Dolar 32,3606
%0.13
Euro 34,9545
%-0.32
Altın 2.325,550
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hazır giyimcilerden öğrencilere istihdam imkanı

Hazır giyimcilerden öğrencilere istihdam imkanı

Tekstil ve hazır giyim sektörleri, bu yıl burslu şekilde tekstil mühendisliklerine yerleşen gençleri, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde katma değerli üretimi daha yukarı taşımak için Ar-Ge merkezlerinde istihdam edecek.

  • Ege Postası
  • 22.08.2019 - 12:32

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, tekstil sektöründe katma değerli ürün üretimini ve ihracatı arttırmak için çok sayıda Ar-Ge merkezinin faaliyet gösterdiğini, ancak nitelikli tekstil mühendisi bulamaz noktada olduklarını, bu nedenle tam kapasite çalışmakta zorlandıklarını söyledi.

Gençlerin tekstil mühendisliğini tercih etmeleri amacıyla Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ile yürüttükleri Modanın Mühendisleri Projesinin kısa sürede Türkiye genelindeki tüm tekstil ve konfeksiyon ihracatçı birlikleri ile Tekstil Sanayicileri İşverenleri Sendikası'nın desteği sonrasında Türkiye genelinde bir projeye dönüştüğünü dile getiren Eskinazi, "Ticaret Bakanlığı'nın oluru sonrasında, YÖK ile burs protokolü imzaladık. Geçen yıl tekstil mühendisliklerine ayrılan kontenjanın yüzde 42'si dolmuşken, bu yıl bu oran burs projesi sayesinde yüzde 92'ye yükseldi. Tekstil mühendisliğini tercih eden 89 öğrenci burs almaya hak kazandı. Bu gençler 5 yıl sonra tekstil mühendisliğinden mezun olduklarında tekstil sektöründe Ar-Ge merkezlerinde katma değerli ürün üretimi için istihdam edilecekler" dedi.

Tekstil sektörünün bu gençlere ihtiyacı olduğu bilgisini veren Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burs projesi ile nitelikli tekstil mühendisi yetişmesinin yolunu açarken, öte yandan Türkiye'de tekstil bitiyor algısını da yıktık. Türkiye'de en büyük yatırımlar ve istihdam tekstil ve hazır giyim sektörlerinde. Türkiye'nin ortalama ihraç fiyatı 1.5 dolar seviyesinde iken, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ortalama ihraç fiyatı 9 dolar, Türkiye'nin ortalama ihraç fiyatının altı katı katma değerli ürün ihraç ediyoruz. Amacımız bu oranı en az 10 katına çıkarmak."

REHBER ÖĞRETMENLER VE SOSYAL MEDYA ETKİLİ OLDU

Modanın Mühendisleri Projesi'nde yaptıkları çalışmalarda İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptıkları işbirliği sayesinde okul müdürleri ve rehber öğretmenlerle çok verimli toplantılar yaptıklarını belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, sosyal medyayı çok etkin kullanarak, liselerin kariyer günlerine katılıp tekstil mühendisliğini anlatarak gençlere ulaştıklarını İzmir'de Ege ve Dokuz Eylül Üniversitelerindeki Tekstil Mühendisliklerinde yüzde 100 doluluk oranına ulaştıklarını dile getirdi. Türkiye'nin üretip ihraç etmek zorunda olduğuna vurgu yapan Sertbaş, "Ülkemizde aslında tüm mühendisliklerin nitelikli gençler ile dolması gerekli. Biz sektör olarak bu yönde ilk adımı attık. Nitelikli öğrencilerin tekstil mühendisliğine ilgisinin önümüzdeki yıllarda da artarak devam etmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Bunun yanında ara eleman ihtiyacımızı çözecek meslek liseleri ile de ilgili çalışmaları önümüzdeki dönemde yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Tekstil mühendisliğini tercih eden ve sınav sonuçlarına göre ilk 20 binde yer alan gençler asgari ücret kadar bursa hak kazanırken, 20 ile 50 bin arasındakiler asgari ücretin yüzde 70'i oranında burs alabilecek. 50 bin ile 80 bin arasındaki gençler ise; asgari ücretin yarısı kadar burstan yararlanabilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.