Dolar 32,3823
%0.2
Euro 35,0462
%-0.05
Altın 2.326,580
%0.27
Bist-100 9,10
%0.26

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Göz göre göre faciaya davetiye

Göz göre göre faciaya davetiye

​İzmir’in dört bir yanını saran ve son olarak Kemalpaşa’da halkı isyan ettiren taş ocaklarına bir yenisi daha ekleniyor. Aliağa’da yer alan ve bölgenin önemli su kaynaklarından bir tanesi olan Güzelhisar Barajı yakınlarında Karaköy’de kurulacak taş ocağı için gelen talebi değerlendiren İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED değerlendirmesinin başladığını duyurdu.

  • Ege Postası
  • 08.01.2015 - 10:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Buca, Bornova ve Çeşme gibi ilçelerde halkı peşi sıra eylemlere sürükleyen, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının doğaya etkileri nedeniyle karşı çıktığı taş ocaklarında ateş Kemalpaşa’dan Aliağa’ya sıçradı. Geçtiğimiz ay içerisinde mahkeme kararları ile durdurulan, dün de Kemlapaşa’da yaşanan gerginlikler sonrasında tartışmaların bir kez daha gündeme taşındığı taş ocakları ve maden ocakları ile ilgili İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden flaş bir karar geldi.
 
GÜZELHİSAR BARAJINA KOMŞU OLACAK
Lotus Madencilik tarafından Aliağa ilçesi Karaköy sınırları içerisinde yapılması planlanan andezit-bazalt ocağı ve kırma eleme tesisi ile ilgili talebi incelemeye alan Çevre ve  Şehircilik İl Müdürlüğü projeyle ilgili ÇED sürecinin başladığını duyurdu. İki hafta arayla bölgede kurulması planlanan ikinci tesisle ilgili başvuruyu incelemeye alan il müdürlüğü 25,85 hektarlık alanda faaliyet gösterecek tesisi halkın ve ilgili kurumların görüşüne sundu. Bölgenin en önemli su kaynakları arasında sayılan ve ilçenin su ihtiyacını da büyük ölçüde karşılayan en önemli su kaynaklarından Güzelhisar Barajı su koruma havzasına oldukça yakın bir alanda inşa edilecek tesisle ilgili görüş sunan resmi kurumlar herhangi bir sakınca görmedi.


BÖLGE TAŞ OCAKLARININ MERKEZİ HALİNE GELDİ
Çevreye salgıladığı gaz, toz, duman ve kimyasal maddeler nedeniyle halk sağlığı açısından tartışılan taş ocakları arasında yer alan tesis üretim faaliyetleri süresince şirket alanda patlayıcı madde ve malzemeler kullanarak maden arayacak. Taş ocaklarının merkezi haline gelen bölgede yaklaşık 840 bin TL’lik yatırımla hayata geçirilecek tesis yıllık 1 milyon 680 bin ton üretim faaliyeti gerçekleştirecek.


 BARAJ VE SU KAYNAKLARI İÇİN KRİTİK UYARI!
En yakın yerleşim birimine bin metre mesafede bulunan ve 10 yıllığına işletme ruhsatı verilen taş ocağı hazine arazisine kurulurken, ÇED raporu dosyasında ise tesisin yaratacağı olası zararlarla ilgili Güzelhisar Barajı’nı işleten PETKİM’den oldukça kritik bir uyarı yer aldı. Barajın ve su kaynaklarının zarar görebileceği yönünde görüş sunan PETKİM, baraj aks ve göl rezervuarının göreceği herhangi bir olumsu etki  karşısında  zararın madeni işleten firma tarafından tahsil edileceğini belirterek taahhütname istedi.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.