Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gündem dışı konuşma teamülleri yine ipleri gerdi: Soyer’e ‘antidemokratik’ suçlaması

Gündem dışı konuşma teamülleri yine ipleri gerdi: Soyer’e ‘antidemokratik’ suçlaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci oturumu İzmir Kültürpark’ta gerçekleştirildi. Gündem maddeleri üzerinde tüm kararların oy birliğiyle verildiği oturumda yenden gündeme gelen gündem dışı konuşmalar meclisi gerdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile konu üzerinde uzlaşamayan AK Parti Grubu meclis sonrasında bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada meclis idaresinde usul üzerinde durulurken Soyer’in tavrı ‘antidemokratik' olması gerekçesiyle eleştirildi.

  • Ege Postası
  • 12.10.2020 - 20:10

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi İzmir Kültürpark 1 No’lu Hol’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Toplantıda tüm maddeler üzerinde mutabık kalınırken gündem dışı konuşmalar konusu yine meclise damgasını vurdu.

Meclis gündemindeki tüm maddelerin oy birliği ile onaylanmasını ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. Meclis Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz ay aldığı karar doğrultusunda gündem dışı konuşmalarda daha önce meclise konuşma talebinde bulunan kişilere söz verdi. Başkan Soyer’in yalnızca talepte bulunan üç kişiye söz hakkı vereceğini söylemesinin ardından mecliste ipler yine gerildi.

Soyer’in sözleri üzerine konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, kararı eleştirerek “Gündem dışı konuşma talebi meselesi çok uzadı. Aslında uzamaması gerekiyor. 18 aydır çok güzel bir şekilde devam diyordu. Sizin olmadığız bir oturumda biz bunu konuştuk ve grup vekillerimizle toplantı yaptık ve orada kişi sınırlaması kararı alınmadı. Dolayısıyla şu an siz kısıtlı kişiye söz hakkı vereceğinizi söyleyince şaşırdık. Bunun doğru olduğunu düşünmüyoruz. Ve geçmişten gelen doğru teamülün devam etmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Hızal’a cevaben konuşan Başkan Soyer, “17-18 aydır hiçbir kısıtlama olmadan devanam etmiştik ama mecliste konuşma sürelerinin aşıldığını gördük. Ben 10 yıldır meclis üyeliği yaptım ve o süre içerisinde böyle bir şey asla yaşanmamıştı. Bunun bu şekilde devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Siz daha sonra grup vekilleri olarak toplantı yaparsınız” ifadelerini kullandı.

“İZMİR’İN GÜNDEM MADDELERİ VAR”

Soyer’in ardından söz alan Hızal, “Biz az önce yaklaşık 152 maddelik bir gündem görüştük. Bu 30-40 dakika sürdü. Bizim burada meclisin çalışmasının önün kesmek gibi bir niyetimiz asla yok. Ama önümüzde her zaman tartıştığımız bir yönetmelik var. Eğer ki biz yönetmeliklere uygun hareket edeceksek gündem maddelerinin teker teker okunması gerekiyor. Siz meclisin ilk günlerinde ‘Ben İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak vaktim var ve bu meclis salonunda uzun uzun görüşeceğiz’ demiştiniz. Yarım saatte sizin ortaya koyduğunu maddeleri görüştük. Hepsini madde numaralarıyla oyladık. Bir de İzmir’in gündem maddeleri var. Bunlar bazen 3 bazen 5 işi tarafında gündeme getirilir. Biz bunları konuşmalıyız. Siyasetin dili diyorsunuz sürekli. İşte bu biz bu uygulamayı doğru şekilde yaparsak olur. Bize yasaların vermiş olduğu bir hak konuşmak. Burada oldukça demokratik bir yöntemle devam eden uygulamanın yine devam etmesini istiyoruz. Bunu bir süre daha değiştirelim arkadaşımıza daha söz verelim yarın eskiye döneceğiz ifadesi doğru değil. Ben ayağa kalkarak konuşuyorum. Oturarak konuşsam beni buradan attıracak hiçbir madde yok. Dolayısıyla biz burada İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamına olan saygımız İzmir halkına olan saygımızdan dolayı tüm meclis üyeleri ayağa kalkar. Çünkü bu bir teamül ve doğru bir teamüldür. Aynı teamülün konuşmalarda da geçerli olmasını istiyorum” diye konuştu.

