Dolar 32,5232
%0.11
Euro 34,9419
%-0.09
Altın 2.439,550
%0.14
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güven'den Kocaoğlu'na tam destek

Güven'den Kocaoğlu'na tam destek

Adem Nakçı ve Mithat Umutoğulları’nın sunduğu Gün Ortası programının konuğu olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, kent gündemine dair açıklamalarda bulundu. Güven'den Kocaoğlu'na tam destek

  • Ege Postası
  • 18.11.2017 - 11:16

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bir dönem daha görevde kalıp aday olması konusunda partililerle hemfikir olduğunu belirten CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, İzmir ile ilgili aday arayışlarının olmadığını söyledi.

İZMİR BİZİMDİR, İZMİR’İN BELEDİYE BAŞKANI BELLİDİR

Başkan Güven, İzmir’in zaten CHP’nin olduğunu, belediye başkanının da belli olduğunu dile getirerek, “3 dönemdir bu görevi yapıyor. İzmir ile ilgili aday arayışı sorunumuz yok. Düşünmüyorum doğru da bulmuyorum. İzmir zaten CHP’nindir. Başkanı Aziz Kocaoğlu’dur. Asıl olan bizim için Ankara, Bursa, İstanbul, Adana, Mersin gibi büyükleri kazanmak. İzmir bizimdir, İzmir’in belediye başkanı bellidir. CHP’nin İzmir’i düşünmemesi gerekiyor. İzmir zaten bizimdir ama 8 ilçe ilave edilecek. Genel merkez rahat olsun. Burada CHP iktidarı vardır. Biz diğer illeri istiyoruz genel merkezden. Onların alınması noktasında da referansız” dedi.

MİLLETVEKİLLERİMİZLE KONUŞACAĞIM, DAHA FAZLA TOPA GİRMELERİNİ TALEP EDECEĞİM

Partisinin milletvekillerinin AK Partili milletvekillerinin yoğun eleştirilerine karşı sessiz kalmasını nasıl değerlendirildiği sorusu sorulan Asuman Ali Güven, partisinin milletvekilleriyle görüşeceğini, milletvekillerinin bundan sonra daha fazla topa gireceğini belirtti:

Belediyeler bizde. AK Partililer eleştirebilirler tabi. Biz belediyeler olarak kendimizi savunabiliyoruz bir kere. İl olarak savunuyoruz. İhtiyaç olduğunda topa milletvekilleri de giriyor. Çok yoğun bir şekilde girmelerini isteyebilir, bekleyebilir, talep edebiliriz. Bu konuda Aziz Beyin bir önerisi oldu. Bunun değerlendirmesi oldu. Milletvekilleriyle konuşacağım. Bundan sonraki süreçte milletvekillerimizin biraz daha tavır içine girmelerini, biraz daha topa girmelerini talep edeceğim. Çünkü siyaset ısınıyor. Onların da topa girmeleri gerekiyor. Ulusal siyaset bir yana yerel siyasette de. Belediyeler kendilerini savunacak kudrette. Milletvekilleri oyunu genel siyasete kurdu. Yerelde daha ziyade yerel siyasetçiler ağırlıklı. Ama bir nebze bu yanlış algıyı düzeltmek için topa gireceklerini tahmin ediyorum.”

BAŞKANLARIN KARIŞMAMASI SÖZKONUSU DEĞİL AMA….

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, belediye başkanlarının ilçe kongrelerine müdahale etmeleri konusunda da değerlendirmede bulundu. Başkanların karışmamalarının mümkün olmadığını ancak daha ölçülü ve dikkatli davranmaları gerektiğini söyleyen Başkan Güven, “Belediye başkanları partileri adına başkanlık yapıyorlar. Hiç karışmamaları oldukça zor. Kendileri karışmak istemese bile onlara soruyorlar. Delegasyon da gidip soruyor. Arkadaşların yüzde yüz karışmaması söz konusu değil. Ama biraz daha ölçülü olması gerekir. Orantısız güç kullanmamaları gerekir. İkinci üçüncü aday söz konusu ise özellikle. Biraz daha titiz ve dikkatli olurlarsa iyi olur” dedi.

