Dolar 32,4786
%-0.19
Euro 34,9606
%0.38
Altın 2.436,080
%0.53
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hasan Tahsin, anıtı önünde anıldı

Hasan Tahsin, anıtı önünde anıldı

Gazeteci Hasan Tahsin’in şehit edilişinin 100’üncü yılında Konak’taki anıtının önünde düzenlenen törenle anıldı. Törene gazetecilerin yanı sıra İzmir siyasetinin önemli isimleri katılırken, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur geçtiğimiz hafta yaşadıklarını gerilimin ardından ilk kez törende buluştu. İki isim yan yana gelmekten kaçınırken, MHP il yönetimi toplu fotoğraf karesine girmedi. Hasan Tahsin, anıtı önünde anıldı

  • Ege Postası
  • 15.05.2019 - 12:15

HAYRULLAH YILDIZ/EGEPOSTASI-  İzmir’in işgali sırasında düşmana ilk kurşunu atan Gazeteci Hasan Tahsin, şehit edilişinin 100’üncü yılında Konak’taki anıtı önünde meslektaşları tarafından anma töreni düzenlendi.  Anma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Vali Yardımcısı Uğur Kolsuz, İYİ Parti Genel Başkan Yarımcısı ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel, Özcan Purçu, Tacettin Bayır, Murat Bakan, Bedri Serter, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, ilçe başkanları, gazeteciler, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

BAŞKAN MİSKET DİKMEN’DEN ÖZGÜR BASIN VURGUSU

Törende konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, özgür basın vurgusu yaparken, “Gazeteci, fikirleri, yazdıkları, söyledikleriyle toplumun öncü güçlerindendir. Gazeteci, elbette taraftır…Vatanı, ulusu, yaşadığı ülkenin değerlerini korumak, hukukun üstünlüğünü savunmak, özgür, demokratik bir ortam için mücadele etmek adına taraftır. Ve mücadelesini yalnızca kâğıtla, kalemle, sözle değil, yeri geldiğinde, gerektiğinde eylemle de gerçekleştirir. Tıpkı bundan 100 yıl önce Osman Nevres’in yani Hasan Tahsin’in yaptığı gibi” dedi.

“GAZETECİLER KEYFİ UYGULAMALARLA CEZAEVİNDE”

Başkan Dikmen, cezaevindeki tutuklu gazetecilerden bahsederken, “İnsan haklarına saygılı olmak, hak ve özgürlükleri korumak, hukuku tüm kurumlara egemen kılarak eylemlerini buna uygun yapmak, Anayasa ve hukukun üstünlüğüne bağlı olmak ve her şeyin üstünde tutarak yasa koyucunun da bu yasalara uymasını sağlamak hukuk devletinin olmazsa olmazlarıdır. Hukuk devletinde, devlet her türlü faaliyetinde hukuk kurallarını egemen kılarak, keyfi uygulamaları engeller. Bugün cezaevlerinde olan gazeteci, basın mensubu arkadaşlarımızın, keyfi uygulamalarla, somut delil ve gerekçelere dayandırılmadan cezalandırıldığını söylüyorsak ki söylüyoruz bu durum hukuk devletinin gereklerinin yerine getirilmediğinin kanıtıdır.  Bu durumun olağanlaştırılmasına asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

MHP ANMA TÖRENİ İÇİN ALANA GELDİ

Geçtiğimiz hafta MHP, İzmir'in işgali sırasında, ilk kurşunu atan gazeteci Hasan Tahsin’in şehit edilişinin 100. yılında Konak İlçesinin ismini “Hasan Tahsin” olarak değiştirilmesini önermişti. Öneriyi gündeme getiren MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin'e, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur “20 yıllık belediye başkanlığı döneminde katıldığım Hasan Tahsin'i anma törenlerinde, MHP'li yöneticileri bir kez bile görmedim” sözleriyle karşılık vermişti. Şahin ise "Törenlere katılıyoruz ama biz de kendisini görmedik" derken, polemik Batur'un "Gelseydiniz görürdünüz" notlu bir anma töreni fotoğrafı paylaşımıyla devam etmişti.

MHP İl Başkanı Veysel Şahin ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur arasında gerilime neden olan Hasan Tahsin tartışmalarının ardından iki isim ilk defa törende bir araya geldi. Başkan Batur ve Başkan Şahin'in yan yana gelmekten kaçınması dikkatlerden kaçmadı.

MHP TOPLU FOTOĞRAF KARESİNE GİRMEDİ 

Anıt önünde gerçekleştirilen anma törenin ardından MHP toplu fotoğrafa girmedi. Toplu fotoğraf karesi çekildiği esnada tören alanından uzaklaşan MHP İl Başkanı Veysel Şahin ve kurmayları toplu fotoğraf karesinde yer almadı.

BATUR: POLEMİĞE GİRMEYECEĞİM

MHP İl Başkanı Şahin ve il yönetiminin anma töreni için alana geldiği ve aralarındaki ‘Hasan Tahsin’ gerilimi sorusu yöneltilen Başkan Abdül Batur, “Bugün çok özel bir gün ben bu polemiğe girmeyeceğim” cevabını verdi. 

ESKİ VE YENİ BAŞKAN BİR ARADA

Törende karşılaşan Konak Belediyesi eski Başkanı Sema Pekdaş ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ayaküstü sohbet ederken birlikte fotoğraf çektirdi.

 

Konuşmaların ardından gazeteciler, siyasiler ve vatandaşlar Konak'tan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Program, Cumhuriyet Meydanı'ndaki zeybek gösterisi ile son buldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.