstrisinden sonra ihracata en fazla katkı sağlayan ikinci sektör olduklarını söyledi.

  • Ege Postası
  • 12.03.2019 - 18:49

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 'Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatının Yıldızları' ödül töreni düzenledi. Bu yıl ödül verilen 85 firmadan 2-5 milyon dolar arası ihracat yapan 47 firmaya bronz, 5-20 milyon dolar arası ihracat yapan 24 firmaya gümüş, 20-100 milyon dolar arası ihracat yapan 12 firmaya ise altın ödül verildi. 100 milyon dolar ve üzeri ihracat yapan 2 firma ise platin ödül aldı. Ödül verilen 85 firmanın yaptığı ihracat rakamının 1.2 milyar dolar seviyesinde olduğu ve toplam hazır giyim ihracatının yüzde 90’ına denk geldiği ifade edildi.

HAZIRGİYİM İHRACATINDA 3.6 ORANINDA ARTIŞ

Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatının Yıldızları ödül töreninde konuşan EHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, hazır giyim sektörü olarak 2018 yılında 17.6 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini söyleyerek, 2017 yılına oranla yüzde 3.6 oranında artış kaydedildiğini dile getirdi. Bu ihracat tutarı ile otomotiv endüstrisinden sonra Türkiye’nin 2018 yılındaki 168 milyar dolarlık ihracatına en fazla katkı yapan ikinci sektör olduklarını anlatan Sertbaş, "Bölgemizin 2018 yılı konfeksiyon ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 artarak 1.36 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Egeli ihracatçılar olarak bölgemiz ihracatında ilk sırada bulunan İspanya’ya 2018 yılında geçen yıla oranla yüzde 29 artışla yaklaşık 308 milyon dolarlık konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdik" dedi.

Birlik olarak yurt dışı faaliyetlerine ara vermeden devam ettiklerini anlatan Burak Sertbaş, sektörün tasarım ihtiyacına yönelik çalışmaları proje faaliyetleri ile desteklemeye çalıştıklarını kaydetti. Sertbaş, Ege Üniversitesi Moda ve Tasarım Yüksekokulu’nun makine, ekipman ve yazılım altyapısını tamamlayabilmek amacıyla İzmir Kalkınma Ajansı destekli projeye ortak olarak katkı sağladıklarını söyleyerek şunları ifade etti:

"Bu proje ile birlikte nitelikli ve ticarileştirilebilir koleksiyon üretebilecek gençlerimizi sektöre kazandıracağız. 2018 yılında firmalarımıza yönelik eğitim programları kurgulamaya devam ettik. 2018 yılı sonunda İstanbul Moda Akademisi ile işbirliğinde EHKİB Moda Gelişim Akademisi eğitimlerine başladık. Bu kapsamda düzenlediğimiz 5 eğitim için katılımcılarımızdan çok olumlu geri dönüşler aldık. Tekstil birliğimiz ile birlikte Türkiye için bir ilk olan proje yürütüyoruz. Hepimizin bildiği gibi Türkiye’de tekstil mühendisliğine yönelik algı kötüye gidiyor. Bu sebeple de başarılı ve iyi yetişmiş öğrencileri tekstil mühendisliğine çekmekte zorluklar yaşıyoruz. Birçok üniversitemizdeki Tekstil Mühendisliği Bölümü kontenjanlarını dolduramıyoruz. Bu noktadan hareketle firmalarımızın önümüzdeki yıllarda nitelikli tekstil mühendisi ihtiyacına cevap vermek için lise öğrencisi gençlere tekstil mühendisliğini tanıtmak amacıyla Tekstil Mühendisliği Algısının Yükseltilmesi isimli projeyi hayata geçiriyoruz. Bu proje kapsamında lise öğrencilerine tekstil mühendisliğini doğru bir biçimde anlatmak, iş ve kariyer ve imkanlarını açıklamak, tekstil mühendisliğine yönelik yer etmiş yanlış ve olumsuz algıyı değiştirebilmek amacıyla iletişim çalışmalarını merkezine alan faaliyetler organize ediyoruz."

'İHRACATIN YÜZDE 27'SİNİ TÜRK EXIMBANK FİNANSE EDİYOR'

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise geçen nisan ayında yönetime geldiklerinde ilk icraatlarının Eximbank’ı üyelere yakınlaştırmak olduğunu anlattı. Eximbank şubesinin binalarının zemin katında hizmet verdiğini hatırlatan Eskinazi, "İhracatımızın yüzde 27’si Türk Eximbank tarafından finanse edilmektedir. Türk Eximbank, Güney Kore’nin ardından ihracatı finanse etme kabiliyeti açısından dünyanın ikinci büyüğüdür. 2018 yılı Ağustos ayında ekonomimizdeki döviz kuru ve faiz hareketliliğinde, ihracatçıya tek finansman desteği sağlayan Türk Eximbank oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi. Türk Eximbank'ın 2019 yılı hedefinin yüzde 10 artışla toplam 48.4 milyar dolarlık finansman desteği sağlamak olduğuna dikkat çeken Eskinazi, "Bunun 29.4 milyar doları nakdi kredi, 19 milyar doları sigorta olacak" dedi.

44 MİLYAR DOLAR DESTEK VERİLDİ

Eximbank Ege Bölge Müdürü Ferhat Fırat ise Türk Eximbank Kredi Sigorta ve İskonto Programları konulu seminerde katılımcılara kısa vadeli ihracat kredi sigortası hakkında bilgi verdi. Geçen yıl toplam 44 milyar dolar destek verdiklerini anlatan Fırat, firmalarla ve odalarla kurdukları iyi işbirliği sonucu Ege Bölgesi'nde Türkiye ortalamasının üzerine çıktıklarını ifade etti. Konuşmaların ardından firma temsilcilerine plaketleri takdim edildi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.