Dolar 32,3434
%0.29
Euro 35,1031
%-0.05
Altın 2.310,570
%1.45
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan ve AKP hükümetleri ülkeyi yönetememiştir

Erdoğan ve AKP hükümetleri ülkeyi yönetememiştir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Musa Çam, 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından getirilen Olağanüstü Hal’e ilişkin açıklamasında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu, Erdoğan ve AKP hükümetlerinin ülkeyi yönetemediğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 23.07.2016 - 09:48

Ülkemizin belki de tarihinin en büyük tehlikesini atlattığını belirten ve darbeye kalkışanların yüzlerce sivil ve onlarca şehit verilen, Meclis’in bombalandığı kabus gibi bir geceyi yaşattığını hatırlatan Çam, “Hayatını kaybeden şehitlerimize rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Darbecilerin maalesef ciddi bir güç oldukları giriştikleri eylemlerle de ortaya çıkmıştır. Darbeye kalkışan siyasal İslamcı bu yapının ilk oluşum süreci daha önceki yıllarda Milliyetçi Cephe hükümetleri ve 12 Eylül 1980 askeri darbesi ve sonra kurulan hükümetlerden destek görmüş olsa da, Erdoğan’ın itiraf gibi demeciyle sabittir ki darbeciler en fazla desteği Erdoğan’dan görmüş ve onun iktidarları döneminde palazlanarak bugünkü gücüne erişmiştir” dedi.

‘MİT’İN ACİZLİĞİ ORTADA, DARBE HABERİNİ ENİŞTE VERİYOR!’

Darbecilerin tüm taleplerine uzun yıllar boyunca Erdoğan tarafından cevap verildiğini, her istediklerinin yapıldığını söyleyen CHP’li Çam, “Buradan çıkan kesin sonuç şudur; Erdoğan ve AKP hükümetleri ülkeyi yönetememiştir! Ortaklık yaptığı legal bir yapı olmadığı halde onlarla iktidarı paylaşacak kadar ileri gitmiştir. İlişkilerinin bozulmasından sonra da söylemde sert bir üsluba rağmen ciddi bir mücadele ortaya konamamıştır. Devlet zafiyete düşürülmüştür. Şu acizliğe bakın, MİT’in başında AKP’li biri var. Hatta bu kişi AKP’den milletvekili olmak için başvurdu. Tek bir gün yok ki haberlerde ‘’paralel yapıdan’’ bahsedilmemiş olsun, ama MİT başta olmak üzere askeri-polisiyle nasıl bir çalışma, nasıl bir istihbarat ve mücadele yapılmışsa, darbe haberini cumhurbaşkanı eniştesinden öğrendiğini söylüyor” diye konuştu.

‘CUNTAYA ZEMİN HAZIRLAYAN ERDOĞAN’IN KENDİSİDİR’

Bu devleti bu hale tam 14 yıldır iktidar olanların getirdiğini savunan Çam şunları söyledi: “Sadece devlet m? Halk da bölündü, kutuplara ayrıldı… Ötekileştirici politikalarla, nefret söylemleriyle AKP’li olmayana bu iktidar döneminde yaşam adeta zehir edilmeye çalışıldı. Bu bölünmüşlük darbeye kalkışma sonrasında da açıkça ortadadır. 15 Temmuz’da ciddi bir darbe tehlikesi atlatmış olmamıza rağmen pek çok komplo teorisi üretildi, paylaşıldı ve halkın ciddi bir kesimi de buna inandı, inanıyor. Bu komplo teorilerinden en etkili olan da darbe girişiminin siyasi iktidar tarafından tezgahlandığı algısıdır. Bunu savunan ve buna inananların sayısı ise azımsanamayacak kadar çoktur… Peki neden bu kadar insan, özellikle de darbe karşıtı düşünceyi savunan demokrasi yanlısı bu insanlar yaşanılan korkunç kabusun Tayyip Erdoğan tarafından bir mizansen olarak sahnelendiğine inanıyo? Bu soru üzerinde ciddi olarak düşünmeliyiz. Erdoğan önce başbakanlığı, sonra da Cumhurbaşkanlığı dönemi boyunca hukuk tanımayan tutumuyla, çelişkili, tutarsız demeçleriyle, bir başbakana, bir cumhurbaşkanına yakışmayan üslubuyla, rasyonel olmayan, iflas eden politikalar ve uygulamasıyla ciddi bir güvensizlik yaratmıştır. Cuntaya zemin hazırlayan bizzat Erdoğan’ın kendisidir. Darbe girişiminin yenilgiye uğratılmasından sonra da maalesef şu birkaç günlük süreç iyi yönetilemedi, yönetilemiyor. Meydanlar radikal İslamcı grupların gösteri alanlarına dönüştürüldü. Halkın bir bölümünü devlet olanaklarıyla mobilize ederek meydanlara taşımak tehlikelidir ve derhal buna son verilmesi gerekiyor.”

‘CHP OLARAK SADECE DEMOKRASİDEN TARAFIZ!’

CHP olarak darbeci anlayışlara karşı olduklarını ve karşı da durduklarını belirten Çam, “Ancak bu ilkesel duruşumuz doğru okunmalıdır” ifadelerini kullandı. Çam, “Darbe, Erdoğan ya da AKP İktidarı nezdinde hepimize, ülkemize ve geleceğimize karşı yapıldığı için darbeye geçit vermedik. Erdoğan ve AKP’nin yanlışlarını savunduğumuz ve içimize sindirdiğimiz için değil. Biz darbe girişimi sırasında darbeyi önlemek için parlamentoda bulunan tüm partilerle hareket ettik. Ancak politika olarak her iki tarafın da yanında değil karşısındayız. Bu tarafsızlık değildir. Elbette tarafız. Demokrasi, Cumhuriyetin ilkeleri, hak ve özgürlüklerin savunucusu ve tarafıyız” diye konuştu.

‘OLAĞANÜSTÜ HAL YÖNETİMİ DARBE YÖNETİMİDİR!’

Hükümetin aldığı Olağanüstü hal kararını da değerlendiren Musa Çam, demokrasi vurgusu yaptı, “Demokrasi diyenler demokrasi karşıtı yol ve yöntemlere tevessül etmezler” dedi. Hak ve özgürlükleri yok etme hesabı yapanların demokrasiye karşı olduklarını vurgulayan Çam, şunları söyledi: “Hiç bir gerekçe bu gerçeği değiştirmez. Olağanüstü hal yönetimi darbe yönetimidir. Kabul edilemez. Hem demokrasiyi kurtardık diyecek, 5 gün sonra da olağanüstü hal ilan edeceksiniz. Demokrasi sizin koltuk güvenliğinizin sağlama alınması mıdı? Demokrasiye de muhalefet olarak verdiğimiz desteğe de ihanet ettiniz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.