Dolar 32,5393
%-0.02
Euro 34,8571
%-0.02
Altın 2.430,480
%0.01
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Greenpeace'dan TAEK hakkında suç duyurusu

Greenpeace'dan TAEK hakkında suç duyurusu

ULUSLARARASI çevre örgütü Greenpeace, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) görevlileri hakkında, İzmir'in Gaziemir İlçesi'ndeki eski kurşun fabrikasında radyasyonlu atıkların toprağa gömülmesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu.

  • Ege Postası
  • 21.01.2013 - 14:15
İZMİR- Greenpeace Akdeniz Nükleer Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, TAEK hakkında, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Levi, suç duyurusu nedenini, "Varlığı tespit edilen radyoaktif maddenin tesise nereden ve nasıl geldiğinin belirsiz olduğu kabul edildiği halde, TAEK tarafından bu yönde bir ceza soruşturması başlatılmamış, yürütülmemiş olması. Büyük miktarda radyasyonlu malzemenin 2007 yılından bu yana, insan ve çevre sağlığı açısından güvenilir herhangi bir özel bertaraf yöntemi kullanılmaksızın tesiste bulundurulması" olarak açıkladı.

2007 yılından bu yana bölgedeki varlığı TAEK tarafından bilinen radyoaktif maddelerin, 3 Aralık tarihinde yayımlanan bir haberle gündeme geldiğini belirten Levi, bunun ardından TAEK'in farklı açıklamalarda bulunduğunu, ancak sorumluluk kabul etmediğini ve radyoaktif maddelerin nasıl bertaraf edileceğine ilişkin bir plan ortaya koymadığını ileri sürdü. Cenk Levi, bugüne kadar bu konuda hiçbir ceza soruşturmasının başlatılmamasının düşündürücü olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Burada yaşanan durum, akla, nükleer atıkların yasa dışı ticaretini getiriyor ve bu sadece ulusal değil uluslararası düzenlemelerle de suç oluşturan bir fiil. Nükleer santral yapma iddiasında olan ülkemizde, böyle bir olay yaşanıyor olması, ileride başımıza geleceklerin de bir göstergesi. Tespit edilen radyoaktif maddelerin yıllarca olduğu yerde bırakılması, sadece tel örgü çekilerek görevin yerine getirildiğinin düşünülmesi, olayın ciddiyetinin anlaşılmadığını gösteriyor. Vatandaşların sağlığını korumakla görevli devletin, bu radyoaktif maddeleri insan yerleşiminden bir an önce uzaklaştırması ve bu olaya sebep veren kişileri tespit ederek gerekli cezaları vermesi gerekiyor."

Cenk Levi'nin İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçenin işleme konulduğu öğrenildi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.