SEKİZ İLÇEDE SORUN YOK 

Belediyesi CHP’li olan ilçe başkanlarının belediye başkan adayı olmaması gerektiğini ancak kendilerinde olmayan 8 ilçede böyle bir durumun olmadığını kaydeden Başkan Asuman Ali Güven, partisinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatının bu yönde olduğunu tekrarladı:

Oradaki ilçe başkanı arkadaşların ve seçilecek olan arkadaşların belediye başkanı olmalarında hiçbir sakınca yok. Bu konu netleşti. Sekiz ilçede siyaset yapan arkadaşlar belediye başkanlığı adaylığı düşünüyorlarsa ilçe başkanlığı adayı olabilirler, ilçe başkanı olanlar da devam ettirebilirler, gönüllerinden belediye başkanlığı geçiyorsa da hiçbir sıkıntı yoktur” diye konuştu.

İŞTE PROGRAMIN SATIRBAŞLARI:

Asuman Ali Güven: Gençler de gençlik kotasını fazlasıyla tutturmuşuz. Cinsiyet kotası kadınların yüzde 30, biz 28 küsurda kalmışız. Kırsal kesimden dolayı aşağı çekiliş var. Bir de varoşlardan dolayı aşağı çekiliş var. Onun dışında metropol merkezlerde ciddi anlamda tutturmuşuz kotayı. Kadın ve gençlerin ağırlığı ciddi anlamda artmış durumda.

Sürekli pozitif ayrımcılık yaptık. Sağ olsun kadın ve gençlerimiz de ilgi ve alaka gösterdiler. İnşallah bunlar daha iyi olur. Kadın ve gençlik kollarımıza da söyledim. Bundan sonraki süreci iyi değerlendirin, kadın ve genç üyelerimizin ağırlığını, sayısını arttıralım dedim.

Şimdi ilçe kongreleri süreci var. Önemli olan metropol ilçelerde ilçe belediyesi bizde olan ilçelerde ilçe başkanlarımız tekrar aday gözüküyor. Tabi bu ilçe başkanlarımız aslında deneyimli ilçe başkanları. Metropol ilçelerimizin nüfusları değme illerden daha büyük. Buca, Karabağlar, Çiğli, Bornova, Karşıyaka. Bunların ilçe başkanları tabiî ki deneyimli. Kalabiliyorlarsa kalmalarında yarar var. Çünkü deneyimli insanlar ve politikacılar. Bayağı sıkıntılı süreçler yaşandı. Seçimler oldu, referandumu yaşadık en son. Genel başkanın yürüyüşü, mitingler oldu. Bunlara katıldı arkadaşlar. Ciddi deneyim sahibiler. O arkadaşların önderliğinde kucaklayıcı, geniş kapsamlı kongreler olsun istiyorum. Yapabiliyorlarsa bu işin önderliğini yapsınlar istiyorum.

Mithat Umutoğulları: Partinizde bir tartışma sürüyor. Mevcut belediyelerin olduğu yerlerde ilçe başkanlarının aday olup olmaması konusunda. Başarılı olanların tekrar devam etmesi konusunda görüş alışverişiniz oldu. Belediye başkanları bu işe karışmasın diye bir şey var. Partinin farklı bir dinamizmi var. Belediye başkanları  karışıyor. Bu tartışma ne zaman biter, biter mi'

Asuman Ali Güven: Belediye başkanları partileri adına başkanlık yapıyorlar. Hiç karışmamaları oldukça zor. Kendileri karışmak istemese bile onlara soruyorlar. Delegasyon da gidip soruyor. Arkadaşların yüzde yüz karışmaması söz konusu değil. Ama biraz daha ölçülü olması gerekir. Orantısız güç kullanmamaları gerekir. İkinci üçüncü aday söz konusu ise özellikle. Biraz daha titiz ve dikkatli olurlarsa iyi olur. İlçe başkanlarının ya ilçe başkanlarını tercih etmeleri ya da belediye başkan adayı olmayı düşünenler varsa tekrar aday olmamaları konusu önemli. Genel başkanımızın söyledikleri var. Bir de 8 tane bizde olmayan ilçe var. Onlardan da tekrar seçilenler olacaksa, başkan adayı olup olmama konusunda bir sıkıntı var mı diye bir belirsizlik var olduğunu düşünebiliriz.

