Dolar 32,6021
%0.39
Euro 34,8337
%0.29
Altın 2.504,160
%0.79
Bist-100 9.461,00
%-0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Fransa'da ilk sonuçlar geldi: Paris karıştı

Fransa'da ilk sonuçlar geldi: Paris karıştı

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu sonuçlandı. Siyasi merkezdeki Yürüyüş Hareketi'nin lideri Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen ikinci tura kaldı. Fransa'nın başkenti Paris'te Bastille Meydanı'nda, aşırı sağcı Marine Le Pen'in ikinci tura kalması

  • Ege Postası
  • 24.04.2017 - 00:53

Ülkede 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, yerel saatle 20.00'de (TSİ 21.00) sona erdi.

France 2 kamu yayıncısı televizyon kanalının hazırlattığı sandık çıkışı anketine göre hiçbir aday, cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemedi.

Buna göre Macron oyların yüzde 23,7'sini alarak seçimden birinci çıktı. Le Pen de yüzde 21,7'lik oy oranıyla ikinci oldu. Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi'nin adayı François Fillon ve aşırı solcu aday Jean-Luc Melenchon ise yüzde 19,5'er oy aldı.

İlk turda ilk iki sırayı kazanan Macron ve Le Pen, 7 Mayıs'ta düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacaklar.

İlk tur seçimin resmi sonuçlarının Anayasa Konseyi tarafından 26 Nisan Çarşamba yerel saatle 20.00'ye (TSİ 21.00) kadar açıklanması bekleniyor. 
İkinci turda kazanan aday, 14 Mayıs'a kadar Cumhurbaşkanı François Hollande'dan görevi devralacak.

PARİS'TE PROTESTO EDİLDİ

Fransız polisi, Bastille Meydanı'nda barikatı zorlayan protestoculara karşı gaz bombası kullanıp eylemcileri dağıtırken, eylemci bir kadının da yaralandığı iddia edildi.

FRANSA, seçmeninin hiç olmadığı kadar kararsız olduğu bir ortamda yeni cumhurbaşkanının belirleneceği seçimlerin ilk turu için bugün sandığa gidiyor. Sonuçlarını önceden tahmin etmenin oldukça güç olduğu seçim, her ne kadar ulusal nitelikli olsa da, zamanlamasının da etkisiyle Avrupa Birliği referandumu havasına büründü. Seçimlerden çıkacak sonuçlar sadece Fransa’nın değil AB’nin kaderini de etkileyecek. İlk turdan, Fransa’nın AB’den ayrılmasını (Frexit) tetikleyebilecek ve AB açısından domino etkisi yaratabilecek sonuç çıkma ihtimali bulunması Brüksel’deki endişeyi artırmış durumda.

DÖRT ADAY FAVORİ

Yolsuzluk iddialarının gündemden düşmediği, hayata geçirilmesi zor ve kaotik etki yaratma riski yüksek vaatlerin havada uçuştuğu kampanyada dört aday favori. 7 Mayıs’ta yapılacak ikinci tur için, oyları sürekli düşüş halinde olan Sosyalist Parti’nin adayı Benoit Hamon’un (49) çok geride kaldığı yarışta, mevcut yönetimin eski bakanı Emmanuel Macron (39) ve aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen (48) en güçlü adaylar olarak görülüyor.

Hakkındaki yolsuzluk iddialarına rağmen oylarını belli bir oranda tutmayı başaran Cumhuriyetçilerin adayı, eski başbakan, François Fillon (63) ve yakaladığı çıkışla herkesi şaşırtan aşırı solcu Jean-Luc Melenchon (65) da Macron-Le Pen ikilisini zorlama, hatta geçme potansiyeline sahipler. Adaylar arasında AB’ye en sıcak bakan isim Macron, Fillon da Avrupa projesinin devamından yana. Le Pen ve Melenchon’un programları ise sadece Fransa’nın AB üyeliğini değil AB’nin geleceğini de tehdit eder bir boyuta sahip.

Fransada ilk sonuçlar geldi: Paris karıştı

FREXİT KORKUSU

AB karşıtı Le Pen ve Melenchon ikilisinin ikinci tura geçme olasılığının ihtimal dışı görülmemesi Brüksel’i kaygılandırıyor. Fransa’nın alacağı olası AB’den çıkma kararı yani Frexit’in AB açısından sismik etkilerinin Brexit’ten (İngiltere’nin AB’den çıkışı) daha fazla olacağı konusunda herkes hemfikir. AB’nin, kurucu ülkelerinden ve en önemli ekonomilerinden olan Fransa’nın çıkışı halinde ayakta kalma ihtimali çok da yüksek değil.

GÜVENLİK ALARMI EN ÜST SEVİYEDE

Perşembe akşamı Champs-Elysees’de (Şanzelize Caddesi) düzenlenen terör saldırısının ardından bugünkü seçimler olağanüstü güvenlik önlemleri altında yapılıyor.

STRATEJİK OYLAR BELİRLEYECEK

Paris’in meşhur Champs-Elysees caddesinde perşembe akşamı düzenlenen terör saldırısı öncesinde de oy oranları bıçak sırtındaydı. Saldırının terörle mücadele konusunda diğer adaylara oranla çok daha sert ve radikal önlemler üzerinde duran Marine Le Pen’e katkı sağlayacağı sıkça yapılan yorumlar arasında yer aldı. Bununla birlikte saldırının etki yaratma potansiyeli taşıdığı bir başka oy kitlesini “stratejik oylar” oluşturuyor. Le Pen’in ikinci tura geçtiği varsayılarak yapılan projeksiyonlarda, karşısında en rahat zafer elde etme potansiyeli görülen aday Emmanuel Macron. Stratejik oyların Macron’da toplanacağı öngörülüyor. Öte yandan dün Paris’te Gare Du Nord tren istasyonunda polisi bıçakla tehdit eden ve paniğe neden olan bir adam gözaltına alındı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.