Dolar 32,3316
%0.16
Euro 35,1655
%-0.05
Altın 2.243,490
%0
Bist-100 8,72
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan yeni kararları açıkladı: Seyahat kısıtlaması kalktı, kafe ve restoranlar açılacak

Erdoğan yeni kararları açıkladı: Seyahat kısıtlaması kalktı, kafe ve restoranlar açılacak

Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, şehirler arası seyahat sınırlamasının 1 Haziran'dan itibaren kaldırılacağını, kronik rahatsızlığı bulunmayan kamu çalışanlarının da normal çalışmaya başlayacağını belirtti. Erdoğan ayrıca, 1 Haziran'dan itibaren restoran ve kafe gibi yerlerin saat 22:00'ye kadar açılabileceğini ancak nargile kafelerin kapsam dışı tutulduğunu ifade etti. Erdoğan, sokağa çıkma yasağı uygulanan 20 yaşın 18'e çekildiğini belirterek 65 yaş için sokağa çıkma kısıtlamasına devam edileceğini açıkladı. Erdoğan, 65 yaş ve üzerindekilerin pazar günleri saat 14.00-20.00 arasında sokağa çıkabileceğini belirtti.

  • Ege Postası
  • 28.05.2020 - 19:57

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında video konferans yöntemiyle toplandı. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamada bulundu.

75 BİN VATANDAŞIMIZI GETİRDİK

Corona virüsü salgınını en sıkıntıyla geçiren ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Ülkemizde yaşadığımız sınamaların bir kısmı kendi iç dinamiklerimizle ilgili olmakla birlikte bazıları da küresel düzeyde yaşanan gelişmelerin yansımasıdır.

*Corona virüsü salgını küresel düzeydeki işte bu sınamalardan biridir. Hamd olsun milletimizin verdiği destekle bu süreci hem sağlık hizmetlerimizle hem diğer tedbirlerimizle en az sıkıntıyla geçiren ülkelerin başında geliyoruz.

*Sadece ülke içindeki insanımıza sahip çıkmakla kalmadık. 126 farklı devletten 75 bin vatandaşımızı 365 uçak 34 karayolu ve 10 deniz yolu seferiyle ülkemize getirdik.

ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM

*Nerede olursa olsun hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmadık. Bunun yanında ülkemizden yardım veya ürün talep eden 135 ülkeden 100'üne cevap vermeyi başardık.

*Salgın sürecinde dünya genelinde 246 misyonumuzla yurt dışındaki vatandaşlarımız ve muhatap ülkeler nezdinde çok güçlü bir koordinasyon sağladık.

*Ülkemiz içinde ise 65 yaş üstü büyüklerimiz ile 20 yaş altı evlatlarımız başta olmak üzere getirdiğimiz kısıtlamalara hassasiyetle riayet eden tüm vatandaşlarımıza şahsım ailem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum.

EPEY MESAFE KAT ETTİK

Salgının kontrol altında tutulduğunu söyleyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

*Aldığımız tedbirler sayesinde yeni hasta sayımız ile yoğun bakım ve solunum cihazına bağlı hasta sayımız sürekli azalıyor. Testleri yaygınlaştırarak takipleri tavizsiz sürdürerek salgını kontrol altında tutuyoruz.

*Hastalığın tedavisinde ihtiyaç duyulan ilaçların ve cihazların üretimi konusunda da epeyce mesafe kat ettik. Yurt dışı teminin ve özel sektörün desteğinin yanı sıra milli savunma bakanlığı ilaç fabrikaları da üretime başladı.

1000 ADET SOLUNUM CİHAZI İHRAÇ ETTİK

*Aynı şekilde solunum cihazı üretimini de hem özel sektör hem makine ve kimya enstitüsü kurumumuz vasıtasıyla sürdürüyoruz. Şu ana kadar ürettiğimiz 3 bin 626 solunum cihazının bin adedini de ihraç etti.