Genel başkanla açık ve net konuştum. Belediyesi CHP’de olan ilçelerde ilçe başkanı olan arkadaşların belediye başkan adayı olması doğru değil. Arkadaşların bu konuda duyarlılık göstermesini istiyor. Adaysanız ilçe başkanlığına aday olmayalım diye bir eğilim var. Özünde doğru bir eğilim aslında. Arkadaşların, belediyesi bizde olan ilçelerdeki arkadaşların, akıllarından belediye başkanlığı adaylığı varsa, tekrar aday olmasınlar.

Mithat Umutoğulları: Mesela Aliağa’da Özcan Durmaz, 4 yılı aşkındır ilçe başkanlığı yapıyor. Aliağa’da belediye başkan adayı olmayacaksa parti açısından kayıp olur.

Asuman Ali Güven: Bunu da konuştuk. 8 ilçe konusunu. Oradaki düşüncelerimi söyledim. Oradaki ilçe başkanı arkadaşların ve seçilecek olan arkadaşların belediye başkanı olmalarında hiçbir sakınca yok. Bu konu netleşti. Sekiz ilçede siyaset yapan arkadaşlar belediye başkanlığı adaylığı düşünüyorlarsa ilçe başkanlığı adayı olabilirler, ilçe başkanı olanlar da devam ettirebilirler, gönüllerinden belediye başkanlığı geçiyorsa da hiçbir sıkıntı yoktur.

Bunlar biraz spekülatif söylemler. Zor bir süreç yaşıyoruz. 2019’a kadar gideceğimiz süreç oldukça kritik bir süreç. Hatta 2018 Temmuz’unda, hatta 15 Temmuz gündemi geliyor, baraj kalksın söylemi var, seçimlerin erkene alınması, partilerin ortaklığı söz konusu- tüm bunlar gündemi zorlaştırıyor. Sorumlulukları artıyor partinin. Ve bu duyarlılık içinde davranılması gerekiyor. 2017 bu süreçte, belediyelerimizin performanslarını daha da arttırmaları gerekiyor, halkla ilişkilerini daha da önemsemeleri gerekiyor. 24 saat fedakarca çalışmaları gerekiyor. Vitesi arttırmamız gerekiyor. Zaten 2017 performanslarına baktığımızda, belediyelerimizin bu çalışmalarının daha iyi noktada olduğunu görüyoruz. Seçim sürecine yaklaşıyoruz, belediyelere daha fazla görev düşüyor. CHP’nin büyükşehir belediyelerinde başarılı olacağının sinyallerini veriyor. Bu görev ve sorumlulukla davranmamız gerekiyor. Belediyelerimizin sorumlulukları çok çok daha ağır. Belediye başkanlarımız genel başkanımızla görüşecekler. Parti yönetimleriyle görüşecekler. Bu ay tekrar toplantı var. Bu konuda ciddi bir gayret var. Vitesi bir yükseğe çıkarıp daha hızlı hizmet getirme anlayışında olmalıyız.

Mithat Umutoğulları: CHP’li belediye başkanlarının en çok sıkıntı yaşadığı konu ilçedeki parti içi muhalefet. Ülkemizin önünde daha ciddi problemler var. Herkesin özveride bulunup partiyi zarar görmeden davranması gerekiyor. Örgütün daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal medya üzerinden yapılan eleştirileri pas geçmediniz, disiplin cezalarını uyguladınız...

Asuman Ali Güven: ilçelerde belediye başkanlığını kazanmaya endeksli siyaset anlayışı ülkeye, halka ve Cumhuriyet değerlerine karşı sorumsuzluk olarak görüyorum.  Eğer bizim Cumhuriyet değerlerinin tekrar yaşatılması, o değerlerle ülkemizin buluşması, işsizlik, demokrasi,hukuk gibi bir derdimiz varsa yeni vizyonla olaylara bakmamız lazım.  Bireysel kısır siyaseti terk etmemiz lazım. Belediye başkanlarıyla uğraşmak yerine ülke sorunlarıyla uğraşmalı. Yerel seçimlerle endeksli siyaset yapma anlayışını terk edip genel siyasete, özveri siyasetine odaklanıp bir duruş sergilememiz gerekiyor. Şu anki kongreler sürecimizde ciddi bir anlayış ve tavır geliştirmeliyiz. Kongreleri ve il kongresini belediyeler hesaplaşmasını, kim hangi belediyede başkan olacak sevdasıyla mücadele verirsek partimize zarar vermiş oluruz. Doğal olarak da ülkemize ve halkımıza karşı, Cumhuriyet ve demokrasi değerlerine karşı görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmemiş oluruz. Burada büyük bir özveri ve anlayış gerekiyor.

