Dolar 32,5849
%0.3
Euro 35,0684
%0.28
Altın 2.457,590
%0.88
Bist-100 9.821,00
%1.07

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gümrükçü süreci değerlendirdi: 'CHP delegesi kapıkulu da değildir'

Gümrükçü süreci değerlendirdi: 'CHP delegesi kapıkulu da değildir'

CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü gazetecilerle buluştuğu basın toplantısında CHP’ye üye olduktan sonra yaşadıklarını anlattı. Toplantıda Çiğli İlçe Kongresi'nde gerginlik beklendiğini ancak 17 Aralık’ta bu beklentinin boşa çıkarıldığını anlattı. Başkan Gümrükçü il başkanlığı sürecini yöneten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun iyi niyetli bir çalışma yürüttüğünü söyledi. Buradan çıkacak isimlere bakılması gerektiğini ifade ederek, "Kimse oyun bozan olmak istemez" derken, Ecevit'in, "CHP'li delege kimsenin kapıkulu değildir" sözleriyle göndermede bulundu.

  • Ege Postası
  • 25.12.2017 - 11:30

YAĞMUR UYGUR/EGEPOSTASI - CHP Çiğli İlçe Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli İlçe Kongresi'nden, Türkiye gündemine kadar bir çok konuyu paylaştığı tanışma toplantısı düzenledi. Toplantıda kendi siyasi geçmişini anlattı. Gümrükçü, çok genç yaşta yönetim kurulu üyeliğini ilk kez 21 yaşında yaptığını anlatan  Gümrükçü, bugüne kadar 4  il başkanıyla çalıştığını ve 3 dönem Ali Rıza Koçer başkanlığında ilçe yönetiminde yer aldığını söyledi.

Öte yandan Gümrükçü tek aday dayatmasının İzmir delegesine yapılamacağını örneklerle anlattı. Gümrükçü, “İzmir delegesi Erzurum Kongresi Delegesi gibidir, kimseyi CHP delegesine aday diye dayatamazsınız.  ‘Manda ve himaye kabul edilemez’ der çıkar. Bülent Ecevit’in dediği gibi ‘CHP delegesi kapıkulu, da değildir’ ilçe delegesi gibi hiç değildir. 

“DOSTLUĞU İLAN ETTİK”

İlçe başkanlığı sürecinde beyaz bir sayfa açmak içn erken dönemlerde bir araya gelerek çıkar gözetmeden çalıştıklarını söyleyen Gümrükçü, “Beyaz sayfa açalım demiştik, arkadaşlar içten çalıştı. 26 mahallenin 20’sini kazandık delege seçimlerinde dostluk temelinde erkenden başlayan bir çalışmaydı. Elimizde kamu olanakları yoktu ve kimseyi faydalandırmadık. Arkadaşlar CHP için ne yaparız dediler ve kazandık. 2 liste yapıldı. Mavi ve beyaz. Bir mahalle tek liste çıktı bir mahalle sarı bir de kırmızı çıktı. Erkan Akar, Behçet Köymen, Barbaros Kiriş gibi arkadaşlarımla 5 adayımız çıktı. Parti tarihinde ilk defa ortaya çıkan bir mini ön seçim yaptık. Videoya aldık. Mahalle mahalle gezildi. Bize de ‘kendi adınıza propaganda yapmayın’ deyip seçim yasağı uyguladılar. Sandık açıldı. Herkes oradaydı. Oyların 237’sini aldım. İsterdik ki biz birlikte olalım Erkan’la. Ama sonuçta 2 adaylı bir kongre oldu. Konak Kongresi tansiyonlu başladı. Bizde Çiğli’de de aynını bekliyorduk. Son hafta gördük. Germeyelim dedik. Kongrede bir 2 arkadaş germeye çalıştı ama örgüt izin vermedi. Kavgayla anılıyordu. Ama biz 17 Aralık'ta dostluğu ilan ettik” dedi.

