Dolar 32,3469
%0.3
Euro 35,1453
%0.07
Altın 2.301,620
%1.06
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Foça'da sanata saygı

Foça'da sanata saygı

Foça Belediyesi, vefat etmeden önceki son yıllarını kentlerinde geçiren Büyük Usta Ressam Avni Arbaş’a olan saygılarını ‘‘Avni Arbaş Heykeli’’ ile ifade etti.‘‘Avni Arbaş Heykeli’’nin açılışı,  ‘XI. Uluslararası Foça Kültür Sanat ve Balıkçılık Festivali’’ kapsamında düzenlenen törenle yapıldı.

  • Ege Postası
  • 12.09.2018 - 10:32

Avni Arbaş Sokağı devamındaki Kalyoncu Kafe arkasında bulunan yeşil alanda tanzim edilen ‘‘Avni Arbaş Heykeli’’ açılışına, onur konuğu olarak davet edilen Avni Arbaş’ın kızı Sanatçı Zerrin Arbaş da katıldı.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ‘‘Resim sanatının büyük ustası merhum Avni Arbaş, vefatından önceki son yıllarında ilçemizde bulundu. Büyük Ustaya olan saygımızı heykeliyle ifade etmek istedik’’dedi.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, onur konuğu Zerrin Arbaş ve ‘‘Avni Arbaş Heykeli’’ni yapan sanatçı Eşber Karayalçın’a teşekkür plaketi sundu.

SANATA SAYGI

Heykel sanatçısı Eşber Karayalçın’ın, krom-nikel ve korten çelik malzemeden yaptığı eser; Avni Arbaş’ın kendi portresi ve resmettiği atlı figürlerden birinin 3 boyutlu halinden oluşuyor.

AVNİ ARBAŞ KİMDİR'

1919 yılında İstanbul’da doğan büyük ressam. Türkiye’ye özgü yöresel motifleri resimde ilk kullanan sanatçılardandır. Ortaöğrenimini Galatasaray Lisesi’nde bitirdikten sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne girdi. Burada 1940-1946 arasında Fransız ressam Leopold Levy yönetiminde çalıştı. 1940’ta Beyoğlu Matbuat Müdürlüğü’ndeki Liman Resim Sergisi’ni düzenleyen ve sonradan “Yeniler” diye anılacak olan sanatçılar arasında yer aldı. Yeniler, 1928’deki “Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği” ve 1933’teki “D Grubu” gibi girişimlerin genelde Batı sanatına dönük tutumlarından sonra, yöresel değerlere, Türk toplumuna ve geleneklerine yönelişin ilk temsilcileriydi. Avni Arbaş 1947’de Fransız Hükümeti’nin bursuyla Paris’e gitti. Oradaki ilk kişisel sergisini 1953’te açtı. Daha sonra Saint-Paul de Vence’ta, Paris’te, Antibes’de, New York’ta, Torino’da ve Cenevre’de kişisel sergiler düzenledi. Paris’te soyut resmi desteklemekle tanınan “Salon de Mai” galerisinin üyesi bulunan Avni Arbaş, ayrıca Paris’teki yabancı ressamların oluşturduğu Paris Okulu’nun bir sergisine katıldı. Yurt içinde de 1977-1982 arasında İstanbul ve Ankara’daki çeşitli galerilerde yapıtlarını sergiledi.

Doğaya kendine özgü bir bakışla yönelen Avni Arbaş, görüntünün anımsatıcı özelliklerinden yola çıkarak resmine anlatımcı bir içerik kazandırır. Ancak anlatımcılığı, Alman Dışavurumculuğunun (Ekspresyonizm) anlatımcılığına benzemez, yumuşak ve duyguludur. Yapıtlarını, sıcak renklerin açık-koyu değerlerinin karşıtlığıyla düzenler. Üçüncü boyutu vurgulanmadığı gibi, ayrıntı üstünde de fazla durmaz. Sanat yaşamı boyunca resimlerindeki temel duyarlık değişmemiştir; Türkiye’ye özgü yaşam motiflerine sevgisi ve figüre bağlılığı sürekli olmuştur. Soyutlamaları, soyut ile figüratif resim arasındaki sınırda yer alır. Avni Arbaş belirli bir akımın peşinden gitmemiş resimlerinde kişisel duyarlığını ön planda tutmuş; ama çağdaş resmin gelişmelerini de göz ardı etmemiştir.

Türk resim sanatının büyük ustası Avni Arbaş, 2003 yılında Foça’daki evinde vefat etmiştir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.