Adem Nakçı: Ön seçim için 5 bin delege seçimi için 10 bin kişi sandığa gitmiş. Delege seçimlerine katılım neden bu kadar yüksek.

Asuman Ali Güven: Bunların analiz edilmesi lazım. Bu da bir işaret daha var. Partinin yükseliş trendi var. Ülkeyi yönetme iddiasında bir yükseliş var. Muhalif harekette bir büyüme var. Bunun da etkisi var. Bu da partiyi daha bir ilgili hale getiriyor. Aslında özünde, asıl olan üyelik sisteminin yeniden düzenlenmesi lazım. Üyelik niteliklerinin ve liyakatın tekrar değerlendirilmesi lazım.

Mithat Umutoğulları: CHP milletvekilleri AK Parti milletvekillerinin performansını görüyoruz. Zaman zaman siz ve Aziz Bey yanıt veriyor. Sizin vekilleriniz topun dışında kalıyor…

Belediyelerimiz kendini savunuyor. İhtiyaç olduğunda belediyelerimiz kendini savunacak kudrette. Milletvekilleri daha çok oyunu genel siyasete kurmuş durumda. Yerelde daha ziyade yerel siyasetçiler ağırlıklı. Bu yanlış algıyı kırmak için ve düzeltmek için de topa gireceklerini tahmin ediyorum. Ben bunu genel başkanla da konuştum. İzmir belediyesinin özellikle bu kırsal kalkınma projeleri gerçekten örnek bir proje. Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınması açısından. Genel başkan gittiği her yerde bunu anlatıyor. Zaten yerel yönetimlerle ilgili partinin çalışmaları, talip olduğumuz yeni büyükşehirlerle ilgili referansımız bu belediyeler. Bundan sonra gündemde bu zaten doğal olarak olacak.

Mithat Umutoğulları: AK Parti milletvekilleri, il başkan yardımcıları karar aldılar. İlçeler kendi bulundukları bölgelerde savunma mekanizması geliştiriyorlar. Sizin milletvekilleriniz bu topun dışında kalıyor biraz. AK Partinin yaptığı eleştirileri cılız mı buluyorsunuz, etkili mi'

Asuman Ali Güven: Belediyeler bizde. Eleştirebilirler. Biz belediyeler olarak kendimizi savunabiliyoruz bir kere. İl olarak savunuyoruz. İhtiyaç olduğunda topa milletvekilleri de giriyor. Çok yoğun bir şekilde girmelerini isteyebilir, bekleyebilir, talep edebiliriz. Bu konuda Aziz Beyin bir önerisi oldu. Bunun değerlendirmesi oldu. Milletvekilleriyle konuşacağım. Bundan sonraki süreçte milletvekillerimizin biraz daha tavır içine girmelerini, biraz daha topa girmelerini talep edeceğim. Çünkü siyaset ısınıyor. Onların da topa girmeleri gerekiyor. Ulusal siyaset bir yana yerel siyasette de. Belediyeler kendilerini savunacak kudrette. Milletvekilleri oyunu genel siyasete kurdu. Yerelde daha ziyade yerel siyasetçiler ağırlıklı. Ama bir nebze bu yanlış algıyı düzeltmek için topa gireceklerini tahmin ediyorum. Kısa bir süre sonra bu işler daha farklı bir şekilde olacak.

AK Partililerin eleştiri ve açıklamalarını ben etkili bulmuyorum. Söyledikleri eleştirileri işin siyasal boyutunu da değerlendirmelerinde hem hizmet anlamında hem yanına politika koyarak yaptıkları değerlendirmeleri çok etkili ve içerikli bulmuyorum. İnandırıcı olduğunu ben düşünmüyorum. Söylemiş olmak için yapılmış, politik bir  davranış olarak görüyorum. Çok yapıcı da bulmuyorum. Asıl olan yapıcı olmasıdır. Yapıcı ve yol gösterici olması gerekiyor. Öneri içermesi gerekir. Bizim partinin de bu önerileri değerlendirmesi lazım. Adam doğru söylüyor, şuna dikkat edelim demesi lazım.