“ÇİĞLİ 2. KALE”

Belediye ile bir sorunları olursa kamuoyu önünde tartışmayacaklarını belirten Başkan Gümrükçü “Geçmişte yaşanan örgüt belediye kavgasını yapmayacağız.Geçmişte de yapmadık. Fikir ayrılıklarımız olursa partinin yetkili organlarında açacağız. Birleşme bütünleşme noktasındayız. Çünkü buna ihtiyacımız var. CHP’nin İzmir’deki 2. kalesi Çiğli. Çiğli çalışması 2019’da milletvekili sayısının artmasına ve Recep Tayyip Erdoğan karşındaki aday daha güçlü aday olacaktır.  Avantajımız Çiğli’yi tanıyor olmak. İnsanları tanıyorum. Nasıl çözüyoruz konusunda geçmişte de kafa yormuştum o anlayışla devam edeceğim. Örgütsel yapıyı güçlendirmek hedefimiz.

Biz kongre delegelerimizle meclisler kuracağız. Delege arkadaşlar ve gönüllüler, partili muhtarımız ve kanaat önderlerini toplayacağız. Analizlerimiz hazır . Onlar üzerinden hangi bölgeye nası çalışacağız. 1. turda CHP’ye 2. Tturda en yüksek adaya çalışacağız. Yüzde 75 ‘e ulaşırız. Bu işi yeni kurduğumuz ekiple  tüm çiğliyi kucakladık. Sosyal dokuyu mahalleyi kucakladık. Ona gideceğiz. Hedeflerimize de ulaşacağız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK BADİRE ATLATTIK”

Ergenekon terör örgütü  suçlamasıyla yargılandığını ve son olarak savcının beraat istediğini anlatan Gümrükçü “Ergenekondan yargılandım emniyette ifademi alan memurlar da Fetullahçıydı. Kaçma şüphesi olduğu iddia edilen kişiler şu anda burada ayakta ama onları yargılayanlar kaçak. 10 yıl kaybetti Türkiye. Bu adalet ve kalkınma partisinin tek adam, tek parti konusunda ilk çalışmasıydı. Korkuyla yıldırmaya çalıştılar. 2013’te korku duvarı yıkıldı. Geçmişte beraber yürüdük bu yollarda diyen arkadaşlar şimdi valla haberimiz yoktu diye sıyrılmaya çalışıyor. 15 Temmuz’da büyük badire atlattık. Ben ilk ağızdan mağdurlarıyım. Nasıl bir örgüt olduklarını biliyorum. Önemli bir tehdit atlattık. Maalesef iktidar partisi kurduğu darbe hükümetiyle o gün ne olacaksa bugün yapıyor” şeklinde konuştu.

“İYİ PARTİ EN ÇOK OYU İZMİR’DE ALABİLİR”

İYİ PArti’nin yapılan anketlerde Türkiye ‘genelinde alacağı en yüksek oyu İzmir’de alabileceğini ifade eden Başkan Gümrükçü, “Yeni sistem yüzde 50 + 1  zorunluluğu getiriyor. Referandumda AKP + MHP oyunu. Yakalamayan illerde başarısız örgütlerine neşter vurdu ve hazırlık içinde. Yeni bir siyasi oluşum var İYİ Parti.Hayırda bizimleydi. Biz Sol bir partiyiz onlar sağ bir parti. Sağın alternatifi Türkiye’de sağ değildir. Bir sistem değişikliği ve algı değişikliği lazım. Geçmişte üretilen çözümlerle nereye geldiğimiz belli. Taze kana ihtiyaç var ma bu kan CHP’de var. Her gün yeni bir anket yayınlanıyor yüzde 20’leri gösteriyor ama bugünler için gerçekçi bulmuyorum. En yüksek Oyu İzmir’de alabileceğini düşünüyorum. CHP’de bu konuda çalışıyor. Anketçi bir arkadaşımdan aldığım bilgilerle 6 ay önce yüzde 42 Meral Akşener’e oy verebilirim diyen vardı. Parti kurulmadan önce.  Şimdi de yüzde 15 evet var. Ama bana Genç Partiyi hatırlatıyor. En yüksek oyu yine İzmir’de almıştı. maalesef. Akşener’in de aynı sonuca ulaşması mümkün” diyerek CHP’nin bu konuda  başarısını arttırarak süreçten çıkacağını ifade etti. Gümrükçü , “Toplum talebiyle gelişim ve değişim önümüzde bir hedef. CHP bunu yönetebilirse başarısını arttırarak devam edecektir. Akşener’in partisine oy verenlerden 3’te biri de CHP seçmeni. Bu da parti olarak bizim çözmemiz gereken bir konu. CHP Güçlü bir örgüt. Doğru bir süreç yönetirsek 2019’da 30 belediye kazanmamız mümkün. Cumhurbaşkanlığında doğru hareket ederek yüzde 75’i yakalamız mümkün. Parti belediye uyumu, halkla iyi ilişkiler kurmuş bir CHP süreci rahatlıkla yönetecektir. Yüzde 50. Oyumuzu 60’a çıkarmamız mümkün” ifadelerini kullandı.

