Dolar 32,5616
%0.27
Euro 34,6831
%-0.14
Altın 2.504,470
%0.8
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Farklı Kutuplar’da gündem İstanbul seçimleri

Farklı Kutuplar’da gündem İstanbul seçimleri

TV 35 ekranlarında yayınlanan Farklı Kutuplar programına katılan Buca Belediyesi eski Başkanı Cemil Şeboy, 25’inci dönem milletvekili Murat Koç ve CHP Milletvekili Adayı Doktor Taha Okan İstanbul seçimlerini ve Türkiye’nin genel durumunu ele aldı. Üç deneyimli siyasetçi Farklı Kutuplar’da buluştu

  • Ege Postası
  • 23.05.2019 - 13:26

EGEPOSTASI-Moderatör Alper Baran Esin'in yönettiği programda konuşan CHP İzmir Milletvekili Adayı Taha Okan, 23 Haziran’da tekrarlanacak olan İstanbul seçimleriyle ilgili kararı veren YSK’nın hukuki değil siyasi karar verdiği eleştirisinde bulunarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da danışmanları tarafından yanıltıldığını savundu.

ERDOĞAN EN YAKININDAKİ İNSANLAR TARAFINDAN YANILTILMIŞTIR

Taha Okan, 23 Haziran Türkiye’nin hiçbir problemini çözmeyecek. Yapısal sorunları daha da derinleştirecek. ‘31 Mart akşamı bir şey oldu, ama ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Ama hissediyoruz. Bizim seçmenimiz böyle oy vermez’ denildi. Somut gerçeklere dayanmayan bir seçim tekrarı bu ülkede demokrasiye güveni, hakka hukuka adalete güveni azaltır. Adnan Menderes’i de bu ülkede bir mahkeme astı. Sayın Erdoğan en yakınındaki insanlar tarafından yanıltılmıştır. Seçim strateji hatası sonucu Ekrem İmamoğlu bu ülkenin potansiyel Cumhurbaşkanı adayı haline gelmiştir. CHP liderleri arasındaki yerini almıştır. AK Parti’nin 27 yıldır yaptığı doğruları unutturacak bir durum söz konusu. 70 yıl sonra bu tekrarlanan İstanbul seçimi konuşulacak. Daha çok açlık ve problem getirecek bir seçimdir İstanbul seçimi. Binali bey kaybederse ülke açısından sonuçları kısa vadede ortaya çıkar. Kazanırsa orta vadede ortaya çıkar. Kısa ve orta vadede AK Parti kaybedecek” değerlendirmesini yaptı.

Buca Belediyesi eski Başkanı Cemil Şeboy, YSK kararının doğru olduğunu savunarak, “Oy kutsaldır. Burada yok edilen oylar var. Hani benim oyum. Usulsüzlük var. 29 bin oydan 13 bin oya iniyor. Tüm genel İstanbul’da oylar sayılsaydı sonuç başka olacaktı. 6 kişiyle alınacak karar mı 11 kişiyle alınacak karar mı daha doğrudu? “ diye sordu.

KOÇ “DEĞER YARGILARIMIZ ERİDİ”

MHP 25’inci dönem İzmir Milletvekili Murat Koç da, seçimin tekrarlanması yerine bütün oyların yeniden sayılması kararı verilmesini daha doğru olacağını vurgulayarak, Bütün oyların yeniden sayılması gerekiyordu. Sayılsaydı bu tartışmaların hiçbiri olmayacak ve seçimler yenilenecekti. Sık seçim ekonomideki istikrarsızlığın nedenidir. Seçim bittikten sonra rahata ermiyoruz. Tartışmaları sürüyor. Ülke olarak 365 gün seçim yapsak ertesi gün seçim yapıyoruz. Devamlı seçimlerin konuşulması doğru değil. 81 milyon insan siyaset yapıyor. 31 Mart’tan sonra olması gereken şuydu: değerlerimizi yitirmişiz. Seçim, sandık ve oy üzerinde hesaplar varsa o ülkede hiçbir hak hukuk ve adaletin olması mümkün değil. İstanbul’daki seçim sonuçlarının tartışılması da bunun sonucu değil miyd? Değer yargılarımız eridi. Adalet duygusu sarsıldı” ifadelerini kullandı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Cemil Şeboy: Yeni ortaya çıkmış bir başkan adayına AK Partili seçmen oy atmaz. İstanbul’da Binali Yıldırım sandık numarası da verdi. Orada bir şeyler var. Tabi bunların ispatı gerekli. İspatı da tutanaklarda var bunların hepsi. Ama bunun arkasında ne ve kim va? Bu savcıların bileceği bir şey. Mührü basıyorsunuz, atlıyorsunuz İmamoğlu’na veriyorsunuz. İlçe başkanlıkları da meclis üyelikleri de AK Parti’nin elinde. Mümkün değil.