*Makine ve kimya enstitüsü kurumumuz üretim kapasitemizin artmasına büyük katkı sağlayan maske cihazı ile termal kamera imalatına da başladı. Dikkatle takip ettiğimiz tüm bu gelişmeler bize yeni normal dediğimiz süreçte gerek adımları atmamızı sağladı.

SEYAHAT KISITLAMASI KALKIYOR

Şehirlerarası seyahat sınırlamasının 1 Haziran itibari ile tamamen kaldırılacağını belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Yaklaşık 1 aydır normalleşme takvimimizde yer alan hususları gelişmeleri yakından takip ederek her hafta peyderpey açıklıyoruz.

*Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran'dan itibaren tamamen kaldırılmıştır. Gelişmeleri takip ederek olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı illerimiz için bu kısıtlamayı yeniden getirebiliriz.

KAMU PERSONELİ 1 HAZİRAN İTİBARİ İLE NORMAL MESAİYE BAŞLAYACAK

Erdoğan, “İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli 1 Haziran tarihi itibari ile normal mesaiye başlayacaklar. Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı da buna uygun şekilde 1 Haziran'da açılacak. Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan ve takibi yapılan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları kurumlarınca değerlendirecek” dedi.

65 YAŞ ÜSTÜNÜN SOKAĞA ÇIKMA SINIRLAMASI DEVAM EDECEK

Sokağa çıkma kısıtlamalarına ilişkin Erdoğan şunları kaydetti;

*Sokağa çıkma kısıtlamalarının bazılarını bir müddet daha sürdürmekte fayda görüyoruz. 65 yaş üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve Pazar günleri 14.00 ile 20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek.

*Esnaf ve sanatkar olarak işletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlarımız maske, mesafe, temizlik şartına riayet şartıyla işinin başında bulunabilecek.

SINIRLAMA 18 YAŞA DÜŞÜRÜLDÜ

Erdoğan, “20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa indiriyoruz ve 0-18 yaş grubunun tamamı Çarşamba ve Cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak. Yani ikili sistem yok. Artık bunu teke indiriyoruz” ifadelerini kullandı.

KAFE VE RESTORANLAR AÇILIYOR

Belli kurallar çerçevesinde bazı işletmelerin hizmet veremeye başlayacağını duyuran Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

*1 Haziran tarihi itibari ile restoran, kafe, pastahane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahlinde saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacak.

*Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışındadır. Sadece kendi müşterilerine hizmet veren turizm tesislerin bünyesindeki işletmeler saat sınırlamasına tabi değildir.

*Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran'da hizmet vermeye devam edecek. Gelişmelere göre hem kapsamı hem saati ayrıca değerlendireceğiz.

BİREYSEL SPORLARDA SINIRLAMA KALKTI

*Plajlar, milli parklar ve bahçeler belirlenen kurallar dahilinde 1 Haziran'dan itibaren faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri, hayvan satış yerleri 1 Haziran'da onlar da açılıyor.

*Hipodromlar 10 Haziran'dan itibaren yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır. Spor tesisleri ile içlerindeki tesisler gece 24.00'e kadar hizmet verebilecektir.

*Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırılmıştır. Sürücü kursları ve benzeri kurslar 1 Haziran'dan itibaren hizmet verebilecek.

*Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları 1 Haziran'dan itibaren belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecek. Yani bağlı oldukları kurumlar onların kendi iç şartlarını belirleyecektir.

AÇIK HAVADA KONSERLERİ BAŞLAYABİLECEK

*Açık havada oturma yeri olan yerlerdeki konserler yine saat 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecek. Tüm bu hususlarla ilgili ayrıntılı açıklamaları ilgili kurumlarımız kamuoyuyla paylaşacaktır.

*Yeni normal normal düzeninde maske, mesafe, temizlik bu hususları aman ihmal etmeyelim. Muhakkak maskeyle dolaşalım, fiziki mesafeye ve temizliğe muhakkak dikkat edelim. İHA

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.