İZMİR’İN BEKLENTİSİNİ ANLATTI

İzmirlilerin siyasetten beklentilerinin araştırıldığı bir anketin ön çalışmalarını paylaşan Gümrükçü, Hayır blokuyla yapılacak diyalogun sürdürülmesinin faydalı olacağını da söyledi. Gümrükçü, “İzmirli siyasetten ne istiyor sorusuna partilere baktığında kendi dokusuna tarzına uygun simler görmek istiyor. Her İzmirli gibi dürüst temiz namuslu ve Atatürkçü isimler görmek istiyor. Dinamik projeci sorunları gelişirken görebilen ve çözüm üretebilen bir siyasi anlayış istiyor. Kadın ve gençlerin ön planda olduğu yeni yüzlerin öne çıktığı bir siyasetçi görmek istiyor. Özelikle CHP için aktif siyaset yapa ve iktidar alternatifi olduğunu gösterebilen bir siyasetçi istiyor.

Türkiye’nin öncelikleriyle partisinin önceliklerini örtüştürebilen siyasetçiler istiyor. Biz CHP’liler olarak bu eksende yapacağımız çalışmalarla bu seçimlerden çıkabilir. İyi PArti’nin Emine ülker Tarhan kadar başarısız olacağını düşünmüyorum. Siyasi süreç görüp yönetmek CHP’nin görevidir” dedi.

ADAYI TARİF ETTİ

CHP İzmir İl Başkanlığı süreciyle ilgili basın mensuplarını sorularını yanıtlayan ve sürece dair açıklamalar yapan Başkan Gümrükçü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sürdürdüğü görüşmelerin iyi niyet çerçevesinde mutabakat sağlama amacı güttüğünü ifade ederek seçilecek başkanın bu dönem zorlu bir görevle karşı karşıya olduğunu söyledi. Başkan Gümrükçü “CHPİzmir  il başkanlığı zor bir görev. 3 büyük seçim var. Avantajlar ve dezavantajlar var. Türkiye’nin kader seçimi 2019 . Bu süreci yönetecek bir. Kadronun oluşması şart. STK ile iyi ilişkiler kuran iyi diyalogları olan İzmir’in tüm dinamiklerini taşıyan bilen harekete geçirecek proaktif bir yol izleyip gündem yaratacak.,CHP politikalarını halka benimsetecek, köprü olacak, milletle ittifak yapacak, bir örgüte ihtiyaç var. İl Başkanı dışında. Bu iş kişi değil ekip işi böyle bir ekip nasıl kurulabilir. Bu mutabakat onunla ilgili. Tek aday diyorlar ama yanlış. İzmir’de geçmişte bir araya gelmemiş arkadaşların. Bir araya gelip mutabakat adayı çıkarma arayışı var” diye konuştu. 

“ERZURUM DELEGESİ GİBİDİR”

Gümrükçü tek aday dayatmasının İzmir delegesine yapılamacağını örneklerle anlatarak “İzmir Delegesi Erzurum Kongresi Delegesi gibidir” ifadelerini kullandı. Gümrükçü “Kimseyi CHP delegesine aday dayatamazsınız. Erzurum, Sivas kongresi delegesi gibidir. ‘Manda ve himaye kabul edilemez’ der çıkar. Bülent Ecevit’in dediği gibi ‘CHP Delegesi kapı kulu da değildir’ ilçe delegesi gibi de değildir. Kamu olanaklarıyla da şekillendiremezsiniz. 600 il delegemiz var. 650 kiş İzmir’in geleceğini belirleyecek. Burada dayatma olmaz, olursa delege kabul etmez. Aziz Bey olumlu bir süreç yönetiyor. Farklı eleştiriler olabilir. Haklılık payları da olabilir. Biz bir iyi niyet görüyoruz. Abilik yapma noktasında süreci götürüyor. İlçe başkanlarını dinledi vekillerle buluşacak. Belediye başkanlarıyla ve il başkanıyla buluşacak. Fikirler kamuoyuyla paylaşacaktır” dedi.