OKAN "KADIYI SATIN ALIRSANIZ O GÜN DEVLET ÇÖKER"

Taha Okan: Hukuka dayalı kararlar pozitif kararlarla alınır. AK Parti seçmeni böyle bir şey yapmaz. Böyle bir şey kabul edilebilir değil. İstanbul seçimleri yapıldı. Tutanaklar da tutuldu. O tutanakları ben yapmadım, CHP de tutmadı. Sandık kurulu başkanları ve diğer partilerin temsilcileri de vardı. Toplam çıkarma hatası olmuştur onu bilemem. Birleştirme tutanaklarına bakılır. Ki bu defalarca yapıldı. Ortaya böyle bir sonuç çıktı. Bir oy bile yeterlidir seçimin kazanılması için. 3 bin oy farkla Binali beyin kazanma ihtimali olunca tüm İstanbul afişlerle donatılıyor. Öteki tarafta 13-14 bin oy farkı YSK tutanaklarıyla ortada iken bu bir şüpheye sebep oluyor. 13 bin oy fark hala korunmuş. Tüm geçersiz oylar sayılmış. 13 bin oyun altına düşüldü mü' Düşülmedi. Siz yargıya olan güveni ortadan kaldırırsanız devletinizin varlık sebebi ortadan kalkar. Kadıyı satın alırsanız o gün devlet çöker.

Seçimin sonucu sandıkta belli olur. Türk siyasi tarihinde 1946 seçimleri adaletsiz bir seçimdir. Bundan 70 yıl sonra torunlarımız bu masalarda oturup 2019 İstanbul  seçimlerini ve YSK kararlarını tartışacak. Tarihe not düşüldü.

Cemil Şeboy: Oy kutsaldır. Burada yok edilen oylar var. Hani benim oyum. Usulsüzlük var. 29 bin oydan 13 bin oya iniyor. Tüm genel İstanbul’da oylar sayılsaydı sonuç başka olacaktı. 6 kişiyle alınacak karar mı 11 kişiyle alınacak karar mı daha doğrudur'

Murat Koç: Bütün oyların yeniden sayılması gerekiyordu. Sayılsaydı bu tartışmaların hiçbiri olmayacak ve seçimler yenilenecekti. Sık seçim ekonomideki istikrarsızlığın nedenidir. Seçim bittikten sonra rahata ermiyoruz. Tartışmaları sürüyor. Ülke olarak 365 gün seçim yapsak ertesi gün seçim yapıyoruz. Devamlı seçimlerin konuşulması doğru değil. 81 milyon insan siyaset yapıyor. 31 Mart’tan sonra olması gereken şuydu: değerlerimizi yitirmişiz. Seçim, sandık ve oy üzerinde hesaplar varsa o ülkede hiçbir hak hukuk ve adaletin olması mümkün değil. İstanbul’daki seçim sonuçlarının tartışılması da bunun sonucu değil miyd? Değer yargılarımız eridi. Adalet duygusu sarsıldı.