“ASLİ İŞİMİZ KOMİSYON GÜNDEMİNİ KONUŞMAK”

Hızal’ın ardından konuşan Soyer, uygulamanın bir süre daha devam edeceğini belirterek şunları söyledi; “Bu gündem dışı konuşmalar adından da anlaşılacağı gibi gündem dışıdır. Bizim asli işimiz komisyon gündemini konuşmaktır. Asli işimiz gündem dışı konuşmalar değildir. Ama son zamanlarda asli gündemimize yarım saat ayırıyoruz. Güncem dışı konuşmalar vatandaşlarımızın zamanını alıyor. Biz gündem dışı konuşmalar başlığını iyi kullanmadık bu süreçte. Özgür bey memnun kalmış olabilir ama İzmirliler değiller. Çünkü çok gündem ve İzmir dışına çıkıldı. Dolayısıyla biz meclis yönetmeliğinin madden uygulanmasını da tercih ederdik ama teamüllere de uyarak yazılı talep istemiyoruz. Ama biz bu kadar yıllık İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin teamüllerine de uyarak buna devam edeceğiz. Sadece bu uygulamayı İzmir halkının güvenine layık olmak ve İzmir gündeminin aşka şeylerle meşgule dilmemesi için bu uygulamaya devam edeceğiz.”

“TUNÇ SOYER'İN TAVRI ANTİDEMOKRATİKTİR”

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise gündem dışı konuşmalarda İstanbul örneğini vererek Başkan Soyer’e hitaben, “Biraz önceki ifadenizi üzüntüyle dinledik. Çünkü burada gündem dışı maddelerde İzmir’i meşgul ettiğimizi amiyane tabirle boş konuştuğumuzu ifade ettiniz. 500 günde hiçbir arkadaşımızı boş konuşma yapmadık. Yeri geldi Foça’daki yeri geldi Urla’daki sorunları konuştuk. Temelinde baktığımızda her şeyin çok güzel olacağının söylendiği İstanbul’da gündem dışı konuşmalar hiçbir şekilde kesilmiyor. İzmir İstanbul’dan daha mı az öneml? ‘İzmir’in siyasetini değiştireceğiz’ diyen Tunç Soyer’in bu tavrını hayretle izliyorum. Kaldı ki Grup Başkan Vekilleri olarak bir araya geldik ve samimiyet ile bir irade ortaya koyduk. Bugün tüm maddeleri oy birliği ile yapmış olduğu bir meclis iradesinin samimiyetiydi. İzmir 30 ilçeden oluşuyor, müsaade ederseniz konuştuğumuz maddeler sizin gündeminiz. Ancak her arkadaşımızın kendi ilçesinin farklı gündemleri var. Aramızdaki mutabakatlar neticesinde bir araya geldik. Ve bir metot için yargı ortaya koyduk. Bugün de grup sözcüleri olarak bir araya geldiğimizde sayı sınırlaması olmadan konuşma kararı yaptık. Bugünkü ifadeleriniz bizi derinden yaraladı. Bu nedenle bu tavrı uyguladığınız takdirde kurallara uygun olarak maddeleri tek tek konuşalım. Ama siz bir araya gelmiş bir iradeyi yok sayar bir tavır ortaya koyduğunuzda bizim grup sözcüleri ve başkanvekilleri olarak bir araya gelmemizin bir anlamı kalmıyor. Tekrar ediyorum Tunç Soyer’in bu tavrı antidemokratiktir” ifadelerini kullanıldı.

