Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Giraud Çiftliği için yargıdan flaş karar

Giraud Çiftliği için yargıdan flaş karar

İzmir'in ünlü ailelerinden Giraud'lara ait, Buca'daki 203 bin metrekarelik araziyi orta yoğunlukta konut alanına dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararı, ikinci kez yargıdan döndü. Tanınmış ailenin çiftliği için

  • Ege Postası
  • 29.04.2016 - 16:31

İzmir 3. İdare Mahkemesi, Buca'da İzmir'in tanınmış ailelerinden Giraud'lara ait içinde ağaçların yeraldığı 203 bin metrekarelik taşınmazın büyük kısmı doğal karakteri korunacak alan olan planını orta yoğunlukta konut alanına dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi onaylı imar plan değişikliğini iptal etti. Davacıların avukatı Mustafa Kemal Turan, 1104 daire yapılabilecek alanla ilgili kararla haksızlığın önlendiğini söyledi.

İzmir'de 2008 yılında başlayan Buca'da Giraud Çiftliği adıyla bilinen araziyle ilgili plan değişikliğini yargı ikinci kez durdurdu. Davacılar Pakize Cirit ve Ali Sezer'in avukatı Mustafa Kemal Turan, yaptığı basın toplantısında sözkonusu 203 bin metrekarelik büyük kısmı doğal karakteri korunacak alan bir kısmı da sosyal donatı alanı olan taşınmasın imar planını orta yoğunlukta konut alanına dönüştüren 2008 yılında yapılan plan değişikliğinin açtıkları dava sonuca İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından 2010 yılında iptal edildiğini söyledi. Ancak, aynı planın 2014 yılında ikinci kez yapıldığını belirten Turan, yine dava açtıklarını ve İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin de 1/5000 ölçekli plan değişikliğini iptal ettiğini açıkladı.

İzmir 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu, bilgi ve belgelerin değerlendirmesi sonucu Ocak 2016 tarihinde aldığı kararda alanı imara açan 1/5000 ölçekli planın 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'na uygun olmadığı, planın yapılmasında şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve imar mevzuatı kapsamında kamu yararı amaçlı, bilimsel, teknik ve nesnel gerçeklerin bulunmadığını tespit etti. Mahkeme taşınmazların kullanım kararanın değiştirmesinin kentsel yerleşik alanın genel nüfus, yoğunluk, doluluk-boşluk, doğal ve yapılaşmış çevre, teknik ve sosyal donatı alanları dengesi, ulaşım gibi temel planlama rasyonellerini tümden değiştirici nitelik buldu. Bu nedenlerle de planlama teknikleri ve kamu yararına aykırı olduğu anlaşıldığını, dava konusu plan değişikliği işleminde hukuku uyarlık bulunmadığı için iptaline karar verdi.

Avukat Turan, İzmir'de şahsa özgü imar yaklaşımları olduğunu iddia etti. Daha öcne 2011 yılında açtıkları davayla iptal edilen imar planının belediyenin ikinci kez yapmasının haksız işlemi yasallaştırma çalışması olduğunu önesüren Turan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu eleştirdi. Turan “Büyükşehir Belediyesi bu işlem ile sadece ve sadece bu parsele özel bir ayrıcalık tanıyarak tam anlamıyla şahsa özgü bir yaklaşım sergilemiştir. Etik açıdan Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu'nun istifa etmesi gerekir. Aynı plana eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşları da dava açtı" dedi.

TURAN CHP'Lİ BAKAN'IN VEKALETİNİ GÖSTERDİ 
Avukat Turan, birbirlerine dava açtıkları CHP İzmir milletvekili Murat Bakan'l da ilgili iddialarına devam etti. Florya Gayrimenkul A.Ş.'nin planlama sürecinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi, grup sözcüsü ve Hukuk Komisyonu başkanı olan Murat Bakan'ın o dönemde noterden vekaletname çıkardığını belirten Turan “Söz konusu plan 13 Mayıs 2011 'de Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçti. Florya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 13 Temmuz 2011'de Murat Bakan'a vekaletname çıkardı. Bu süreçten sonra aynı adada malik olan bir kişi dava açtı. Büyükşehir'de aynı plan yeni değişiklikle 45 gün içinde yeniden geçti. Bu süreçlerde Bakan hem Meclis üyesi olarak yeraldı hem de Gayrimenkul Ortaklığı'nın vekalet verdiği avukattı" dedi. Turan basın mensuplarına vekaletnamenin fotokopisini gösterdi. Turan, bu plan değişikliğinde yüzde 23 kamuya terk olduğunu belirten benzer planlarda yüzde 40 olan bu oranın düşük bırakılmasının doğru olmadığını belirtti. 

Avukat Mustafa Kemal Turan

Turan, İzmir'de dava açtığı üçüncü plan değişikliğinin ise Üçkuyular'daki Doğuş Grubu'nun projesini yapmasına olanak sağlayan imar planı olduğunu burada da bilirkişi raporunun planın hukuka, şehir ve bölge planlanasına, kuma yararına aykırı olduğu görüşünü mahkemeye ilettiğini söyledi. 

Giraud'lara ait Buca Hipodrom yakınlarında, içinde Giraud Çitliği bulunan 203 bin 500 metrakarelik arazi 1981 yılındaki İmar ve İskan Bakanlığı planlarında doğal karakteri korunacak alan - hara olarak belirlendi. Giraud ailesi 2006 yılında Büyükşehir Belediyesi'ne 1/5 bin ölçekli imar plan tadilatı için başvurarak, konut imarına açılmasını talep etti. Talep, sevkedildiği İmar Komisyonu'nda değerlendirilmeyi beklerken 2007'nin Kasım ayında yeni bir plan değişikliği talebiyle istenen konut alanında artış yapıldı. Aynı süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Bölge 1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı'nda arazi, haraya bitişik olması nedeniyle kentsel bölge spor alanı olarak kabul edilince, Giraud ailesi karara, İmar Komisyonu'nda bekleyen dosyalarını da dikkate alarak itiraz etti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2007 Aralık tarihli toplantısında itirazı kabul etti. Böylece Nazım İmar Planı'nda imara açılarak, konut yapımının yolu açıldı. Giraud çiftliğinin Mayıs 2006 tarihindeki başvurusundan 2,5 yıl sonra Aralık 2008'te yapılan Büyükşehir Belediye Meclisi'nde plan Giraudlar'ın plan değişikliği İmar Komisyonu'ndan CHP ve AKP'li üyelerin oybirliğiyle Meclis'teki oylamaya geldi. Meclis'te sadece CHP'nin tek şehir plancısı üyesi Ertuğrul Aksoydan ile SHP'den CHP'ye geçen Mehmet Gültekin itiraz etti. Karşı oy kullanan Aksoydan ve Gültekin, kamu yararına aykırı yapılaşmaya izin verildiğini öne sürdü. Büyükşehir Belediye Meclisi, arazinin "Orta Yoğunluklu Konut Alanı"na çevrilmesini öngören 1/5 binlik ölçekli planı oyladı. Buca Belediyesi tarafından uygulama planı yapılacak bu karara göre arazide 850 konut yapımına olanak sağlandı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.