GÜVENSİZLİK ORTAMINDA İNŞAAT SEKTÖRÜ DE YOK OLDU

Taha Okan: Türkü Kürdü Alevisi Sünnisi ile vatansız yaşayamayız. Ortak vatan paydasında buluşmalıyız. Bir grubun tavuk bir grubun kendisini yem gibi hissetmemesidir önemli olan. Sandık seçimlerin temel dinamiğidir ama her şey değildir. 40 yıldır sandığa indirgenmiş durumda. Stk, medya, adalet ayağı yok. Oylarımızla bir sonuç elde ediyorduk. 31 Mart akşamına kadar. Artık darbe dönemlerinde bile yapılmayan seçimler yapılıp tekrarlanabilir duruma gelmiştir. Bu işten AKP’lisi de CHP’lisi de MHP’lisi de zarar görecek. Çünkü o tekme sandığa atılmadı, Türkiye’nin meşruiyetine atıldı. Avrupa’da, Amerika’da, modern dünyada kimseye bunu anlatamazsınız. Bu siyasi kararı kim verdiyse o sorumludur. Menderes’in asılması ne kadar hukuki ise bu seçimlerin tekrarlanma kararı da o kadar hukukidir. Bir mahkeme heyetinin karar vermiş olması o kararın hukuka uygun uydurulmuş olsa da toplum vicdanını olumsuz etkilemediği anlamına gelmez. 100 yıl aşılamayacak bir skandal var ortada. Bunun maliyeti, geçen yıl 72 milyar Türk lirası bütçe açığı vardı. Peki ilk 3 ayda 36 milyar Türk lirası oldu bütçe açığı. Hukuk sorunları aslında ekonomik sorunlarımızdır. Neden üçüncü havalimanını konuşmuyoruz. Dünyanın en pahalı havalimanı. 26.7 milyar liralık anıt projenin çalışıp çalışmayacağını bilmiyoruz. TÜİK verilerine göre yapı ruhsatı alımında yüzde 45 düşme var. Güvensizlik ortamında inşaat sektörü de yok oldu. Hepimiz aynı gemideyiz. Kimse kimseyi alt etmek zorunda değil. İstanbul’u hak eden yönetsin. 20 bin oy farkıyla Mansur Yavaş Ankara seçimini kaybettiğinde itirazlar kabul edilmedi. Bu seçime girip meşrulaştırarak CHP, yanlış yapmıştır. Bundan sonra iktidarda kim olursa olsun istemediği her seçimi tekrarlatabilir. CHP seçime girmemeliydi. Girilmemeliydi. Sandığınızı kaybederseniz seçim yapamaz hale gelirseniz Türkiye’yi kaybedersiniz.

İZMİR’İN BİR MASTER ULAŞIM PLANI OLDU

Cemil Şeboy: Bekara karı boşamak kolay. En güzel şey muhalefet olmak. Sayın Deniz Baykal iktidar olmayı da istemezdi. Sabah onda kalkıp haftada bir grup toplantısına girerdi. Muhalefet olmak kolaydır. Havaalanı yanlış değil. Yeri yanlış olsaydı Almanya gelip ortak olmak istemezdi. Olağanüstü hava durumları dünyanın her yerinde var. Frankfurt Havaalanı yok oluyor. Hepsi Türkiye’ye geliyor. Almanya da o nedenle ortak olmak istiyor. CHP her şeye karşı çıkıyor. İzmir’deki trafik problemi nası? Memnun musunu? Sabah insanlar Karşıyaka’dan bu tarafa geliyor. Master ulaşım planı oldu. Köprü yok. Havaalanını köprüyü yapmayalım. Bu şehrin trafiği nasıl rahatlayaca? Havaalanı İpek Yolu’nun bir devamı, parçası olacak. Başkan oldum Buca trafiği rezaletti. Yıktım açtım binaları. Ben o yolu açmasaydım ne olurdu oras? Yeraltından tüneller yapıldı İstanbul’da.

İzmir hükümetten yardım almadı dedi Taha Okan. İller Bankası kelle başına para verir. Kaç yıl başkanlık yaptım. Bana kimse beş kuruş fazla para vermedi. 1997’de büyük sel felaketi oldu. Ben tedbirlerimi almış olduğum için bende olmadı. Çiğli, Karşıyaka’da insanlar yaşamını yitirdi. Beş yıl afet fonundan aldıkları paranın iki katını aldılar. Ben iktidar partisinin başkanıydım. Kimse bana para vermedi. Kimse kimseye beş kuruş fazla para vermiyor. İzmir İstanbul otoyolu bitmek üzere. İçme suyunu İzmir alıyorsa devlet yaptı. Bu lütuf değil. Ben bıraktığımda belediyenin hiç borcu yoktu. Projelerim sayısız. On yıldır CHP’li kardeşlerim yönetiyor. Bir tane proje yok, 500 milyon borç var. Şimdi gelen arkadaş bunu söylüyor. Doğru yönetmezsen olmaz. 260 memurum vardı, şimdi sadece bin 200 tane işçi var Buca’da. Doğru yönetin.

