Dolar 32,3462
%0.3
Euro 35,1024
%-0.05
Altın 2.309,340
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Eskiyörük'ten 2 TL olan çiğ süt fiyatı açıklaması

Eskiyörük'ten 2 TL olan çiğ süt fiyatı açıklaması

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, litre başına 2 TL olan çiğ süt tavsiye fiyatının bugünkü girdi maliyetlerine göre tatmin edici olduğunu, ancak sonrasi günlerde girdilere tekrar zam gelmesi durumunda üreticinin zora girecebileceğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 12.04.2019 - 17:29

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Ulusal Süt Konseyi'nin soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 2 TL olarak açıklamasıyla ilygili olarak yazılı değerlendirmede bulundu. Bu fiyatın 31 Aralık 2019 tarihen kadar açıklandığına dikkati çeken Mahmut Eskiyörük, "Geçtiğimiz yıl boyunca üretici yem, gübre, mazot gibi artan üretim maliyetleri karşısında büyük yara aldı. İneklerini kesime göndermeye başladı. 2 TL olarak açıklanan fiyat şu an üretimin sürdürülmesi için uygun, ancak kalıcı çözüm değil. Kalıcı çözüm üreticinin 1 litre süt ile 1.3 kilogram yem alacağı şekilde piyasanın düzenlenmesidir" dedi.

İNEKLER SATILIYOR

Süt üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması için yem ve çiğ süt fiyatları arasında bir denge olması gerektiğinin altını çizen Eskiyörük, üreticinin son yıllarda hayvanını besleyemez hale geldiğini söyledi. Eskiyörük, "Avrupa'da üreticiler, bir litre süt satarak en az 1.3 kilogram yem alıyorlar. Bunun altındaki bir oran tehlikelidir. Ne yazık ki ülkemizde dönemsel olarak yem, sütten pahalı hale geliyor. Bu dönemlerde üretici ayakta kalabilmek için faizli kredi kullanmak zorunda kalıyor. Daha sonraki dönemlerde fiyatlar düzelse bile geçmişte kullanılan kredilerin faizleri ödenemez hale geliyor. Üreticinin alnının teri kredilere gidiyor. Üretici işinden soğuyor, ineklerini satıp kurtulmak istiyor. Ancak alıcı da bulamadığı için kesime gönderiyor. Yıllarca bakılıp emek verilen inekler en verimli dönemlerinde kesime gidiyor" diye konuştu.

'ÇÖZÜM YEM PRİMİ'

Piyasa dalgalanmalarının önüne geçilmesi için çözüm önerileri de sunan Eskiyörük, şöyle devam etti:

"Üretici kazanırsa üretmeye devam eder ve dışa bağımlılıktan kurtuluruz. Asıl amaç üreticiye para kazandırmak. Bu nedenle süt fiyatını tüketimi olumsuz etkilemeyecek bir seviyeye kadar mutlaka yükseltmek lazım. Ama asıl önemli olan girdi maliyetlerinin sübvanse edilmesidir. Şu an açıklanan litre başına 2 TL fiyat dengeyi sağladı, ancak önümüzdeki günlerde yeme zam gelmesi durumunda kilogram başına prim verilmeli. Bu sayede maliyetler düşürülerek üretici kazanacak, fiyatların yükselmesi önlenerek tüketici korunacak, aynı zamanda kayıtdışılık önlenerek milli ekonomimiz kazanacaktır." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.