“İZMİR’E HAKSIZLIK EDİYORUZ”

Başkan Soyer, Hakan Yıldız’ın eleştirilerine şu şekilde cevap verdi; “Benim süreyle ilgili sınırım yok. Saatlerce sabaha kadar konuşalım. Ama bu siyasetin sınırlarına indiği zaman hem kentimize hem İzmir’e haksızlık ediyoruz. Burada kişiselleşmiş çok sığ tartışmalar yaşadık. 18 ay tüm tartışmalar bize faydalı olmadı. Ama Türkiye’de siyasetin seviyesiyle ilgi bir kanaat var. Ama İzmir’i bundan uzak tutabiliriz. İzmirde sığ siyaset yapılmalısın önüne geçebiliriz. Grup başkanvekillerim bir araya gelip bir mutabakata varırlarsa ben bunu uygulamaya hazırım.”

KÖKKILINÇ’TAN 12. MADDE HATIRLATMASI

Tartışmaların ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, meclis kanunlarındaki 12. maddeye vurgu yaparak, “Biz sizin arzunuzla diğer bütün meclise partilerin başkanvekilleriyle bir araya gelip mecliste gündem başlıkları hakkında nasıl hareket edeceğimizi konuşuyoruz. Bu sizin gösterdiğiniz bir centilmenlik. Bu konunun askıda kaldığını ve devamının gelmediğini görüştük. AK Parti Grup Sözcüsü arkadaşımız o halde biz söz almayacağız dedi. Biz bu konuyu o zaman karara bağlamadık. Cuma günü değerlendirilir dedik. Komisyonlar İzmir halkı için çalışıyorlar. Meclis yönetmeliği maddeler hakkında lehte ve aleyhte usulen söz alınabilir deniyor. Bugüne kadar sürekli, merkezi idare müfettişleri inceleyip meclisin yönetimi konusunda kusur bulmamışlar. Meclis yönetmeliğinde 12. maddede eğer kişilik hakkını ihlal edecek ya da konu dışına çıkacak hal ve davranışları meclis başkanı uyarır daha da ileri gidilmesi halinde meclis başkanı o kişiyi dışarı çıkarır der. Biz burada hep Türkiye’ye örnek olduk. Ne zamanki bu konular tartışma konusu oluyor, hepsinde bir kişilik ihlali ya da meclis başkanına yönelen suçlamalar oluyor” dedi.

SOYER’DEN İNCİRALTI AÇIKLAMASI

Gündem dışı konuşmalar konusunda uzlaşı sağlanamazken meclisin son konuşmasını yapan Soyer, geçtiğimiz haftalarda yeniden gündeme oturan İnciraltı’ndaki araziye ilişkin bir açıklama yaptı. Soyer, "Gündem dışı bir noktayı dikkatlerinize sunmak işitiyorum. İnciraltı’ndaki bir alan 1984 yılında İzmir bölgesi ilan edilmişti. 1991’den 2007’ye kadar sınırları tartışıldı ve o günden sonra bugünkü sınırlarını aldı. Orada hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hem de Turizm Bakanlığı’nın plan yapma hakkı var. Yarın toplantı yapılacak. Biz de bürokrat arkadaşlarımızı görevlendirdik. Diliyorum ki on yılların sorunlu konusu çözüme kavuşacak. Tek bir dileğim var. İnciraltı kent ormanının sınırlarını genişletecek bir plan yapılır Ve umarım ki sağlık turizmini canlandıracak bir adım atılır. Pandemi süreci bize EXPO 2015’te ‘Sağlık kenti İzmir’ ve ‘Herkes için sağlık’ temasıyla ne kadar doğru bir adım attığımızı gösterdi. Şimdiden çalışacak arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle 2018-2019 yılında görüşülen planlar orada da konuşulacaktır” diye konuştu.