Taha Okan: Dünyada para bolluğu varken Türkiye’ye sağlam para geldi. Yapılan yollar ve sağlık revizyonu için teşekkür ederim hükümete. Doğru işler de yapıldı. Duran saat bile iki kez doğru zamanı gösterir. Zaten doğru işler yapılmasa 15 yıl iktidarda kalamazsınız. Ama siz size gelen parayı doğru kullanamazsınız olmaz. Yollardan içi malla dolu tırlar gitmeli. Dr. Okan’ın arabası değil. Dolar ve Euro değer kazanıyor sürekli. Yüzde birler civarında olan konut kredileri artmış. Türkiye’nin kenetlenip ikinci bir kurtuluş savaşı başlatması lazım. Artık bu ülke tarımsal üretim yapamıyor. Patates, soğan, saman ithal eden bir ülke var. Bu işin sonu yine IMF. Borç aldıktan sonra üretmemeniz demek IMF. Türkiye’nin net borcu artıyor. Bu ülke seçim yorgunu. Referandum seçim gidiyor ülke. Yaptığı seçimleri yenileyen ülkeye dönüşüyoruz. YSK’nın yapısı nasıl değiştirild? Ülkenin gidişi iyi noktada değil. Bu ülkede istikrarı, yargıya güveni, yatırımcının güvenini ve adalet duygusunu yitirirseniz ekonomi de etkilenir. İnsanlar uzun yıllardır hukuka güvenmiyor. YSK bu kararı bir oy farkla sayın Binali Yıldırım kazanmış olsa verir miydi'

A 4 KAĞIDIYLA MEZUN OLAN GENÇLER VAR

Murat Koç: Seçim yorgunuyuz. Üretim yapmıyoruz. Eğitimde başarısızız. Her köyde üniversitemiz var. Ama A 4 kağıdıyla mezun olan gençler var. En fazla işsiz, göç veren yer İzmir. İzmir’in ekonomisi her gün küçülüyor. Sene sene küçülüyor İzmir. Bunlara bakmamız lazım. İzmir’in ekonomisini ayağa kaldırmamız lazım. Pırıl pırıl gençlerimiz iş bulamıyor.

Taha Okan: Bu durumu kabul etmek demek her seçimden sonra bir daha tekrarlanabilir anlamına geliyor. Tayyip Beye de haksızlık yapıldı. Onun gibi 40 yıldır siyaset yapan adam, 40 yıllık siyasi geçmişini masaya koydu. Binali bey kazanmazsa, Cumhurbaşkanını oylar hale geldik. Bunu Tayyip Bey’in en yakınındakiler yaptı. Ben danışmanı olsam ‘İstanbul’u verelim önemli değil zaten Türkiye’yi yönetiyoruz. Mağdur iken mağrur yapmayalım sizi. Toplum sizi böyle hatırlasın efendim’ derdim. 70 sene sonra bu seçim için 1946 seçimi için konuştuklarımızı konuşacağız. Siyasal İslamcılar, sosyal demokratlar yönetmeyebilir yarın ülkeyi. Mevcut iktidar hoşlanmadıkları, içime şüphe düştü dediğinde tüm seçimleri yenileyebilecek. İnsanlar sandıkla bir şeyleri değiştiremeyecekleri duygusuna kapılıyor.

Murat Koç: Manisa’ya baktığımda utanıyorum. İzmir’i geçti. Bizler rozetleri bir kenara bırakarak bu şehirde yaşayan insanların ortak menfaatlerini konuşup çözüm üretmemiz lazım. İzmir’in 28 milletvekili var. Şu İzmir’i biraz düşünsünler. Aldıkları vekaletin gereğini yerine getirsinler.

