Dolar 32,5063
%0.18
Euro 34,8067
%0.25
Altın 2.490,040
%1.13
Bist-100 9.546,00
%0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir Belediyesi önünde işçi eylemi

Gaziemir Belediyesi önünde işçi eylemi

Gaziemir Belediyesi'nde örgütlü Belediye-İş 4 No'lu Şube'nin üyesi olan, şoför Zafer Calpbinici'nin yıllık izindeyken, gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığı ileri sürüldü. Aynı sendikanın yaklaşık 30 üyesi, Gaziemir Arda Meydanı'nda basın açıklamasının ardından belediye binası önünde oturma eylemi yaptı. Belediye İş Sendikası 4 nolu Şube Başkanı Ayhan Doğan, Belediye Başkanı Halil Arda'nın işçilere baskı uygulayarak sendika değiştirmelerini istediğini, sendikadan istifa etmeyenlerin işten çıkarıldığını iddia etti. Öte yandan Gaziemir Belediyesi yazılı açıklama ile iddialara yanıt verdi. Gaziemir Belediyesi önünde işçi eylemi

  • Ege Postası
  • 12.11.2019 - 12:40

Gaziemir Belediye Başkanı CHP'li Halil Arda'nın, göreve geldiği günden bu yana sendikalarında örgütlü 16 kişiyi işten çıkardığı, son olarak da belediyede şoför olarak çalışan Zafer Calpbinici'nin yıllık izindeyken, gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığı iddia edildi. Belediye-İş Sendikası'nın yaklaşık 30 üyesi, saat 10.00 sıralarında, belediyede yaşananlara tepki için Gaziemir Arda Meydanı'nda toplandı. Buradan belediye binasına yürüyen işçiler adına, Belediye-İş Sendikası 4 No'lu Şube Başkanı Ayhan Doğan, basın açıklaması yaptı. 

Üyelerinin, DİSK'e bağlı Genel-İş'e geçmeye zorlandığını savunan Doğan, şunları söyledi:

"Biz bu haksızlığa başından itibaren karşı çıktık. Geldiğinden bu yana çeşitli nedenlerle 15 sendikalı arkadaşımızı işten çıkaran Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, baskı ve zorbalığa baş eğmediği için son olarak sendikamızın 7 yıllık üyesi Zafer Calpbinici sadece bu haksızlığa itiraz ettiği için, Belediye İş'ten istifa etmediği için izindeyken gerekçe göstermeksizin işten çıkarıldı. Biz her zaman diyalogdan yana olduğumuz ve Gaziemir Belediyesi'nde 1 Şubat 2020'ye kadar yasal olarak yetkili sendika olduğumuz için Hali Arda'dan randevu istedik. Arkadaşımıza 'Sakın bir hukuksuzluk daha yapma, haksız yere onun ekmeğiyle oynama, bunun hesabını yasal yollardan senden sorarız' demek için bu randevuyu istedik. Ancak Halil Arda, yaptıklarının savunulacak bir tarafı olmadığını çok iyi bildiği için bize randevu vermedi. Biz diyalog yanlısı bir sendikayız. Ama diyalogdan anlamayanlara da onların anladığı dille konuşmasını biliriz ve o nedenle bugün meydanlardayız İşçinin özgürce sendika seçmesi anayasal bir haktır. Bu hakka müdahale, suçtur." 

Ayrıca Doğan, bazı işçilerin maaşlarının kesildiğini ve "ağır işler primi", "paso parası", "temizlik yardımı", "eğitim yardımı", "ikramiye alacağı" gibi alacaklarının da verilmediğini öne sürdü.

İşçiler, basın açıklamasının ardından belediye binası önünde, yaklaşık 1 saat oturma eylemi yapıp, olaysız dağıldı. (AA-DHA)

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA: KADIN MÜDÜRE AĞIR KÜFÜRLER ETTİ

İzmir'de, Gaziemir Belediyesi'nde şoför olarak çalışan Zafer Calpbinici'nin işten çıkarılmasıyla ilgili belediyeden açıklama yapıldı. Açıklamada, Gazi Bel Şirketi bünyesinde çalışan Calpbinici'nin, 1 Kasım 2019 tarihinde raporlu olmasına rağmen bağlı bulunduğu birimin müdürüne gelip, rapor bitiş tarihinden itibaren kullanmak üzere izin istediği, bu talebi uygun bulunmayınca da ağır küfürler ettiği ve bu olayın 5 kişi tarafından tutanağa geçirildiği ifade edildi.

'KENDİ SENDİKASININ TEMSİLCİSİ DE CEZAYI UYGUN GÖRDÜ'

Calpbinici'nin daha sonra Gazi Bel Şirketi'nin Disiplin Kurulu'na sevk edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Disiplin Kurulu'nda, Belediye İş Sendikası Temsilcisi Zafer Saylan'ın da oyuyla söz konusu şahıs cezalandırılmıştır. Belediye İş Sendikası Temsilcisi'nin de kendi üyeleri hakkında ceza tutanağını imzaladığı açıktır. Daha önce de amirlerinin talimatlarına uymayan, sözlü ve yazılı uyarı alan, çalışmamayı alışkanlık haline getiren bu işçi personelin, amirine yaptığı hakaretin sabit olduğu ve söz konusu küfürlerin muhatabının kadın bir çalışan olduğunu öğrenen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, belediyenin başı ve atamaya yetkili tek amiri olması sıfatıyla bu yetkisini işçinin iş akdini feshederek kullanmıştır. Belediye Başkanı Halil Arda, göreve geldiği günden bu yana kadına yönelik her türlü sözel ve fiziksel şiddete karşı olduğunu beyan etmişken bu olayı geçiştirerek kapatmak gibi kolaycı bir yaklaşımı benimsememiştir. Sadece görevini yaptığı için personelinden şiddet gören, ağza alınmayacak hakaretlere maruz kalan, hem de bir kadın olan çalışanını korumak, iş disiplinini sağlamak üzere, işçinin en ağır şekilde, yani iş akdinin feshi ile cezalandırılmasını uygun bulmuştur. Ayrıca, Belediye İş Sendikası'nın iddia ettiği gibi, hiçbir çalışanımıza sendika değiştirme baskısı yapılmamıştır. İşçilerimizin büyük çoğunluğu kendi iradeleriyle sendikalarını değiştirme kararı almışlardır. Belediyemizde çalışan 584 işçinin 554'ü tercihini DİSK Genel İş'ten yana kullanmıştır. Bugün, hiçbir doğru yanı bulunmayan bu açıklamaların kamuoyunun algısını yönetmeye yönelik olduğu ve başka amaçlara hizmet ettiği açıktır. İş disiplinini bozan, çalışmamayı meziyet sanan, amirlerine saygısızlık yapan ve ast veya üst herhangi bir şekilde kadına fiziksel veya sözel şiddet uygulayan personel, haksızlığı kanıtlandığı andan itibaren kim olursa olsun Belediye Başkanından himaye görmeyecek, Gaziemir Belediyesi çalışanı olamayacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.