Dolar 32,3443
%0.08
Euro 34,9833
%-0.23
Altın 2.321,270
%0.04
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gruşçu'dan 19 Mayıs'ta anlamlı proje

Gruşçu'dan 19 Mayıs'ta anlamlı proje

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda anlamlı bir projeye imza atarak Nutuk’u sesli kitap haline getirmeye başladı. Gruşçu, Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri olan Nutuk’un tamamını ‘Herkes için Nutuk’ başlığıyla kendi sesiyle okuyarak sesli kitap haline getirip yayınlayacak.

  • Ege Postası
  • 19.05.2020 - 10:10

CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, 19 Mayıs’ta özel ve anlamlı bir projeye imza atıyor. Gruşçu, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp Milli Mücadele yıllarına uzanan büyük mücadelesini konu alan Nutuk’un tamamını kendi sesiyle okuyarak sesli kitap haline getirecek. ‘Herkes için Nutuk’ başlığıyla sesli kitap projesini başlatan Gruşçu, Nutuk’u özellikle erişmekte ve okumakta güçlük çeken çocuklar, gençler, yaş almışlar ve görme engelliler için seslendirecek.

AMAÇ KOLAY ERİŞİM, HEDEF UYGULAMAYA GEÇMEK

Okumak veya dinlemek isteyen herkesin bu kaynaktan yararlanabileceğini belirten Gruşçu, Nutuk’un yalnızca manevi değerinin değil aynı zamanda fikirsel, ilkesel ve yaşamsal değerinin olduğunu dile getirerek amacının çocukluktan erişkinliğe kadar Nutuk’a herkesin kolay erişimini, hedefinin ise Mustafa Kemal Atatürk’ün doğru anlaşılmasını, fikirsel ve ilkesel olarak uygulamaya geçmeyi sağlamak olduğunu ifade etti.

ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN

Gruşçu, Nutuk’un yalnızca Türkiye’deki yurttaşlar için değil tüm insanlık için ilham veren bir kaynak olduğunu belirterek şunları söyledi: “Nutuk, her sayfasında fikirsel, ilkesel ve yaşamsal değerler taşıyan, okudukça haz veren ve ilham uyandıran çok özel bir kaynak. Kişinin geçmişiyle bağ kurup geleceğine yön veren eşsiz bir yapıt. Çok az devrimci böylesi bir kaynağı tüm insanlığa armağan edebilir. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlayan Milli Mücadele serüveninin içinde ne çetin kavgalar, ne büyük umutlar ve tüm mevcudiyetini istiklale adamış bir dava insanını görüyoruz. Asla yılmadan ve umudunu kaybetmeden; onu yolundan döndürmek isteyenlerin üzerine azim ve kararlılıkla gidiyor. İmkansız denilecek işlerin nasıl mümkün kılınabileceğini bizlere gösteriyor. İşte bu yüzden özellikle çocukların ve gençlerin muhakkak dinlemesi gereken bir sesli kitap oluşturuyorum. Onlar bu kaynağı dinledikçe ilham alacak ve gelecek nesiller bu ilhamla beslenecek. O zaman fikirsel, ilkesel ve yaşamsal değerlerine sahip çıkan ve yaşatan nesiller yaratmak mümkün olacak.”

MAVİ GÖZ, KALPAK VE YALDIZLI CÜMLELER...

Mustafa Kemal’i ve onun fikri anlayışını kavramanın yalnızca şeklen mümkün olmayacağını dile getiren Gruşçu, “O, fikirlerini yalnızca söyleyen değil, fikirleri ve ilkeleriyle etkileyen bir liderdi. Türkiye’deki büyük devrimi en zor şartlarda gerçekleştirdi. O yüzden Mustafa Kemal’i anlamak için dönemin şartlarını, ülkenin içinde bulunduğu zor durumu, ekonomik, siyasi ve sosyal çöküşü iyi anlamak gerekir. Onun düşünsel varlığının yalnız bir çift mavi göz, kalpak ve yaldızlı cümlelerden ibaret olmadığını kavramak gerekir. Böylesi bir dönemde kurtuluşun hangi psikolojik ve sosyolojik etmenler altında başarılabildiğini aklen ve fikren algılamak gerekir. Elbette bu da yetmez. Tüm bu algıladıklarımız ve kavradıklarımızı azim ve kararlılıkla uygulamak gerekir. İşte o zaman, gerçek Mustafa Kemalciler, Atatürkçüler olmayı başarabileceğiz. Mustafa Kemal aklını, fikrini ve vicdanını bize Nutukla paylaşıyor. Ondan kam almak bize düşüyor.” şeklinde konuştu ve tüm yurttaşların 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı.

Projeyi Neler Özel Kılıyor'

EN KAPSAMLI ‘NUTUK’

Projeyi özel kılan en önemli detaylardan birisi Gruşçu tarafından sesli kitap haline getirilecek Nutuk’un en kapsamlı kaynak olması. Nutuk, birçok kaynakta sadeleştirilmiş ve birtakım nedenlerden dolayı bazı bölümleri çıkarılmış olduğundan tamamına ulaşmak mümkün olmuyor. Ancak bu sesli kitapta esas kaynağa sadık kalınacak.

19 MAYIS’TAN 9 EYLÜL’E...

Gruşçu, Nutuk’un ilk satırı olan “1919 yılının 19 Mayıs günü Samsun’a çıktım” cümlesini 19 Mayıs günü okumaya başlayarak İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun ve Milli Mücadelenin sona erdiği gün olan 9 Eylül’de son satırı olan “Muhtaç olduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur.” cümlesiyle sona erdirmeyi planlıyor. Okumanın bitmesiyle birlikte sesli kitap birçok dijital platformda yayınlanmaya başlanacak.

İLK DEFA DİJİTAL ORTAMDA

Nutuk’un tüm dijital ortamlarda sesli kitap haline getirilmesi sağlanacak. Böylece kullanıcılar istedikleri platformlardan kaynağa güvenilir ve kolayca ulaşarak istedikleri sesli aygıtlardan kitabı dinleyebilecek.

TÜM BELGELERİ İÇERECEK

Sesli kitap, Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’ta bahsettiği kişi ve olayların belgelerini de içerecek. Kişi ve kurumlarla yaptığı tüm yazışmalar, telgraflar ve belgeler de ilk defa Gruşçu’nun seslendireceği sesli kitapta yer alacak.

YALIN BİR DİL KULLANACAK

Nutuk’un esasında bulunan eski Türkçe kelimeler yerine günümüzde yaygın olarak kullanılan eş anlamlı kelimeler kullanılarak daha yalın bir dil kullanılacak. Böylece daha anlaşılır hale getirilmiş olacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.