Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gülen'e hapis yatırtan savcı: Nurettin Soyer!

Gülen'e hapis yatırtan savcı: Nurettin Soyer!

Darbe girişiminin arkasındaki isim olmakla suçlanan Fethullah Gülen’in 1971’den bu yana hüküm giydiği tek davanın savcısı Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer'in babası dönemin Askeri Savcısı Nurettin Soyer... Gülen’in hüküm giydiği tek davanın savcısı

  • Ege Postası
  • 25.07.2016 - 11:24

EGE POSTASI - Türkiye’de 15 Temmuz akşamı Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başlattığı darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanması sonrası tüm gözler Amerika’da yaşamını devam ettiren Fethullah Gülen’in üzerine çevrilmişti. 

15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki isim olmakla suçlanan ve uzun yıllardır ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin hükümet gerekli girişimleri başlattı.

Geçtiğimiz günlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca tamamlanan "Ana Gülen Yapılanması" iddianamesinde ”Gülen Yapılanması”nın 1971 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde örgütlenmeye çalıştığının yer alması, ilginç bir ayrıntıyı gözler önüne serdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetinin, Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin arkasındaki isim olduğunu öne sürdükleri Fethullah Gülen’i, 45 yıl önce yani 1971'de sanık sandalyesine oturtan savcı Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer'in babası dönemin Askeri Savcısı Nurettin Soyer...

TCK'NIN 163. MADDESİ
Savcı Soyer, 1971 tarihinde, TCK'nın 163. maddesinden tutuklanan ve 7 ay tutuklu kalan Gülen'i 54 sanıkla birlikte “Laikliğe aykırı olarak devletin içtimai, iktisadi, siyasi, hukuki temel nizamlarını kısmen de olsa dini esas ve inançlara uydurmak amacıyla cemiyet tesis, teşkil, tanzim veya sevk ve idare etmek, böyle cemiyetlere girmek veya girmek için başkasına yol göstermek” iddiasıyla suçlamıştı.

7 AY TUTUKLU KALDI
Yapılan yargılamada sanıklardan bazıları çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Gülen’e TCK‘nın 163/4. Maddesini ihlalden üç yıl ağır hapis cezası verildi. 19 Ağustos 1971’den bu yana Fethullah Gülen’in hüküm giydiği tek dava oldu. Gülen 7 ay tutuklu kaldıktan sonra, 5 Kasım 1971 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

BASKI OLDUĞUNU HİSSEDİYORDUK!
Babasının hukukun üstünlüğüne inanan bir asker olduğunu, Cumhuriyet Tarihinin en kritik iki döneminde 1971 ve 1980’de Askeri Savcı olarak görev yaptığını ve evrensel hukuk ilkeleri ile hukuk kurallarına bağlı kalarak hareket ettiğini ifade eden Başkan Soyer, " O dönemde hakikaten tamamen illegal dini ayinler yapıyor ve amaçları için küçücük çocukları alet ediyorlardı. İlk kıvılcım orada çıktı. Davanın baş sanıklarından biri Fethullah Gülen'di...Babama o dönemde bir baskı yapılıyordu. Davayla fazla uğraşmaması için baskı gördüğünü hissediyorduk. Ama o asla bunlara pabuç bırakmadı ve ilkelerinden taviz vermeden hukukun gereklerini yerine getirdi." dedi.

Tunç Soyer davanın görüldüğü yıl 12 yaşındaydı.

90'LARIN SONU
Savcı Soyer, 1990'ların sonunda vefat etti. Gülen de 90'ların sonunda Amerika'ya giderken, o tarihten bu yana ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşıyor. 

YUMRUK YEMİŞTİ
Davayla ilgili hafızlara kazınan olay davanın hâkimi Albay Kaya Alpkartal'ın Gülen davasının savcısı Soyer'e ‘Nur talebelerini suçlu göstermek için delil diye lüzumsuz şeyleri dosyalara doldurmuşsun!’ diyerek mahkeme esnasında yumruk atması olmuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.