Mithat Umutoğulları: Akrabaları belediye de diyor ama kendisinin eşi hastanede başhemşire 

Asuman Ali Güven: Onların o şekilde eleştiri getirmeleri kendilerini yıpratıyor. Birinci derece yakını bu ülkeyi yönetenin damadı yönetici, kızı parti yönetiyor. Kendilerine dikkati çekiyor. Bu defa biz bakıyoruz cepheden, bunlar ne yapıyor diye. Baktığınızda hanedan mıdır gibi kelimeler kullanılabiliyor. Bizimle yapılan eleştirilerin çok sağlıklı ve gerçekçi olduğunu düşünmüyorum. Hatasız kul olmaz. Ufak tefek hatalar telafi edilir, edilecektir. Ama abartılacak bir durum olduğunu düşünmüyorum.

Mithat Umutoğulları: Son 15 yıldır CHP’li belediyeler yönetiyor İzmir’i. Adı şaibeye karışmadı belediye başkanlarının. Yargının dibine kadar içine girdiği, aylarca dinlediği ve sonunda beraat eden CHP’li belediyeler var. Ama zaman zaman sanki belediye başkanları yolsuzluk yapıyor algısı oluşturulmaya çalışılıyor.

Asuman Ali Güven: Hayretler içerisinde kalıyorum. Görevden zorla uzaklaştırılan belediye başkanları var Türkiye’de biliyorsunuz. Buralarda yaşanan büyük olaylar var FETÖ ile de ilgili. Büyük bütçelerle ilgili bunlar. Şimdi buralarda CHP’de de olması lazım, CHP ile ilgili böyle bir eleştiri ve algı yaratmaya yönelik bir davranış. Asıl olan devasa rakamlarda, iki büyük kentte, telaffuz ediliyor. Bizim büyükşehir ve ilçe belediyelerine yönelik söylemler iftira boyutunda. Aziz Bey, dürüst başkan tanımlamasına uyar. O derece örnek bir insandır. Bu tartışmaları ben çok anlamlı bulmuyorum. CHP’li belediyeler, zaten neler ne kumpaslar kuruldu, FETÖ’nün ciddi saldırıları oldu, bürokrat bir yıl içeride tutuldu, dünya kadar soruşturmalar açıldı. Savcılık mütaalasında ne kadar büyük haksızlığa uğranıldığını çok net olarak görebiliyorsunuz. CHP’li büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin çalışmaları örnek teşkil ediyor. en büyük referansımız büyükşehir ve ilçe belediyelerimizdir. İzmir, Eskişehir, Aydın gibi kentleri en iyi şekilde yönetiyoruz.

Aziz Kocaoğlu 3 dönemdir bu görevi yapıyor. İzmir ile ilgili aday arayışı sorunumuz yok. Düşünmüyorum doğru da bulmuyorum. İzmir zaten CHP’nindir. Başkanı Aziz Kocaoğlu’dur. Asıl olan bizim için Ankara, Bursa, İstanbul, Adana, Mersin gibi büyükleri kazanmak. İzmir bizimdir, İzmir’in belediye başkanı bellidir. CHP’nin İzmir’i düşünmemesi gerekiyor. İzmir zaten bizimdir ama 8 ilçe ilave edilecek. Genel merkez rahat olsun. Burada CHP iktidarı vardır. Biz diğer illeri istiyoruz genel merkezden. Onların alınması noktasında da referansız.

Adem Nakçı: Diyarbakır gezisi coşkulu geçmişti. Nasıl bir izlenimle döndünüz

Asuman Ali Güven: Diyarbakır ile diyaloglarımız devam ediyor. Kadın kolları eski başkanımız il başkan yardımcısı pozisyonuna geçti. Bizden talepleri var. 3 tane mağdur köy çocuklarıyla ilgili talepleri var. Hemen bunlara yardımcı oluyoruz. Önümüzdeki hafta o üç köydeki çocukların ihtiyaçlarını karşılayacağız. Siyasetende diyalogumuz gelişerek devam edecek. Genel başkanımıza da anlattım. Güney Anadolu ilişkilerimizi geliştirmek ve büyütmekten yanayız. Hep birlikte güzel çalışmalar yapmak için fırsat bekliyoruz. Kongreden sonra bu işlere inşallah daha fazla zaman ayıracağız.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.