Dolar 32,4537
%-0.1
Euro 34,7686
%-0.58
Altın 2.441,790
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Görünürde hasar yok’ dediler binayı kaderine terk ettiler

‘Görünürde hasar yok’ dediler binayı kaderine terk ettiler

İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından il genelindeki binalarda hasar tespit çalışmaları başladı. Ancak riskli bölgede yaşamlarına rağmen bazı binalara sadece “görünürde hasar olmadığı” için hasar tespitine gidilmediği ortaya çıktı.

  • Ege Postası
  • 14.11.2020 - 17:30

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI-  İzmir’de 30 Ekim tarihinde yaşanan ve 115 kişinin hayatını kaybettiği  6.9 büyüklüğündeki depremde 17 bina yıkılırken 176 bina ağır hasar gördü.

Depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri zaman kaybetmeden bina hasar tespitlerine başladılar.

Hasar tespit çalışmalarının ardından bugüne kadar toplamda binin üzerinde bina ağır hasarlı ya da acil yıkılacak olarak raporlandı.

Yıkımların başlamasıyla birlikte vatandaşların mağduriyeti kendini göstermeye başladı. Bazı vatandaşlar yıkılan binalarda yaşadıkları için evzi kalırken bazıları ise bina hasar kontrolü dahi yaptıramıyor.

İzmir Hatay Nur Apartman’da yaşayan Murat B., mağdur olan vatandaşlardan biri oldu. Depremden sonra hasar tespit çalışmaları yapan AFAD’ın hemen bitişiklerindeki binaya yıkım kararı verdiğini belirten Murat B., aramalarına ve talepte bulunmalarına rağmen binalarına hasar tespite gelinmediğini söyledi.  

Murat B., yaşananları şu şekilde anlattı; “Üç bloklu binada oturuyoruz. AFAD bir süre önce gelip yanımızdaki binaya yıkım kararı vermiş. Yıkım kararı verilen binada oturan kişiler binayı boşalttılar. Demirler söküldü. Ekipler yanımızdaki bloğa yıkım kararı verdikten sonra bizim yaşadığımız binaya bakmak için de sonraki gün geleceklerini söylediler. Ama ekipler gelmedi ve aradığımızda da ‘Bir hafta içinde geliriz’ dediler. Bir hafta geçtikten sonra da ‘Gelmiyoruz, biz oraya bakamayız’ dediler. Bakmama sebepleri de binanın dışarıdan görünür bir hasarının olmamasıymış. Ama dibimizdeki blok yıkılıyor. 

Sonuç olarak yan bina yıkılıyor. Biz de binamız yıkılacak mı yıkılmayacak mı diye tedirginiz. Binadaki herkes taşınıyor. Bize bir yer gösteren de olmadı. Gelen ekipler hiçbir şey söylemediler. Binaya gelip bakmıyorlar. Biz hiçbir şey bilmiyoruz. Binaya da güvenemiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. AFAD’tan ses çıkmayınca biz de binada hasar tespit çalışması yapılsın diye özel bir şirketle anlaştık. Ama yine de çok güvenemiyoruz.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.