Dolar 32,5232
%0.11
Euro 34,9403
%-0.09
Altın 2.439,540
%0.14
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Esnaf bayram tatilinden umutlu

Esnaf bayram tatilinden umutlu

İZMİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, turizmde yaşanan sıkıntıya dikkat çekerek, dokuz günlük bayram tatili ile bayram ertesi yaz sezonun iyi değerlendirilmesi halinde kayıpların kapatılabileceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 26.06.2016 - 12:59

Mutlu, "İESOB Başkanı Sekeriya Mutlu, Türkiye'nin son dönemde yaşadığı terör olayları nedeniyle büyük acılar yaşadığını belirtenek, "Tüm bu üzüntülerin yanında terörün ekonomiye yansımaları da birçok kesimi olumsuz etkiliyor. Özellikle turizm sektöründe gerek yerli gerek yabancı turist sayısında belirgin düşüşler yaşanıyor. İzmir'e gelen kruvaziyer gemilerin rotalarını artık Yunan adaları ve İtalya'ya çevirdikleri zaten biliniyor. Verilere bakarsak, 2015 Mayıs'ında İzmir'e havayolu taşımacılığı kullanarak gelen yolcu sayısı 98 bin 735 iken, 2016 Mayıs'ında yüzde 38'lik gerileme ile sayı 61 bin 329'a geriledi. Aynı şekilde deniz yolu girişleri de 30 bin yüzde 85'lik bir düşüşle 4 bin 600'e geriledi. Toplamda giriş yapan turist sayısı da 128 bin 754'ten yüzde 48 oranında gerileme ile 66 bine düştü.

Rakamlar, yılın ilk çeyreğinde turizm gelirlerinin yüzde 16.5'lik azalma ile 4.07 milyar dolara gerilediği gösteriyor. Daralma sadece turistik işletmeleri değil, başta üyelerimiz olmak üzere turistik yörelerdeki tüm bölge halkını etkiliyor. Ayrıca Rusya ile yaşanan bürokratik kriz de turizm sektörüne darbe vurdu" dedi.



HÜKÜMETİN TEDBİRLERİ
İç ve dış turizmde Ramazan aylarında ivme kaybının normal olduğunu hatırlatan Mutlu, yeni hükümetin ekonomiye verdiği değer nedeniyle yaz sezonuna umutlu baktıklarını ifade etti. Hükümetin çalışmalarına değinen Başkan Mutlu, "Hükümetin Ramazan Bayramı tatilini 9 güne çıkarması yerinde bir uygulama olmuştur. Bayramda İzmir ve turistik ilçelerinde özellikle yerli turistlerden kaynaklanan canlanma beklenmektedir. Başbakan Binali Yıldırım'ın bizzat başkanlık yaptığı EKK'da azalan turist sayısı nedeniyle turizm sektörüne yönelik önlemler görüşülmüş, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, reel sektörün yükünü hafifletecek ve yatırım ortamını iyileştirecek ekonomi paketinin TBMM'ye sevk edileceğini açıklamıştır. Dolayısıyla, Başbakan Binali Yıldırım'ın ekonomiye duyarlı tutumu camiamızın içini rahatlatmakta, geleceğe güvenle bakmasını sağlıyor" dedi. şeklinde konuştu. 

Şubat ayında açıklanan 9 maddelik turizm paketine de dikkat çeken İESOB Başkanı Mutlu, 'Paket büyük ölçüde konaklama tesisleri ve seyahat acentalarını kapsamaktadır. Bu desteklerin bölgelerde ticari faaliyette bulunan kesimlere de yansıtılması önemlidir. Turistik bölgelerde faaliyet gösteren esnaf sanatkarlar için kamu bankalarınca uygun faizli kredi imkanı, vergi indirimleri, yerli turistlerin turistlik bölgelerimize ucuz ulaşımının sağlanması gibi teşviklerin devreye sokulması yerinde olacaktır" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.