“İSTERLERSE MİKROFONLARI KAPATSINLAR BİZ KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Meclis sonrasında AK Parti Grubu Başkan Soyer2in tavrını eleştirmek adına bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına basın açıklamasını yapan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal şunları söyledi;

“Sizler de bizler gibi 18-19 aydır meclisi takip ediyorsunuz. Bu mecliste18 ay boyunca geçmişte de olduğu gibi Cumhur İttifakı olarak hep İzmir'i konuştuk ve tartıştık. Ne kadar doğru muhalefet yaptığımızın birkaç örneği var. Sayın Başkan’ın kardeşinin genel sekreteri olduğu istenilen yere aktarılmak istenen bir meblağ vardı ve biz ona karşı çıktık. Büyükşehir tarafından İstanbul'da oradaki öğrencilerin yurt ihtiyacını karşılamak için alınan arsanın satısına karşı çıktık. Biz bunları konuştuk ve eleştirdik. Ancak Sayın Başkan sanırım bunu kişisel eleştirileri olarak kabul etti. Biz bu eleştirileri yapmaya devam edeceğiz. Sayın başkan 10 yıl belediye başkanlığı yaptı ve kendisi de dile getiriyoruz… Zannedersem buradaki meclis toplantılarına sık gelmediği için buradaki teamüllerden haberdar değil. Ben gurup başkanvekili olarak ve grubumuz olarak konuşmaya devam edeceğiz… İster kameraları kapatsınlar isterse mikrofonları kapatsınlar biz konuşmaya devam edeceğiz. Hiçbir meclis üyesi ayağa kalktığında şov amacı ile konuşmuyor. Tunç Soyer ne amaçla konuşuyor tabi onu bilemeyiz. Biz burada bugüne kadar teamüller nasıl uygulandıysa bundan sonrada aynı teamüller uygulanması hakkında mücadele vereceğiz. Biz sadece bize oy verenlerin muhalefeti değiliz, Tunç Soyer'e de oy verenlerin ancak bugün 90 dakikayı kaldırdığı için, bugün trafik sorununu çözmediği için eleştiren İzmirli hemşerilerimizin de muhalefetiyiz. Biz bu eleştirilerimizi yaparken, muhalefetimizi yaparken, ebetteki İzmir Büyükşehir Belediyesinin en başındaki Tunç Soyer'i de eleştireceğiz. Bunu kişisel bir eleştiri algılıyorsa o onun sorunu. Bizim bu eleştirilerimiz neticesinde burada bir usul tartışması açarak, burada bu güne kadar uygulanan usul yöntemlerini bir kenara iterek bugün 3 kişiye söz vereceğim gibi bir ifade mi kullanaca? Evet yönetmelik maddeleri çok açık. Yönetmelik maddelerini birebir uygularsak diğer konularda da gündem maddelerini tek tek okumamız gerekiyor. Meclis öncesinde de usul tartışmalarının açılması gerekiyor. Bununda yapmadan siz ben bugün 3 arkadaşımıza söz vereceğim gibi demokratik olmayan bir uygulamanın içine girersiniz. Sözde demokratikle sözde demokrasiyle bura yönetilmez. Biz bugüne kadar hiçbir meclis üyesinin, hiçbir belediye başkanının kişilik haklarına saldırıda bulunmadık. Hiçbir arkadaşımız da bulunmadı… Sonuna kadar da eleştirilerimizi yapmaya devam edeceğiz. Tunç Soyer herhalde Seferihisar'da kanarya severler derneğinin başkanlığını yapmadı. Tunç Soyer Seferihisar belediye başkanlığı yaptı. Göreve geldiğinde 20 milyon olan borcu görevden ayrılırken 130 milyon olarak bıraktı. Elbette ki bunu eleştireceğiz. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde de aynı uygulamanın yapılmasından korkuyoruz. Anti demokratik bir uygulamayı sizler aracılığı ile tüm Türkiye'ye anlatacağız. Daha önce farklı konularda çok farklı bir tartışmalar oldu ancak daha önce böyle bir basın açıklaması yapmadık. Hem demokratiğiz diyeceksiniz, hem de demokratik uygulamaların üzerine basa basa anti demokratik uygulamalar üretmeye çalışacaksınız. Doğru yaptığında nasıl yanında duruyorsak yanlışta da karşısında duracağız. Yoksa bize oy veren ya da vermeyen İzmirlilere nasıl hesap vereceğiz. Bugün Tunç Soyer aslında bütün meclise saygısızlık yaptı. Siyasi etiğe sığmayan bir davranışla saygısızlık yaptı.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.