KEMERALTI 110 YAŞINDAKİ BİR KADIN

Cemil Şeboy: Master planı yok daha. Teşvikler doğru verilmeli. Bir hayvancılık teşviği tüm Türkiye’ye verilemez. Urla, Seferihisar, Çeşme’ye turizm teşviği verilmeli mesela. Her yer yazlık yazlık. Oraya imar planı yaparsın. Yolun alt tarafı deniz. Onun altına yazlık vermezsin. Oralara beş yıldızlı otel yapılır. Turist gelmiyor. Nereye gelecek turist. Kemeraltı 110 yaşındaki bir kadın. İstediğin kadar makyaj yap. Yüzünü yıkadın mı makyaj gidecek. Köklü çözüm olmalı. Orada aşağı yukarı 500 üzerinde tescilli bina var. Korunması gereken birinci derece bina var. Bunları tescilleyecek, geri kalanları yıkacaksınız. Kemeraltı karakterinde Forum Bornova niteliğinde altı otoparklı yer yapacaksınız. Bu proje teşvikle olur. Teşvik böyle projelere verilir.

70 YIL SONRA BU TEKRARLANAN İSTANBUL SEÇİMİ KONUŞULACAK

Taha Okan: 23 Haziran Türkiye’nin hiçbir problemini çözmeyecek. Yapısal sorunları daha da derinleştirecek. 31 Mart akşamı bir şey oldu, ama ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Ama hissediyoruz denildi. Bizim seçmenimiz böyle oy vermez denildi. Somut gerçeklere dayanmayan bir seçim tekrarı bu ülkede demokrasiye güveni, hakka hukuka adalete güveni azaltır. Adnan Menderes’i de bu ülkede bir mahkeme astı. Sayın Erdoğan en yakınındaki insanlar tarafından yanıltılmıştır. Seçim strateji hatası sonucu Ekrem İmamoğlu bu ülkenin potansiyel Cumhurbaşkanı adayı haline gelmiştir. CHP liderleri arasındaki yerini almıştır. AK Parti’nin 27 yıldır yaptığı doğruları unutturacak bir durum söz konusu. 70 yıl sonra bu tekrarlanan İstanbul seçimi konuşulacak. Daha çok açlık ve problem getirecek bir seçimdir İstanbul seçimi. Binali bey kaybederse ülke açısından sonuçları kısa vadede ortaya çıkar. Kazanırsa orta vadede ortaya çıkar. Kısa ve orta vadede AK Parti kaybedecek. Bu ülkenin master planı yok Cemil beyin dediği gibi. Manisa’da büyük bir elektronik şirket var. Samsung’un yarısı kadardı ekonomik büyüklüğü. İnovasyona önem vermedikleri için bugün Samsung 200 kat daha büyük. Bu ülkede insanlara matematik öğretirken bile düşünmeyi öğretemiyoruz. Bu ülkedeki gençler nasıl çalışacak, ev ocak kuraca? Hükümet değişse bile Milli Eğitim Bakanı Ziya beyin değişmemesi lazım. Hak hukuk adalet konusunda AK Partilinin de CHP, MHP’linin de incinmeyeceği bir hukuk sistemi kurulmalı. Canlı yayınlar kesilmemeli. Moderatör uyarılıp artık bitiriyorsun denmeyecek. Hepimiz demokrasiyi solumalıyız. Yeter ki ülke birlik ve refah içinde yaşasın.

Cemil Şeboy:  Adalet tek taraflı olmaz. Adalet herkese lazım. Onda hemfikiriz. Nerede kargaşa varsa bunu adalet çözecek. Buradaki kargaşayı da YSK çözecek. Hukuki değil siyasi karar verdi YSK demek olmaz. Buca’da aday arkadaşınıza adaletsizlik yapıldı. O arkadaşınızı ilan ettiniz, on gün çalıştı. Bir bakıyorsunuz onu da çizdiler. Bir başkası aday gösterildi. Her tarafta adaletli olacaksın. Bu ülkeyi profesyoneller yönetmeli.

Murat Koç: 23 Haziran’da yapılacak seçimde millet en iyi kararı verecek. Millet doğru kararı verecektir. Bu konuda son sözü millet söyleyecek. Hayırlı olsun. Ülkemize ve milletimize huzur, birlik ve beraberlik getirsin. Ekonomimize canlılık getirsin. İnanıyorum ki sonuç ne olursa olsun ülkeye huzurun geleceği kanaatindeyim. En önemli ihtiyacımız saygı, hoşgörü, istişare ve düşünmek. Ülkemizi yöneten insanların ülkenin menfaatlerini düşünmesi önemli. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.