Dolar 32,3284
%0.24
Euro 35,1063
%-0.04
Altın 2.296,350
%0.83
Bist-100 9,05
%2.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Flaş! Erdoğan Rusya'ya gidiyor!

Flaş! Erdoğan Rusya'ya gidiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan 9 Ağustos'ta Rusya'ya gidiyor

  • Ege Postası
  • 26.07.2016 - 10:17

Rus savaş uçağının 24 Kasım 2015'te düşürülmesinden sonra Türkiye'den Rusya'ya bakanlar düzeyinde ilk resmi ziyaret gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti. Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise 9 Ağustos'ta St Petersburg'a gideceğini açıkladı.

Şimşek, Moskova'da Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç ile görüşmesinden önce yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 9 Ağustos tarihinde St. Petersburg'da görüşeceklerini söyledi.

Şimşek, Moskova'da düzenlenen görüşmenin basına açık kısmında yaptığı açıklamada, "Bildiğim kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız dün itibarıyla ayın (Ağustos) 9'unda St. Petersburg şehrine geleceğini teyit ettiler diye büyükelçimiz bana bilgi verdi" dedi. 

Şimşek, Rusya ile ilişkilerin hızlı bir şekilde normale dönmesi ve ilişkileri 24 Kasım öncesinin de ötesine taşımak için buraya geldiklerini belirterek "Rusya sadece değerli bir komşumuz değil, bizim önemli ve stratejik bir ortağımız. Talihsiz olay nedeniyle ilişkilerde bir sekteye uğrama söz konusu oldu. İlişkililerimizi 24 Kasım öncesine değil bütün alanlarda daha da ötesine taşımayı ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"HALKLARIMIZ ARASINDAKİ İLİŞKİLER SEKTEYE UĞRAMADI"

Rusya ile Türkiye arasında charter uçak seferlerin başlaması için gerekli bütün ilave güvenlik önlemlerinin alındığını ve Rusya tarafına iletildiğini ifade eden Şimşek, "Bütün 24 Kasım'da yaşanan olaylara rağmen ben halklarımız arasındaki ilişkilerin sekteye uğradığını düşünmüyorum" diye konuştu.

Şimşek, "Son dönemde yaşadığımız talihsiz süreçte Rusya'nın ilkeli duruşu ve bize verdiği desteğinden ötürü teşekkür ederim" dedi.

"KADEMELİ OLARAK GELİŞTİRECEĞİZ"

Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç ise iki ülke ilişkilerini kademeli bir şekilde geliştirmek istediklerini belirterek, "Bugünkü görüşmemiz, Putin ve Erdoğan'ın telefon görüşmesi sonucu iki ülke liderinin görüşmesine içerik oluşturacak. Yapıcı görüşmelerle iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek niyetindeyiz" ifadelerini kullandı.

Dvorkoviç, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Ülkenizde meşru yollarla seçilmiş hükümete darbe girişimi karşısında Rusya'nın ilkesel tutumu sorunların anayasal çerçevede çözülmesi şeklindedir" dedi.

Şimşek-Dvorkoviç görüşmesine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve iki ülkenin heyetleri katıldı.

RUSYA İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Rus savaş uçağının Türkiye'nin hava sahasına sınır ihlali yapması ve düşürülen Rus uçağı ile kopma noktasına gelen ikili ilişkiler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e 27 Haziran 2016'da yazdığı mektup ile normalleşme sürecine girdi.

Normalleşme süreci sonrası iki ülke arasında üst düzey yüz yüze ilk temas ise 1 Temmuz 2016'da Rusya'nın Soçi kentinde sağlandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda bir araya geldi.

Süreçteki bir başka görüşme de Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nda gerçekleşti. Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Birinci Yardımcısı Aleksey Lihaçev ile bir araya geldi. Son olarak da Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile turizm sektör temsilcilerinin yer aldığı bir heyet Moskova'da Rus muhatapları görüşmeler yaptı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.