Dolar 32,5589
%0.06
Euro 35,0114
%0.52
Altın 2.436,250
%0.54
Bist-100 9.776,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Geri dönüşüm nedir'

Geri dönüşüm nedir'

Geri dönüşüm, artık kullanılmayan malzemeleri yeniden işleme sürecine tabi tutarak yeni ürünler elde etmek anlamına gelir.

  • Ege Postası
  • 30.03.2020 - 13:19

Teneke kutulardan araç parçalarına, kullanılmış kağıtlardan yağlara pek çok şey atık madde, dönüştürülerek kullanılabilir hale gelir. Bu sayede hammaddelerin kullanımı azaltılır. Etkili geri dönüşüm hane ile başlar ve endüstri sanayisine uzanır. Günümüzde zaman geçtikçe daha fazla ürün dönüştürülmüş içerikle üretilmektedir. Geri dönüştürülmüş malzemeler içeren yaygın ev eşyaları arasında: gazete, kağıt havlu, plastik ve cam kaplar, çelik kutular ve plastik deterjan şişeleri yer alır. Yazıya devam etmeden önce parolaenerji.com.tr/ adresine bir göz atabilirsiniz.

Geri Dönüşüm Adımları Nelerdir'

Geri dönüşüm adımlarından ilki toplama ve ayrıştırmadır. Atık olarak nitelendirilen artık kullanılmayan ürünler toplanır ve türlerine göre sınıflandırılır. Geri dönüştürülemeyecek olanlar bertaraf edilmek üzere diğerlerinden ayrılır. Cam, metal, kağıt gibi hammaddelerine göre sınıflandırılan ürünler, bazen kendi aralarında da alt kategorilerine uygun şekilde sıralanır. Örneğin, hurda atıklar içerisinde demir olanlar ya da olmayanlar üzere gruplandırılır. Daha sonra ürünler, temizlenir ve imalat için kullanılabilir hale getirilir. Tüm geri dönüştürülebilir ürünlerin doğrudan yeni malzemelere dönüştürülmeden veya işlenmemiş kaynaklarla karıştırılmadan önce temel bileşenlerine ayrılması, eritilmesi veya sıvılaştırılması gerekir. Bu adımlar tamamlandıktan sonra her kategori kendi özelliklerine göre işlemlere tabi tutulur. Örneğin, cam, alüminyum teneke kutular ve çelik gibi maddelerin sıvı bir formda eritilmesi ve daha sonra yeni ürünlere dönüşmek üzere yeniden dökülmesi gerekir. Kağıt ve bazı plastik ürünler gibi geri dönüştürülebilir malzemeler ezilir ve parçalanır. Atık yağların dönüşümü ise yapısına bağlı olarak farklı işlemleri kapsar. Yeni ürünler oluşturulunca son geri dönüşüm adımı, satın almadır. Tüketiciler, etiketlerine bakarak bu adım ile üretilen ürünleri tercih ederek sürece yardımcı olabilir.

Geri Dönüşümün Faydaları

Geri dönüşüm sayısız faydayı beraberinde getirir. Öncelikli ve en önemli faydası çöp sahalarının azalmasını ve doğadaki tehlikeli atıkları yeniden işler hale getirmesidir. Düzenli depolama alanları sadece çevreyi kirletmekle kalmaz, şehrin güzelliğini de engeller. Havaya ve suya salınan kirleticiler, geri dönüşümün artmasıyla büyük ölçüde azaltılabilir. Aynı zamanda, hammaddelerin tüketiminde büyük tasarruf sağlar. Yeni malzemeler üretmeye gerek kalmadan günlük kullanılan enerji miktarı azalır ve karbon emisyonu oranı da düşer. Enerji açısından, bir geri dönüştürülmüş cam şişeden tasarruf edilen enerji ile tek bir ampul dört saate kadar çalıştırılabilir. Ayrıca geri dönüşüm, ekonomik açıdan da avantajlar yaratır. Düzgün çalışan geri dönüşüm firmaları ve programları, hükümet, vergi mükellefleri ve işletme sahiplerine atık programlarından daha az paraya mal olmaktadır. Siz de hem şirket maliyetlerini düşürmek hem de sürdürülebilirliğe katkı sağlamak istiyorsanız geri dönüşüm firmaları arasından alanında güvenilir ve süreci titizlikle yürüten Parola Enerji ile çalışabilirsiniz. Firmanın tüm bilgileri ve desteği için https://parolaenerji.com.tr/ adresinden bilgi alabilirsiniz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.