“DAYATMA GÖRMEDİM”

Genel Merkez’den bir dayatma görmediklerini de vurgulayan Gümrükçü “Genel Merkezin icazet vermesi baskı yapması doğru m? Disiplinli bir parti. İlçesi ile il genel merkezi. Bu sadece İzmiri değil tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir durum. Genel Sekreterimiz ve 3 genel başkan yardımcımız İzmir’de Genel Başkanımız İzmir milletvekili.  Bundan daha doğal bir şey yok. Geçmişte Genel merkez dayattı. Ama genel başkanımız o noktada baskıcı bir kişlik sergilemedi. Elbetteki bir tercihi olabilir. Ama gördüğüm kadarıyla giden arkadaşlarımıza hayırlısı lsun çalışın diyormuş. Demokratik bir kongre yaşayacağız görünüyor. Ama mutabakat aday nasıl belirlenecek. Masada kimler var benim gündemim dışında. Bunu sizlerle öğreneceğiz. Hayırlı bir karar çıkar diyorum” ifadelerini kullandı. 

“İSİMLER ÖNEMLİ”

İl başkanlığı için ifade edilen isimlerin çok önemli olduğunu da söyleyen Gümrükçü “

Adı geçen isimler çok önemli isimler. Karataş güven nalbant oğlu ayrı ayrı kıymetli. Süreç öyle bir noktaya gelirse isim isim konuşabiliriz. Ama bu süreçte isimlerden çok nasıl bir örgütsel yapının kurulacağı benim için daha önemli. Gelecek, bu il kongresinde seçilecek yöneticilerin elinde olacak. Kişiden çok nler yapacağı beni daha çok ilgilendiriyor. Süreç ilçe kongremizden öne başladı. Telefonlar önceden geldi. Sürecin tam ortasındayım. İlçe başkanı olmasam da ortasındaydım. Süreci Ağırlıklı olarak ilçe başkanlarının yönlendireceğini düşünüyorum. İlçe başkaları ilçe delegeleriyle toplanıp temsil yetkisi alıyorlar. Önce izler sonra değerlendiririz” ifadelerini kullandı

“KİMSE OYUN BOZAN OLMAK İSTEMEZ”

Kendisinin aday olup olmayacağı sorusuna net bir yanıt vermeyen Gümrükçü geçmişteki adaylığının sürecinin farklı olduğunu vurgulayarak  “Biz 2014’te Ali Engin istifasından sonra 11 ilçe başkanıyla ben 3 kişi de sözlü destek vermişti 30 ilçenin 14’ünün desteğini alarak genel başkanla görüşerek tekin bingölde oradaydı o koltuğa ben aday oldum. o dönem başka bir dönemdi bu dönem başka bir dönemeç. Bu dönem seçim var. Az evel söylediğim faktörler var. Be adayım diye çıkmak. Kimseye bir fayda sağlamaz. Sandığa gireceksiniz oyunuzun ölçüsünü göreceksiniz. Ben adayım demeyi doğru bulmuyorum. Burada kimse oyun bozan olmak istemez. Talibi varsa zaten çıkacaktır. Uzlaşı durumunu gördükten sonra çıkacaktır” ifadelerini kullandı. 

“CHP’DE NAMUSSUZLAR BARINAMAZ”

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun ile ilgili iddialar konusunda yorumu sorulan Gümrükçü konuyu tam olarak bilmediğini ifade ederek “CHP’de namussuzlar barınamaz. Emiri altında personele baskı uygulayan, kadına değer vermeyen kişilere yaptırımı vardır. Ama belediye başkanımızın bu pozisyonda olup olmadığından bilgim yok. Varsa gereği yapılır. Ama yoksa CHP’ye karşı yapılan bir süreç oalrak değerlendiririm” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.